eur:
396.15
usd:
370.52
bux:
70378.92
2024. június 21. péntek Alajos, Leila
Az európai parlamenti (EP-) választás levélben szavazóknak készült szavazólapjának jóváhagyott mintája a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésén 2024. május 9-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Medián: a Fidesz-KDNP és a Tisza Párt is erősödött, a Kutyapárt a nagy vesztes

Nőtt a Fidesz–KDNP és a Tisza Párt támogatottsága is a Medián friss felmérése szerint. Hann Endre, a közvélemény-kutató cég ügyvezetője azt mondta az InfoRádióban, hogy valószínűleg a DK–MSZP–Párbeszéd közös lista is küldhet majd képviselőt az Európai Parlamentbe, illetve a Mi Hazánk is stabilizálta a helyzetét.

A Medián május 27. és 29. között a HVG megbízásából készített reprezentatív felmérést. A közvélemény-kutatásban ezer szavazókorú magyarországi lakost kérdeztek meg arról, hogy a június 9-ei európai parlamenti választáson melyik listára adnák le a voksukat.

Hann Endre, a közvélemény-kutató cég ügyvezetője az InfoRádióban elmondta: az előző, április végén készített felmérésük során „még nem voltak annyira elszántak” a kormánypártok szavazói mint most, május végén. Hozzátette:

a választani tudó biztos szavazók körében kicsit erősödött a Fidesz–KDNP, amely 48 százalékon áll.

A Medián legfrissebb kutatása alapján a Tisza Párt a legerősebb ellenzéki párt, amely 29 százalékot ért el.

A DK–MSZP–Párbeszéd pártszövetség némileg gyengült (7 százalék), de Hann Endre szerint várhatóan nem lesz veszélyben az ötszázalékos küszöb átlépése az esetükben. A Mi Hazánk ugyanakkor egy kicsit erősödött (6 százalékon áll Toroczkai László pártja), a Medián ügyvezetője azt mondta, hogy úgy látszik, „stabilizálni tudták a helyzetüket” a legutóbbi két felmérésük alapján.

Mint fogalmazott,

a Momentum „bizonytalan helyzetben van, a küszöbön billeg”,

5 százalékos mostani eredményükkel izgulhatnak, hogy mi lesz a sorsuk jövő vasárnap. Hann Endre úgy véli, az elmúlt időszak egyik nagy vesztese a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, amely legutóbbi adatfelvételük óta két százalékpontot esett vissza, és ez az adat szerintük főként az elmúlt egy-két év teljesítményéhez képest számít jelentős gyengülésnek. „A politika egészéből kiábrándult és kevésbé elkötelezett szavazók a Magyar Kétfarkú Kutya Párttól a Tisza Párthoz áramolhattak” – tette hozzá a Medián ügyvezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Netanjahu vádja: Washington visszatartja az Izraelnek szánt fegyvereket

Az Egyesült Államok felülvizsgálja az Izraelnek szánt, nagy pusztítást okozó bombák szállítását. Washington attól tart, hogy ezeket sűrűn lakott területek ellen vethetik be. Előzőleg Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök azt mondta: a szövetséges visszatartja a hadi anyagot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×