eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Close up of businesswomans hands with pen, glasses, and calculator doing some financial calculations
Nyitókép: NoSystem images/Getty Images

Új adó, új minisztériumok, átalakult csok, módosult SZÉP-kártya - változások 2024-ben

Január 1-jével számos törvénymódosítás hatályba lépett, ezek közül szedtük össze a legfontosabbakat.

Új és átnevezett minisztériumok

2024. január 1-jétől - a Miniszterelnökségből történő kiválással - létrejött az önálló Területfejlesztési és Közigazgatási Minisztérium, melyet Navracsics Tibor mostani területfejlesztési miniszter vezet. A vonatkozó törvény indoklása szerint a kormány szándéka az, a magyar fejlesztéspolitika a jövőben a fenntarthatóság jegyében csökkentse a területi különbségeket, ebben pedig a közigazgatás nem alárendelt, hanem mellérendelt szerepet játszik. Létrejött a fejlesztéspolitikai intézményrendszer szervezeti keretei között a Nemzeti Fejlesztési Központ is az év elejével.

Ugyancsak az év elejétől új elnevezéssel, Nemzetgazdasági Minisztériumként (NGM) folytatja tevékenységét a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. Az átalakulás célja, hogy a minisztérium a miniszterelnöki elvárásoknak megfelelően hatékonyan, új és innovatív szemlélettel támogassa a kormány 2024-re vonatkozó legfontosabb gazdaságpolitikai célját, a gazdasági növekedés helyreállítását.

Az NGM szervezeti rendszerében egy új kormányzati makrogazdasági elemzőrendszer is kiépül, amelyért makrogazdasági elemzésért felelős helyettes államtitkárként Suppan Gergely felel.

Változás a SZÉP-kártyáknál

2024-től már nem lehet hideg élelmiszert vásárolni SZÉP-kártyával a boltokban. Már ismét csak meleg ételre, szállásra és szabadidős szolgáltatásokra lehet költeni a kártyákról (2023 augusztustól december végéig lehetett az infláció okozta terhek enyhítése érdekében a boltokban is vásárolni vele).

Több idő a képernyők előtt

Mostantól megszűnt a folyamatos képernyő előtti munkára vonatkozó napi maximum 6 órás korlát, de megmaradt (néhány kivételtől eltekintve) a kötelező tízperces szünetekre vonatkozó előírás. Emellett változtak annak szabályai, hogy a munkavégzés helyén tapasztalható hőmérsékletek miatt mikor és mennyi kötelező szünetet kell elrendelni.

Itt a csok plusz

Új, az első közös otthon megvételére, nagyobb otthonba költözésre és lakásbővítésre is felhasználható otthonteremtési támogatást indított a családoknak a kormány csok plusz néven.

A 2024-től életbe lépő új, az 5000 főnél nagyobb településeken érvényes "városi" csok csupán kedvezményes hitelként indul, és nem lesz kezdeti állami támogatás. Így - bár a hitelhez kisebb önerő is elég - az indulás kissé nehezebb lehet, de a feltételeket aztán a második és harmadik gyermek megszületését követően könnyíti az állam. Pozitívum továbbá a megemelt hitelösszeg is.

Szintén újdonság a mostani konstrukcióhoz képest, hogy egy vállalt gyermek esetén is kérhető hitel,
illetve hogy a már megszületett gyermekeket is beleszámítják a gyerekszámba. Részletek itt.

Fontos, hogy a falusi csok-on is "javítottak" az utolsó napokban, erről itt írtunk.

Emelés és csökkentés a Babavárónál

Tíz százalékkal nagyobb összeget, 10 helyett 11 millió forintot vehetnek fel 2024 első napjától azok a házaspárok, akik megfelelnek az új kritériumoknak:

azok a házaspárok igényelhetik, ahol a feleség elmúlt 18 éves és még nem töltötte be a 30. életévét.

A változtatás célja, hogy a korábbinál nagyobb támogatást kapjanak azok, akik 30 éves koruk előtt vállalnak gyermeket.

Ugyanakkor a 30. évüket már betöltött várandós kismamák esetében is fennmarad egy 1 éves átmeneti időszak, így azok a házaspárok, ahol a feleség már elérte a 30., de még nem töltötte be a 41. életévét, és igazolják a legalább 12 hetes várandósságot, 2024. december 31-ig szintén igénybe vehetik a konstrukciót. További részletek itt.

Változás a szabadságoknál

A szülő rendelkezhet a gyermekek után járó pótszabadság kivételének időpontjáról. A magyar törvények szerint a gyermek tizenhat éves koráig egy gyermek után évente két nap, két gyermek után négy, kettőnél több gyermek után hét nap pótszabadság jár a szülőnek.

Visszaváltási rendszer

Január elsejétől indul az üdítő- és szeszesitalok csomagolásának - műanyag, fém, üveg palackok - kötelező visszaváltása. Minden visszaváltási jelöléssel ellátott, egyszer használatos üveg, fém és műanyag palackos ital csomagolása visszaváltható lesz, de az átállás egy több hónapos átmeneti időszakkal kezdődött meg.

