eur:
392.55
usd:
354.14
bux:
73012.34
2024. augusztus 30. péntek Rózsa
Virus prevention: a cute girl wearing a protective face masks goes to school with her mother.
Nyitókép: Getty Images/ FreshSplash

Mennyibe kerül idén az iskolakezdés? – hazai és európai körkép

A gyermekruhák és a gyermekcipők 2-4, a tanszerek 7 százalékkal drágultak, míg az étkeztetéssel kapcsolatos költségek 8 százalékkal emelkedtek egy év alatt – mondta az InfoRádióban az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány senior elemzője. Erdélyi Dóra arról is beszélt, hogy a magyar szülők terheit számos állami és önkormányzati iskoláztatási támogatás könnyítheti meg.

Szeptember 2-án, hétfőn több mint 1 millió 900 ezer iskoláskorú gyermeknek csengetnek be a 2024/2025-ös tanévre Magyarországon. Az iskolakezdés a családi kasszákat is megterheli. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány annak járt utána, mekkora költségekkel kell számolniuk a szülőknek, illetve összevetették a hazai helyzetet az Európai Unió más országaiban tapasztalt lehetőségekkel.

Az elemzés készítője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: összességében megállapítható, hogy idén többe kerül az iskolakezdés a magyar családoknak, mint tavaly, de azért nem emelkedtek kirívó mértékben a költségek. Ennek főként az az oka, hogy a 2023-as évhez képest jelentősen lassult az idei tanévkezdésre az egyes iskolai felszerelések, szolgáltatások inflációja. A tanulmány többek közt a gyermekruhák és a gyermekcipők inflációját is vizsgálta: ezek a termékek 2-4 százalékkal drágultak 2023 júliusához viszonyítva. A tanszerek árai átlagosan 7 százalékkal emelkedtek egy év alatt, míg az iskolai étkezéssel kapcsolatos kiadások 8 százalékkal nőttek.

Az elemző ugyanakkor pozitív fejleménynek nevezte, hogy az iskolába járás költségei nem emelkedtek.

Kitekintve az Európai Unió más tagállamaira, az iskolakezdéshez szükséges papír- és rajzeszközök, illetve a gyermekruhák, gyermekcipők átlagosan 2-2,5 százalékkal drágultak tavaly júliushoz képest. Erdélyi Dóra megjegyezte:

Magyarország a gyermekruhák és gyermekcipők tekintetében a középmezőnyben van az uniós inflációs rangsorban, míg a papír- és rajzeszközök esetében az elsők között szerepel.

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány senior elemzője kiemelte, hogy a magyar családok több iskoláztatási támogatási lehetőség közül is választhatnak. Például a nappali rendszerű nevelésben részesülő tanulók számára 2020 óta ingyenesek a tankönyvek, illetve a magyar állam a gyermekek életkorának megfelelően részleges vagy teljes étkeztetési támogatást is biztosít kérelemre intézményi étkeztetés, valamint szünidei gyermekétkeztetés keretében. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a korábbi évekhez hasonlóan idén is már augusztusban kiutalja az állam a családoknak a szeptemberi családi pótlékot, vagyis a nyár utolsó hónapjában kétszer kapnak ilyen juttatást az érintettek.

Mindezeken kívül számos helyi önkormányzat is segíti, támogatja a szülőket az iskolakezdésben, leginkább pénzösszeg, utalvány vagy tanszercsomag formájában. Ezek a támogatások 5 és 20 ezer forint között alakulnak az adott önkormányzat lehetőségeitől függően. Fontos tudni azt is, hogy

a szülők egészségpénztári, illetve munkáltatói támogatásokat is igényelhetnek.

A költségek ellenére sok szülőnek nagy terhet vesz le a válláról a tanévkezdés, mert a nyári szünet idején számos családban nagyon nehezen lehet megoldani a gyermekek felügyeletét, a táborok pedig nem mindenki számára megfizethetők – mondta Erdélyi Dóra.

A tanulmányból kiderül az is, hogy az Európai Unióban a nyugat-európai országokban kapják a legrövidebb nyári szünetet a diákok, például Németországban, Franciaországban vagy Dániában kevesebb mint nyolc hétig tart a vakáció. Ezzel szemben Dél-Európában jóval többet pihenhetnek az iskolások: Görögországban, Olaszországban vagy Portugáliában több mint tizenkét hét a nyári szünet. Hazánkban európai uniós viszonylatban viszonylag hosszúnak számít a szünidő, idén ez 72 napot, összesen tíz hetet tett ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Pletser Tamás: a Török Áramlat használatára játszhat Oroszország

Pletser Tamás: a Török Áramlat használatára játszhat Oroszország

Az orosz–ukrán gáztranzit-megállapodás lejárta után a Török Áramlat lehet az alternatív útvonal, az orosz vezetés is erre „bazírozott” az elmúlt években – mondta az InfoRádióban az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője. A szakértő arra számít, hogy 2025-től az ukrán–orosz határnál európai kereskedő cégek veszik majd át az orosz földgázt, és ezek a vállalatok szállítják tovább Közép-Európába.

Jócskán meghosszabbították a hőségriasztást

Kánikulai időjárással indul a szeptember és a tanév. Különösen oda kell majd figyelni a gyerekek esetében a víz és az ásványi anyagok pótlására. A közlekedők számára is kihívás lesz a hőség és a megnövekvő forgalom együttese.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Hanga Zoltán
a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×