eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. november 30-án.
Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint 2026-ig megduplázódnak a pedagógusbérek, az idei emelés februárban érkezik - a nap hírei

A migrációs és LMBTQ-kérdésben a kormány nem enged az uniós pénzekért folyó tárgyalásokon. Európai akkumulátor-alap indul 500 millió eurós keretösszeggel.

Már februárban átlagosan 32,2 százalékos fizetésemelést kapnak a tanárok, az óvónők és a szakképzésben oktatók, jövőre pedig újabb 21 százalékos emelés várható – erősítette meg a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a kormányinfón azt mondta: 2026-ig megduplázódnak a pedagógusbérek. Közölte azt is: az egészségügyben márciustól 20 százalékkal emelik a szakápolói béreket.

A migrációs és LMBTQ-kérdésben nem enged a kormány az uniós pénzekért folyó tárgyalásokon - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a kormányinfón arról beszélt: az Európai Bizottság és az Európai Parlament is olyan ügyekben akar nyomást gyakorolni a további uniós források felszabadításához, amelyekben a magyar választók népszavazáson utasították el az elvárt változtatást. Eközben újabb állásfoglalásban bírálta a magyar kormányt az Európai Parlament, mondván, a magyar kormány veszélyezteti az uniós értékeket, intézményeket és forrásokat.

Idén legfeljebb 65 ezer vendégmunkás-tartózkodási engedély és a foglalkoztatási célú tartózkodási engedély kiadását engedélyezi a kormány – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Emellett meghatároztak 300 foglalkozást, amelyekben nem foglalkoztatható harmadik országbeli állampolgár.

Átmeneti termeléscsökkentéssel indokolta a salgótarjáni gyárában végrehajtott létszámleépítést a dél-koreai Bumchun autóipari cég. A Nemzetgazdasági Minisztérium előzőleg azonnali vizsgálatot rendelt el, miután sajtóhírek szerint a cég mintegy 60 magyar dolgozótól vált meg, pedig milliárdokat kapott munkahelyteremtésre.

Már januárra emelt bért kapnak a BKV munkavállalói, miután létrejött a 2024-es bérmegállapodás. Az egyezség értelmében az alapbérfejlesztés mértéke átlagosan 12 és fél százalék lesz, ezen felül emelkednek egyéb bérelemek is.

Új gyógyszerek társadalombiztosítási finanszírozásáról döntött a kormány – közölte az egészségügyi államtitkár. Takács Péter elmondta, hogy a kormány 38 betegségcsoportot és 52 terápiás szert fogadott be a társadalombiztosításba, ami mintegy 35-40 ezer beteg gyógyulását teszi könnyebbé.

Február elsején Fejér és Pest vármegye is csatlakozik az új alapellátási ügyeleti rendszerhez, előbbi nyolc, utóbbi 18 telephellyel. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója azt mondta: jelenleg 155 telephelyen működtetik az ügyeletet országosan.

A Fidesz jövő heti elnökségi ülésén tárgyal arról, hogy ki lesz a párt főpolgármester-jelöltje – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. Megerősítette, hogy legkésőbb márciusig megnevezi jelöltjét a párt.

Karácsony Gergely február közepéig adott határidőt az ellenzéki pártoknak, hogy megállapodjanak a polgármesterjelöltekről. A Telex birtokába jutott levél szerint a főpolgármester megnevezte azt is, hogy a vitás kerületekben melyik jelöltet támogatja, ha a pártok nem tudnak megállapodni egymással.

Újabb országos népszavazási kérdést nyújtott be az LMP, most a magyar építészetről szóló törvény kiemelt beruházásra vonatkozó rendelkezéseinek eltörlése érdekében. Korábban a kiemelt beruházási törvény hatályon kívül helyezését akarták elérni, ám az aláírásgyűjtést nem kezdhették el.

A szemétdíjak befagyasztását sürgeti a Demokratikus Koalíció. Kocsis-Cake Olivio arról beszélt, hogy a napokban rengeteg ember kapott magasabb szemétdíjról kiállított számlát, mert elvették a korábbi díjkedvezményeiket.

Az Európai Unió 32,1 millió tonna hulladékot exportált EU-n kívüli országokba 2022-ben, ami 3 százalékos csökkenést jelent 2021-hez képest. Az EU-n kívüli országokból származó hulladékimport 5 százalékkal, 18,7 millió tonnára csökkent.

Európai akkumulátor-alap indul 500 millió eurós keretösszeggel. Az alap létrehozását az akkumulátorok iránti ugrásszerűen növekvő európai kereslet indokolja, mivel jelentős hiányosságok mutatkoznak az unió akkumulátor-alapanyag ellátási láncának kitermelési oldalán.

Az ukrán elnök szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök az észak-atlanti szövetség elleni támadást fontolgat. Volodimir Zelenszkij Davosban újságírók előtt kijelentette: a kijevi vezetés folytatja a harcot, de pénzügyi segítség nélkül Oroszország képes lehet meghódítani Ukrajnát. Eközben Franciaország közölte, hogy csaknem 80 önjáró tarackot gyárt idén Ukrajnának.

Az izraeli elnök felszólította a világ vezető országait, hogy támogassák Gázát a háború után. Jichák Hercog a davosi Világgazdasági Fórumon elmondta: a Hamász októberi támadása előtt Izrael a Szaúd-Arábiával való megbékélés felé haladt, és hozzátette, hogy a jövőben vissza kell térni a zsidó állam és a térségbeli szomszédai normalizációs folyamatához.

A lengyel alkotmánybíróság szerint szabálytalan volt a közmédia felszámolása. A kulturális tárca erre úgy reagált: az alkotmánybíróság nem független, ezért a döntést figyelmen kívül kell hagyni.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×