A 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű élelmiszerüzletben kötelező visszaváltó automatákat üzemeltetni, ezeket a MOHU Zrt. biztosítja. A visszaváltási rendszerhez önként csatlakozó, 200 és 400 négyzetméter közötti alapterületű üzleteknek szintén automata üzemeltetését javasolja a hulladékgazdálkodási társaság, a 200 négyzetméter alatti boltok esetében ugyanakkor gazdaságosabb a kézi visszaváltás, majd a hulladék mobil begyűjtése. Utóbbira április 1-jétől lesz lehetőség a tervek szerint.

Az átmeneti időszakról, a visszaváltás menetéről gyakorlati tudnivalók itt olvashatók.

Gyűjteni kell a biohulladékot

Fokozatosan bevezetik januártól a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékok házhoz menő gyűjtését. A szolgáltatást első körben 14 településen lehet önkéntesen igénybe venni. Ezek: Budapest, Miskolc, Debrecen, Székesfehérvár, Szolnok, Kecskemét, Cegléd, Zalaegerszeg, Békéscsaba, Nagykanizsa, Tatabánya, Kaposvár, Gyula, Békés, ahol a társasházi övezetekben induló rendszert a MOHU, a MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. és szerződéses partnerei működtetik.

A programban részt vevők lakásonként egy-egy 5 literes konyhai gyűjtőedényt kapnak, amely könnyen kezelhető, valamint szag- és kifolyásmentes is. Emellett társasházak számára is kiosztanak egy-egy 120 literes barna kukát, amelyet a megszokott módon kell a ház elé kihúzni a meghatározott napokon.

Arról, hogy mit lehet a kukákba gyűjteni és miként, itt írtunk.

Kedvezményes áfa

A különleges gyógyászati célú anyatej-helyettesítő tápszerek, az anyatej-helyettesítő tápszerek és az anyatej-kiegészítő tápszerek az az 5 százalékos kedvezményes áfa-kulcs hatálya alá kerültek, illetve a 18 százalékos áfakulcs alá tartoznak a desszert jellegű sajtkészítmények, így például a túró rudik.

Üzemanyagok jövedéki adója

Az uniós jogharmonizációra hivatkozva a kormány januártól literenként bruttó 41 forinttal emeli a benzin és a dízel jövedéki adóját. Mint az év végén kiderült, erre nem egyszerre kerül sor: január 1-jén, illetve a hónap közepén megosztva, először 20, majd 21 forinttal hajtják végre az adóemelést.

Ezzel együtt szakértői becslések szerint 600 forint fölött lesznek az üzemanyagok átlagárai, és ez alól csak néhány kivétel lehet.

Drágább matricák és útdíjak

Átlagosan 18 százalékkal drágábbak az idei autópálya-matricák a tavalyiaknál. Az egynapos matrica majd csak márciusban érkezik.

Emelkednek az e-útdíjak - a hatályos tarifák a Nemzeti Útdíjfizető honlapján olvashatók. Az emelés az előre jelzett inflációnak akár az ötszörösével is megnövelheti a közúti árufuvarozók költségeit.

A 3,5 t megengedett legnagyobb össztömeg feletti lakóautók használóinak 2024. január 1-től a megtett úttal arányosan, az e-útdíj-rendszerben kell díjat fizetniük az úthasználatuk után.

Ugyancsak kikerülnek a matricás rendszerből és átkerülnek az e-tdíjba, vagyis megtett kilométer alapján fizetnek, de csak 2024. februártól, az autóbuszok. Ez érinti a turistabuszokat és például az iskolai buszoztatást is. A szakértők arra számítanak, hogy emiatt negyedével drágulhat a buszos utazás.

Fizetős utak

Az Építési és Közlekedési Minisztérium december 5-én megjelent rendelete alapján január elsejével összesen 235 kilométerrel bővül a hazai díjköteles gyorsforgalmi útszakaszok hossza, köztük a teljes M0-s, az M44-es autóút, illetve az M30 miskolci elkerülője is fizetőssé válik. Lista itt (eszerint további két vármegyével is bővül a fizetős utak listája: Jász-Nagykun-Szolnok és Békés vármegyével).

Adóváltozások - mostantól szja-mentes a lottónyeremény

Decemberben számos módosítást hajtott végre egyes adótörvényeken az Országgyűlés.

A tradicionális számsorsjátékokon - lottón, kenón, puttón - való részvételi kedv fokozásával indokolták, hogy mentesítették a személyi jövedelemadó alól az ilyen játékokon elért nyereményeket. Több esetben ez magasabb nyereményt jelent - az érintett játékokról itt írtunk.

Indul az e-áfarendszer a vállalkozásoknak,

lehetővé válik, hogy az adóalanyok az adóhatóság által erre a célra biztosított elektronikus felületen a rendelkezésükre bocsátott adatokat kiegészítsék, módosítsák, majd az ekként összeállított bevallástervezetet jóváhagyják.

