eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Police.hu

Még kékvillogós kerékpárt is készített, hogy eljátssza a rendőrt és büntessen – fotók

Álrendőrigazolványa volt, kamu beszélgetést is folytatott a főnökeivel, így büntetett helytelen maszkviselésért.

Az ügyész az előkészítő ülésen mértékes indítványt tett a büntetés tartalmára – 3 év 6 hónap börtönbüntetés – vonatkozóan, ha a vádlott beismerő nyilatkozatot tesz és lemond a tárgyaláshoz való jogáról. A letartóztatásban lévő férfi a vádirattal egyezően elismerte a bűncselekmény elkövetését, tárgyaláshoz való jogáról pedig lemondott, amit a bíróság végzésével elfogadott – közölte a Debreceni Törvényszék.

Az elsőfokú bíróság a vádlottat hivatalos megbízás vagy e minőség színlelésével elkövetett zsarolás bűntettében és kisebb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért őt az ügyészi indítvánnyal egyezően

3 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte és 4 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

A tényállás szerint a nyírmártonfalvai férfi 2021. március 11-én 14 óra körül megjelent a Hajdúsámsonhoz tartozó Martinkán egy élelmiszer boltnál, ahol – magát rendőrnek kiadva – a maszkviselés szabályainak be nem tartása miatt bírságolást színlelt, mely során négyezer forintot vett át a sértettől.

A férfi a hitelesség megtartása érdekében egy álrendőrigazolványt mutatott a nőnek és még egy telefonbeszélgetést is eljátszott a „feletteseivel”, majd a megszerzett négyezer forinttal és a kékvillogós kerékpárjával – amelyen egy bilincs is lógott – elhagyta a helyszínt – írja a Polcie.hu.

Police.hu
Police.hu

A törvényszéki közlemény arra is kitért, hogy a sértett és a bolt tulajdonosa átgondolva, hogy a sértett egy átverés áldozata lett, a vádlott után mentek. A férfit utol is érték, amelyet követően a vádlott a jogtalanul szerzett készpénzt visszaadta a sértett részére.

A férfit a bíróság egy korábbi, 2020. december 24-én történt bűncselekmény elkövetésében is ügyében bűnösnek mondta ki a bíróság. Akkor a vádlott

egy internetes portálon sajátjaként eladónak hirdette egy másik férfi tulajdonában lévő erdős területen lévő, sorba pakolt akác gallyfát.

A hirdetésre jelentkező sértett a leírás alapján, az erdőben megtekintette a fát, majd találkozott a vádlottal és megegyeztek abban, hogy 80 000 forintot fizet neki érte. A pénz átadását követően a vádlott mondta, hogy a fát el lehet szállítani a helyszínről, ő pedig távozott. A fa elvitelére már nem került sor, mert a sértett megtudta, hogy csalás áldozata lett.

Süvöltős Zsuzsa bíró az ítélet indokolása során súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott büntetett előéletű és a cselekményt felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el. Ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy beismerő vallomást tett és megbánó magatartást tanúsított, valamint egy kiskorú gyermek eltartásáról kell gondoskodnia.

Az ítélet nem jogerős, azt az ügyész tudomásul vette, a férfi és ügyvédje azonban enyhítésért jelentett be fellebbezést. A járásbíróság a másodfokú eljárás jogerős befejezéséig a vádlottat szabadlábra helyezte, amit az ügyész, a férfi és a védő is tudomásul vett, így az jogerőre emelkedett. Az ügy a Debreceni Törvényszéken folytatódik.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×