eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Back view of a female teacher teaching large group of elementary students in the classroom.
Nyitókép: skynesher/Getty Images

30 százalék körüli emelésre számíthatnak a tanárok

Sok kérdés vár még tisztázásra a pedagógusok január elsejétől érvényes, átlagosan 32,2 százalékos fizetésemelése körül. A kormány még szerdán is tárgyalta az ügyet, miközben az érdekképviseletek vezetői a köznevelési államtitkárral egyeztettek.

Továbbra sem ismert pontosan, hogy egyes pedagógusok mekkora fizetést kapnak majd februárban. Szerdán Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárral egyeztetett Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke és Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője, akik erről később közösen számoltak be.

Tájékoztatásuk szerint a kormány jelenleg még tárgyalja az előterjesztést; jelezték, hogy a beterjesztés alapján a köznevelés rendszere 340 milliárd forint pluszra számíthat a bérek kiegészítésre, a szakképzés pedig 64 milliárd többletet fog kapni. „Amiről jelenik meg jogszabály, de garantálni fogják, hogy eljut az intézményekhez” – jegyezte meg Nagy Erzsébet.

Az is kiderült, hogy a 340 milliárd forint társadalombiztosítási- és munkaadói járulékokkal együtt értendő. Mindez azt jelenti, hogy nagyjából

a tanárok – novemberi bérükhöz képest – 30 százalék körüli emelésre számíthatnak

– magyarázta Totyik Tamás.

Biztossá vált, hogy az iskolaigazgatóknak nem lesz beleszólásuk abba, hogy a tanárok milyen arányban részesülhetnek a fizetésemelésből, és néhány további részletkérdést is sikerült tisztázni. Például, hogy

a 2 és a 4 százalékos pluszjövedelem az alapbérhez számítódik, utóbbi a hiányszakmák, előbbi az egyetemi diplomák vagy mesterfokozatok után jár olyan tárgyaknál, amelyeket tanítanak.

Az új illetmények pontos összegéről január 30-án kapnak tájékoztatást a pedagógusok, a szakszervezetek pedig január 31-én ülnek ismét tárgyalóasztalhoz a kormánnyal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×