eur:
389.22
usd:
362.61
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Magyarországon is tevékenykedő gyógyszerhamisító hálózatot számoltak fel

Kiterjedt nemzetközi gyógyszerhamisító hálózatot számoltak fel Ausztriában, Magyarországon és Nagy-Britanniában hétfőn egy összehangolt rendőrségi művelet keretében. A szervezet vezetőjét Bécsben kerítették kézre az osztrák hatóságok.

Andreas Holzer, az osztrák bűnügyi hatóság szervezett bűnözésre szakosodott irodájának vezetője arról számolt be, hogy a bűnbanda elsősorban különböző életmód termékekkel - étrend-kiegészítőkkel, fogyasztószerekkel, potencianövelő pirulákkal - kereskedett az interneten, és 20 ezer embert károsított meg. A hamisított, egészségre veszélyes tablettákat Délkelet-Ázsiában állították elő.

A 3 millió eurós forgalmú hálózat működésére 2012 szeptemberében, Spanyolországban lettek figyelmesek a hatóságok. Az Europol és az Eurojust nemzetközi szervezetekkel együttműködésben, több hónapig tartó nyomozás után hétfőn hajnalban hajtották végre a hatóságok összehangolt akciójukat a szervezet ellen több európai országban, köztük Magyarországon, Ausztriában és Nagy-Britanniában.

Az osztrák hatóságok összesen nyolc embert vettek őrizetbe, köztük a szervezet vezetőjeként számon tartott 44 éves izraeli férfit. Magyarországon és Ausztriában a hatóságok összesen mintegy húsz házkutatást tartottak, és átvizsgáltak egy hotelszobát is. A nagyszabású akcióban részt vevő 120 nyomozó 130 ezer euró készpénzt és egymillió hamisított tablettát foglalt le.

Az osztrák hatóságok azért időzítették hétfő hajnalra rendőri akciójukat, mert a szervezet több külföldi tagja Bécsben tartózkodott, ahol előző este családi összejövetelre gyűlt össze egy luxusszállodában.

Londonban két embert vett hétfőn őrizetbe a Scotland Yard a hamisított gyógyszerekkel való kereskedés miatt. Emellett befagyasztották a szervezet Nagy-Britanniában vezetett 49 számláját, valamint a bűnbanda három osztrák, három ciprusi, hét szlovák, egy magyar, valamint egy belga pénzintézetnél nyitott folyószámláját is. A bankoknál a hálózat mintegy egymillió eurót tartott letétben.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×