eur:
394.26
usd:
357.54
bux:
72982.36
2024. szeptember 3. kedd Hilda
Nyitókép: Wikipedia

Itt a magyarázat, miért van a Balatonnál idén rendkívül sok árvaszúnyog

Az árvaszúnyogok az emberre teljesen ártalmatlanok, legfeljebb zavaróak lehetnek, amikor nagy számban rajzanak. Mennyiségük nagyban összefügg a tó vizének minőségével.

A Balatonnál mostanában (2024 augusztus) tapasztalhattunk, hogy esténként jellegzetes zúgó-zümmögő hang kíséretében tömegesen rajzott egy szúnyognál nagyobb méretű, zöldes színű rovar, amely napközben a partmenti növényzeten pihent és csak zavarásra reppent fel. E rovar a balatoni árvaszúnyogok egyik jellegzetes, nagytestű faja, a Chironomus balatonicus - írja a HUN-REN. Leszögezik: az árvaszúnyogok nem csípnek, tehát nem kell félni tőlük.

Az árvaszúnyogok lárvái a tó üledékében nevelkednek, és onnan rajzanak ki, jellemzően két nagyobb hullámban késő tavasszal/kora nyáron, valamint augusztusban és szeptemberben. A mennyiségük területenként eltér, a Szigligeti- és Keszthelyi-medencében jóval gyakoribb, de ezen felül évente változhat, mekkora mennyiségben fordulnak elő.

Ez azzal magyarázható, hogy a faj mennyiségét alapvetően befolyásolja a táplálékukként szolgáló mikroszkopikus algák mennyisége.

Mint írják, ahol és amikor nagyon kevés volt az alga a megelőző időszakban, ott szinte alig találkozhatunk velük. Azonban amikor az algák mennyiségét jellemző klorofill-a koncentráció átlépi a 20 mikrogramm per liter értéket, azt követően az árvaszúnyogok nagyon felszaporodhatnak, magasabb algatermés esetén akár tömeges szintet is elérve.

A balatoni árvaszúnyog az 1980-as és 1990-es években volt nagyon gyakori, sokszor az embereket is zavaró mértékű rajzásokkal. Ahogy javult a vízminőség, az algapopuláció visszaesett, és az 1990-es évek végétől napjainkig csak viszonylag ritkán, és inkább a Balaton nyugati részén lehet e rovarokkal találkozni.

Idén viszont, valószínűleg a tartósan magas vízhőmérséklet miatt is, az algák mennyisége a nyár végén a tó egészében magasabbnak bizonyult, mint az előző években, ez pedig lehetővé tette a szokásosnál nagyobb árvaszúnyog-állomány kialakulását.

Fontos viszont tudni, hogy az árvaszúnyogok fontos szerepet töltenek be a tó anyagforgalmában, a megtermelődött algákat elfogyasztva, azon felnőve, alapvető táplálékot biztosítanak a halak és a víz mentén élő madarak, kétéltűek számára - írják.

Vagyis az árvaszúnyogok tömeges megjelenése egyrészt jelzi a magasabb algakoncentrációt, de egyben kedvezőbb életfeltételeket is teremtenek más vízi élőlények számára. A kutatók azt tanácsolják, hogy ha szeretnénk csökkenteni a rovarok számunkra zavaró hatását, akkor napközben kerüljük a pihenőhelyükként szolgáló bokrok és fák bolygatását, továbbá vegyük figyelembe, hogy éjszaka vonzza őket a fény.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.04. szerda, 18:00
Virág Barnabás
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Egyre csúnyább, ami Amerikában történik

Egyre csúnyább, ami Amerikában történik

Egyre rosszabb hangulatú kereskedést láthatunk az európai és az amerikai tőzsdéken is, ami elsősorban annak tudható be, hogy a Bank of Japan kormányzója benyújtott egy dokumentumot, amely szerint a központi bank folytatja a kamatemelést. Ennek hatására erősödni kezdett a jen, a részvénypiacokon pedig hangulatromlás látszik. Eközben azért a hazai tőzsdén is vannak izgalmak: reggel nagyot ugrott az MBH Jelzálogbank árfolyama, később azonban jött a látványos visszaesés az elmúlt napok sztárpapírjánál.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×