eur:
394.16
usd:
360.6
bux:
72352.07
2024. augusztus 12. hétfő Klára
Nyitókép: Pixabay

Jelentős bevételtől esik el Terézváros, ha a népszavazáson elkaszálják az Airbnb-ket

Az önkormányzat évi 700 millió forintos bevételtől esne el.

Dübörög az Airbnb-biznisz Budapesten, a főváros több szempontból is régiós vezetővé vált – írja a hvg.hu a G7-et szemlézve.

Utóbbi portál a Központi Statisztikai Hivatalt idézi, mely adatai szerint 2021 és 2023 között az Airbnb-lakásokat is magában foglaló magánszálláshelyek forgalma 78 százalékkal nőtt. Jelentősen bővültek az Airbnb-kapacitások, ugyanis amíg a szállodák vagy a közösségi szálláshelyek kiadható férőhelyeinek száma stagnált, vagy a hosztelek esetében enyhén nőtt, a magánszálláshelyek kapacitása másfélszeresére ugrott, és tavaly már meghaladta a szállodákét (156 ezer volt, míg a hoteleké 150 ezer). Ennek az oka valószínűleg az, hogy a járvány alatt hosszú távra kiadott ingatlanok visszatértek a rövid távú lakáskiadás piacára.

Budapest a platformszolgáltatókon keresztül rövid távra kínált szálláshelyek forgalma alapján vezeti a régiót, olyan városokat is maga mögé utasítva, mint Prága vagy Bécs. A fővárosban az aktív Airbnb-k száma 11 103, így a lakosságarányos Airbnb-k számában is régiós vezető Budapest, szintén Bécset és Prágát is előzve.

A VI. kerületi önkormányzat ugyanakkor augusztus elején bejelentette, szeptemberben ügydöntő szavazást tartanak a társasházi lakások Airbnb-típusú szálláshelyként való kiadásának teljes betiltásáról. Soproni Tamás, a VI. kerület polgármestere a szavazás bejelentéséről szóló Facebook-posztban azt írta, a teljes tiltás azért merült fel, mert a kerületnek nincs eszköze arra, hogy ellenőrizze, hogy egy lakást pontosan hány napra adnak ki egy éven belül. Így a részleges korlátozás nem is jöhet szóba, miközben a teljes tiltás esetén már egy próbavásárlás is elég az ellenőrzéshez. Amennyiben a kerületiek a tiltás mellett döntenek, az önkormányzat már az év végén rendeletet hoz, ami alapján 2026 januárjától válna illegálissá a kerületben a rövid távú lakáskiadás.

Sok kerületi számára a rövid távú lakáskiadás jelenti a megélhetést, az áttételes előnyöket pedig pl. vendéglátósok, kereskedők is élvezik, míg a kerületi önkormányzat évi csaknem 700 millió forintos bevételhez jut belőle. Viszont ebben a kerületben is elszálltak miatta az albérlet-, illetve lakásárak, ez a fő indoka a tiltásról szóló szavazásnak.

Címlapról ajánljuk

Újítások, visszaadott remények, hősök – az olimpiai tudósító búcsúja Párizstól

A vasárnap véget ért nyári olimpiáról sok emlékezetes pillanatot őrizhetünk meg. A szervezők kiváló ötletekkel jártak a szurkolók kedvében, akik köszönték szépen, és gyorsan belakták, majd a szívükbe zárták a játékokat. Személyes visszapillantás az elmúlt két és fél hétre.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.13. kedd, 18:00
Fábián László
a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára
Kiváró hangulat az amerikai tőzsdén

Kiváró hangulat az amerikai tőzsdén

Turbulens héten vagyunk túl a tőzsdéken, a makroadatok érkezéséből arra lehetett ugyanis következtetni, hogy az amerikai gazdaság recesszióba került, ezt követően a piacok azt kezdték árazni, hogy a Federal Reserve hamarabb kezdhet kamatvágásba, hogy segítse a növekedést. Ezt követően viszont a várakozásoknál jóval jobb munkaerőpiaci adat is érkezett az USA-ból, ami arra utalt, hogy talán mégsem fogyott ki a lendület az amerikai gazdaságból. Ezen a héten is sok piacmozgató eseményre lehet számítani, elég az amerikai inflációs adatra gondolni - a mai nap azonban viszonylag csendes mederben csorog, az irányadó európai és amerikai indexek felemásan teljesítettek, mérsékelt elmozdulásokkal. Vannak viszont izgalmak a magyar tőzsdén, sikeres kitörést láthattunk ugyanis a Nyomda részvényénél, új történelmi csúcsra száguldott az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×