Itt a globális minimumadó - a jogszabály szerint ezen adókötelezettség alanya a Magyarországon illetőséggel rendelkező csoporttag, amely olyan multinacionális vállalatcsoport vagy nagyméretű belföldi vállalatcsoport tagja, amelynek éves bevétele az adóévet közvetlenül megelőző négy adóév közül legalább kettőben eléri vagy meghaladja a 750 millió eurót. A minimumadó mértéke 15 százalék.

  • A jelenlegi literenként 3,5 forintról 10 forintra nő a kereskedelmi gázolaj jövedéki adójából visszaigényelhető összeg árufuvarozás és meghatározott kategóriájú személyszállítás esetén.
  • Január 1-jétől a szociális hozzájárulási adó esetében legfeljebb a minimálbér kétszerese után lehet igénybe venni kedvezményt a doktori képzésben résztvevő foglalkoztatott esetén.
  • Bevezették a kutatás-fejlesztési adókedvezményt.

A bírósági ítélettel egyező erejű döntések a békéltető testületektől

A fogyasztóvédelmi törvény módosításai jelentősen átalakították az alternatív vitarendezési fórumok szervezeti és működési kereteit. A továbbra is ingyenes és gyors eljárást lefolytató békéltető testületeket érintő legfontosabb változás, hogy

akkor is kötelezést tartalmazó határozatot hoz a testület, ha a fogyasztó kérelme megalapozott, és az ügytárgy értéke 200 ezer forint alatti.

A módosítás értelmében ha a vállalkozás nem tesz eleget a kötelezésnek, bírósági úton a döntés kikényszeríthető, végrehajtható, azaz a bírósági ítéletekkel egyező erejű döntésről van szó. Fontos, hogy ezek a békéltető testületi döntések is megtámadhatóak bírósági úton, például ha a határozat tartalma nem felel meg a jogszabályoknak. További részletek itt.

Hat százalékos nyugdíjemelés

Akiknek 2023 végéig állapították meg az ellátását, azok 6 százalékos nyugdíjemelésre számíthatnak január elsejétől. Ez azt jelenti, hogy az átlagnyugdíj 230 528 forintra emelkedik, míg a medián nyugdíj (amennyinél a nyugdíjasok fele kevesebbet, fele többet kap) eléri a 204 157 forintot. További részletek, az év várható nyugdíjügyi történései itt.

Pedagógusbér-emelés

Orbán Viktor a december végi Kormányinfón beszélt arról, hogy hároméves bérfejlesztési program indulhat 2024-ben a tanároknak és az óvónőknek. Az év utolsó munkanapján aztán megjött a bejelentés:

január 1-jével 32,2 százalékkal emelkedik a pedagógus átlagbér,

a pályakezdő gyakornokok fizetése pedig a pedagógusok új életpályájáról szóló törvényben a 2023. évre rögzített 400 000 Ft-os illetményhez képest 528 800 Ft-ra emelkedik, és ennél kevesebbet más pedagógusok sem kereshetnek.

A havi illetmény nem lehet kevesebb Pedagógus I. besorolás esetén 538 000 forintnál, Pedagógus II. kategóriában 555 000 forintnál, Mesterpedagógusnál 630 000 forintnál, Kutatótanár esetében pedig 750 000 forintnál.

Változás a bíróságokon

Január 1-jétől megszűnik a bírósági eljárási illeték illetékbélyeggel történő megfizetésének lehetősége. Ez a kötelezettség ezentúl elsősorban a Bírósági Fizetési Portálról indított utalással, EFER-számla közbeiktatásával (EFER - Elektronikus Fizetési és Elszámolási Rendszer), közvetlen banki átutalással, vagy készpénz-átutalási megbízással, azaz úgynevezett sárga csekken fizethető meg. Utóbbi lehetőséget kizárólag a bíróság elektronikus kapcsolattartásra nem kötelezett ügyfelei, azaz a bíróságon jogi képviselő nélkül eljáró nem gazdálkodó szervezetek, például természetes személyek, egyesületek, társasházak választhatják.

Adatnyilvánosság

Bővült a közfeladatot ellátó szervek, helyi önkormányzatok, köztulajdonban álló gazdasági társaságok adatszolgáltatási kötelezettsége januártól a közérdekű adatok megismerése iránti igényekkel összefüggésben. A törvénymódosítás a közérdekű és közérdekből nyilvános adatok átláthatóságának és megismerhetőségére vonatkozó követelmények teljesülésének ellenőrzésével kapcsolatos feladat- és hatáskört, valamint ehhez kapcsolódó jelentéstételi kötelezettséget ruház a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságra.

Februártól többet fizethetnek a buszosok

2024. február 1-jétől már nem lehet autópálya-matricát vásárolni az autóbuszokra, ugyanis ezekre a járművekre is a tehergépkocsikra vonatkozó, kilométer alapú, használatarányos útdíjfizetés szabályai érvényesek. Ez érinti a turistabuszokat és például az iskolai buszoztatást is. A szakértők arra számítanak, hogy emiatt negyedével drágulhat a buszos utazás.

Változik majd idén a felvételi pontszámítás mikéntje

Máshogyan számolják majd a pontokat - erről itt írtunk.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×