eur:
395.94
usd:
369.57
bux:
70647.04
2024. június 26. szerda János, Pál
A szavazatszámláló bizottság tagja lezár egy urnát a Nagykanizsa Központi Óvoda Kossuth téri Tagóvodában kialakított szavazókörben az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson 2022. április 3-án.
Nyitókép: MTI/Varga György

Kutatásösszesítés: öt párt szerezhet mandátumot az EP-választáson

Várhatóan a kormánypártok szerzik a legtöbb mandátumot a június 9-i európai parlamenti választáson, mellettük négy másik pártnak van reális esélye a bejutásra - derült ki öt közvéleménykutató intézet kerekasztal-beszélgetésén.

A Nézőpont felmérése szerint a Fidesz-KDNP európai parlamenti listájának támogatottsága 47, a Tisza Párté 24, a DK, az MSZP és a Párbeszéd alkotta szövetségé 9, a Mi Hazánké és a Magyar Kétfarkú Kutyapárté pedig 7-7 százalékos. A többi párt várhatóan nem jut be az uniós törvényhozásba - ismertette a Nézőpont Intézet vezetője. Mráz Ágoston Sámuel úgy fogalmazott, hogy a Mi Hazánk és a Kutyapárt versenye az EP-választás izgalmas különmeccse, majd bejelentette, hogy elindult az öt közvélemény-kutató közös oldala, a partpreferencia.hu, amelyen a legvalószínűbb pártlistás eredményeiket mutatják be.

Az Alapjogokért Központ felmérése szerint a Fidesz-KDNP EP-listája 47, a Tisza Párté 26, a DK-MSZP-Párbeszéd Szövetségé 8, a Kutyapárté és a Mi Hazánké pedig 6-6 százalékon áll - tájékoztatott a központ kutatási igazgatója. Tóth Erik szerint Magyar Péter Tisza Pártja elsősorban az ellenzéktől vett el szavazatokat, a Fidesz-KDNP választási eredményeit pedig felfelé húzhatja a stabilan népszerű és széles körben alkalmasnak tartott Orbán Viktor miniszterelnök aktív kampánytevékenysége, illetve a magyar társadalom békepártisága.

A Magyar Társadalomkutató felmérése szerint a Fidesz-KDNP EP-listája a szavazatok 51 százalékára számíthat, míg a Tisza Párt 25, a DK-MSZP-Párbeszéd 8, a Kutyapárt pedig 5 százalékban bízhat. A Fidesz erősődik, a kormánypárt legfeljebb két EP-mandátumot veszíthet el június 9-én. A részvételi arány viszont megjósolhatatlan, mert azt a következő tíz nap eseményei mellett akár még az időjárás is befolyásolhatja - mondta Juhász Gyula kutatási igazgató.

A Real PR93 a Fidesz-KDNP EP-listájának támogatottságát 48 százalékra mérte, a Tiszáét 28-ra, a DK-MSZP-Párbeszéd szövetség listájáét 10-re, a Kutyapártét 7-re, a Mi Hazánkét pedig 5-re - sorolta a debreceni székhelyű cég elemzője. Bánki András hozzátette: ők egyedüliként a részvételi arányt is előrejelezték: 53 százalékra tippelnek.

A Századvég felmérése szerint a Fidesz EP-listája 45, a Tiszáé 23, a DK-MSZP-Párbeszédé 10, a Kutyapárté 9, a Mi Hazánké pedig 6 százalékon áll - közölte Stefkovics Ádám kutatási igazgató. Szerinte mindegyik párt kárvallottja Magyar Péter és a Tisza Párt feltűnésének: a Fidesz a legkevésbé, a Momentum és a DK pedig a legnagyobb mértékben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×