eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Pharmacy Drugstore: Portrait of a Handsome Young Man Choosing to Buy Medicine, Drugs, Vitamins. Apothecary Full of Health Care Products, Pill Bottles, Sport Supplement Packages with Modern Design
Nyitókép: gorodenkoff/Getty Images

Új gyógyszerek kerülnek az államilag támogatott körbe

A kormány 38 betegségcsoportot és 52 terápiás szert fogadott be a társadalombiztosításba, ami mintegy 35-40 ezer beteg gyógyulását teszi könnyebbé – közölte a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára.

Takács Péter közölte, hogy a legmodernebb onkológiai és onkohematológiai, valamint a cukorbetegség és autoimmun, illetve autodegeneratív betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerekről született döntés.

Többek között a Parkison-kór és a szklerózis multiplex kezelésére szolgáló gyógyszerek is bekerültek a társadalombiztosítás által finanszírozott körbe.

A döntés költségvonzata 30 milliárd forint.

Cél, hogy a magyar betegek a világ élvonalába tartozó gyógyszerekhez férjenek hozzá – mondta az államtitkár, megjegyezve, hogy a gyógyszerekkel lerövidülhet a gyógyulási idő, illetve a gyógyíthatatlan betegségek esetében lassítható annak folyamata, illetve javítható a betegek életminősége.

Külön kiemelte, hogy

a világon az első között fogadott be a kormány a társadalombiztosításba egy olyan, a cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszert, amellyel a diabétesz szövődményeként kialakult szívelégtelenség is kezelhető.

Szólt arról is, hogy eddig ezekhez a készítményekhez csak egyedi méltányosság útján juthattak hozzá a betegek.

Az államtitkár beszélt a gerincet érintő izomsorvadás (SMA) szűréséről is. Közölte, hogy az elmúlt két évben lezajlott ingyenes szűrővizsgálat egy úgynevezett pilotprogram része volt, amelyre 400 millió forintot fordított a kormány. Hozzátette, hogy most a kiértékelés szakaszában vannak, és ha az a szakmai következtetés, hogy a szűrést fenn kell tartani, akkor azt mielőbb be kell fogadni a társadalombiztosításba.

Megjegyezte, hogy már intézkedett arról, hogy az úgynevezett kódkarbantartó szakmai bizottság soron kívül foglalkozzon a témával.

A részleteket ismertetve elmondta, hogy az adatok alapján elsősorban azt vizsgálják, hogy az egész populációt kell szűrni a betegségre, vagy célzottan egy kockázati csoportra kell koncentrálni a vizsgálatokat.

Meddőségi szűrés

Takács Péter közölte azt is, hogy a meddőségi kezelések területén is több változás történt. Többek között több ritka genetikai betegség szűrése is bekerült a programba. A meddőségi kezelések terén a kormány célkitűzése, hogy szélesebb körben legyenek elérhetők azok a terápiák és diagnosztikák, amelyek megelőzik a lombikprogramot - hangsúlyozta. Kiemelte, hogy ezért minden vármegyében meddőségkezelési szakambulanciákat hoznak létre.

Ebben az évben nyolc ilyen ambulancia indul, elsősorban azokon a területeken, ahol nincs úgynevezett IVF-centrum – tette hozzá az államtitkár.

Szólt arról is, hogy a társadalombiztosítás a jövőben valamennyi embriótranszfert finanszírozza majd. Eddig egy cikluson belül egyet támogattak, a jövőben akár 15 embrióbeültetést is tb-finanszírozással kapnak meg a nők.

Az államtitkár a Kossuth rádió Jó reggel, Magyarország! című műsorában az úgynevezett bérnővérek alkalmazásának megszüntetéséről elmondta, hogy a kormány a profitorientált munkaerő-közvetítőket szorította ki a kórházakból. Úgy fogalmazott, hogy ezek a cégek egyrészt kizsákmányolták a szakdolgozókat, másrészt a "szürkegazdasági zónában mozogtak", mert csak minimálbérre jelentették be a dolgozókat. Harmadrészt pedig azzal zsarolták a kórházakat, hogy nem biztosítanak munkaerőt, ha nem emelhetnek árat - tette hozzá.

A szakdolgozók most visszatérnek az állami rendszerbe, és ahol eddig ideiglenes kapacitásszűkülés volt, ott is visszaáll az ellátás – közölte Takács Péter, hangsúlyozva, hogy beteg nem maradt ellátatlanul.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×