eur:
399.06
usd:
364.72
bux:
74011.67
2024. október 10. csütörtök Gedeon
Biológiai légi szúnyoggyérítés a Balaton térségében, Balatonberénynél 2024. április 11-én. A biológiai szúnyoggyérítés során a szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, így az árvaszúnyogokra is teljesen ártalmatlan.
Nyitókép: MTI/Katona Tibor

Véget ért az idei szúnyoggyérítés, extrém éven vagyunk túl

Bővelkedett az érdekességekben az idei szúnyoggyérítési szezon, ami az őszi árhullám miatt október elejéig kitolódott – mondta az InfoRádióban az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Mukics Dániel hozzátette: nyáron kettős kép rajzolódott ki idehaza, hiszen az Alföldön az aszály miatt szinte nem is kellett beavatkozni a vérszívók ellen, a Dunántúlon viszont extrém méretű szúnyogpopuláció jelent meg.

Lezárult az idei központi szúnyoggyérítés. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) tájékoztatása szerint a 2024-es évben 25 héten keresztül irtották a szúnyogokat. A felhőszakadásokkal kísért június országszerte, de főként a Dunántúlon extrém méretű szúnyogpopulációt okozott. A Dunán és a Lajtán levonult kora őszi árhullám miatt idén egészen szokatlan időben, még október elején is szükség volt biológiai kezelésekre. Európai uniós közbeszerzési eljárás során külső kivitelezők végzik a szúnyoggyérítést Magyarországon, a hazai katasztrófavédelemnek csak koordináló szerepe van. A nyár legnagyobb részében a késő esti, éjszakai órákban végzett földi technológiát alkalmazták a szakemberek.

Az OKF szóvivője az InfoRádióban elmondta: az idei szúnyoggyérítési szezon bővelkedett az érdekességekben, és szokatlanul hosszan kellett beavatkozni, ugyanis már március elején elkezdték a szúnyogok elleni védekezést. Akkor azonban még csak helyzetfelmérést tartottak a rovarbiológusok, akik a kifejlett szúnyogok állapotát és mennyiségét figyelték.

A konkrét kivitelezési munkálatok április 16-án kezdődtek a megszokott módon, vagyis biológiai lárvagyérítéssel. Mukics Dániel kiemelte: az enyhe kora tavaszi időjárás miatt a szokásosnál hamarabb kezdtek el lombosodni a fák, ami megnehezítette a lárvagyérítést. Április közepétől rendhagyó módon folyadék helyett kifejezetten lárvák elleni szelektív granulátummal védekeztek a szakemberek. Ennek a szilárd halmazállapotú készítménynek a használata hatásosnak bizonyult, ugyanis amint áthatolt a fák lombozatán, egyből be tudott jutni a vízbe, ahol sikeresen, nagy számban elpusztította a szúnyoglárvákat.

A szóvivő emlékeztetett, hogy júniusban több helyen két-három naponta nagyon komoly viharok alakultak ki, és főleg a Dunántúlon jelentős szúnyogártalom keletkezett. Ezzel nagyon ellentétes kép rajzolódott ki az ország egyes területei között, hiszen

míg az Alföldön igen komoly aszály volt, és szinte nem is kellett beavatkozni a vérszívók ellen, addig a Dunántúlon extrém méretű szúnyogpopuláció jelent meg.

A szóvivő tájékoztatása szerint idén országszerte összesen 732 810 hektáron kellett fellépni a vérszívók ellen, 1070 településen és hat fővárosi kerületben volt szúnyoggyérítés. Egyes településeken csak egyszer volt rá szükség, más helyeken viszont akár hat-hét alkalommal is be kellett avatkozni.

A közelmúltban új uniós szabályok születtek a biológiai védekezésekkel és a kémiai beavatkozásokkal kapcsolatban, ami érinti a szúnyoggyérítést is. Mukics Dániel elmondta:

kizárólag az országos tisztifőorvos eseti engedélyével lehet légi, kémiai szúnyoggyérítést végezni.

Idén a katasztrófavédelem koordinálásával erre csak a Szigetközben volt szükség 13 ezer hektáros területen.

A katasztrófavédelem a szezon végeztével a tapasztalatok kiértékelésére és a pénzügyi elszámolásra koncentrál, majd el lehet kezdeni a felkészülést a következő évre. Az illetékesek ilyenkor a kivitelezőkkel egyeztetnek, illetve közösen beszerzik a szükséges mennyiségű irtószert. Mukics Dániel úgy fogalmazott, bíznak benne, hogy a 2025-ös év nem lesz annyira aktív szúnyoggyérítés szempontjából, mint az idei. Hozzátette: Magyarországon egyre forróbbak és aszályosabbak a nyarak, ami a mezőgazdaságban óriási károkat okoz, a szúnyogok elleni védekezésnek viszont kedvez. Ha nagy szárazság van, azt a szúnyogok viszont nem bírják jól, vagyis minden éghajlatváltozásnak megvan az előnye és a hátránya is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Az elmúlt 23 év második legnagyobb költségvetési többlete jött össze idén szeptemberben, a Pénzügyminisztérium előzetes gyorstájékoztatója szerint ugyanis több mint 234 milliárd forintos pluszt mutatott a kilencedik hónapban az államháztartás egyenlege. Az InfoRádó Csiki Gergelyt, a Portfolio elemzőjét kérdezte a számok hátteréről.

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk ma, a kínai piacon folytatódott a stimulus-rali utáni korrekció, míg mas ázsiai piacok emelkedtek. Ami az európai tőzsdéket illeti, itt szintén vegyes mozgások látszottak a nap első felében, majd délutánra elkezdett javulni a hangulat. Megérkezett ma a Fed jegyzőkönyve, amiből kiderült, hogy a szeptemberi 50 bázispontos kamatvágás során nem volt teljes az egyetértés a döntéshozók között azzal kapcsolatban, hogy mennyire legyen agresszív a csökkentés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×