eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 21. vasárnap Konrád
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter beszédet mond az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham Hungary) üzleti fórumán az InterContinental Budapest Hotelben 2024. február 1-jén.
Nyitókép: MTI/Purger Tamás

Nagy Márton hivatalába rendelte a Magyar Akkumulátor Szövetség vezetőjét

A tárcavezető az egyeztetésen megismételte, hogy az EU versenyképességének, az európai elektromosautó-ipar fellendítésének és megerősítésének érdekében uniós szintű elektromosjármű-vásárlásösztönző programot szükséges indítani.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden hivatalában fogadta Kaderják Pétert, a Magyar Akkumulátor Szövetség ügyvezetőjét - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden.

A felek a megbeszélésen áttekintették a belföldi és globális akkumulátorgyártás helyzetét, az innovatív ágazat teljesítményének várható alakulását, különös tekintettel a termelést meghatározó nemzetközi és magyar gazdasági folyamatokra. A tárcavezető a megbeszélésen kiemelte: az export- és beruházásvezérelt magyar gazdaság egyik fontos húzóerejévé az elektromosjármű-gyártási ökoszisztémához kapcsolódó high-tech akkumulátorgyártás lépett elő, az ágazatot a zöld energia tárolásának előtérbe kerülése különösen felértékeli.

A közlemény szerint Magyarország GDP-arányos exportja az akkumulátorok és akkumulátoralkatrészek terén már most meghaladja az 5 százalékot, amellyel listavezető az uniós országok között. A high-tech akkumulátorgyártás a következő években több mint 6300 milliárd forintnyi fejlesztést hozhat, így Magyarország a világ 4. legnagyobb akkumulátoripari hatalma lehet Kína, az Egyesült Államok és Németország után. A belföldi gyártási kapacitás elérheti a 250 gigawattórát, amely az európai szükséglet 35 százalékát szolgálhatja ki - tették hozzá.

Nagy Márton az egyeztetésen megismételte, hogy az EU versenyképességének, az európai elektromosautó-ipar fellendítésének és megerősítésének érdekében uniós szintű elektromosjármű-vásárlásösztönző programot szükséges indítani - olvasható a közleményben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 21. 19:42
×
×
×
×