eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Getty Images/ David Lees

Hatossal fog kezdődni az üzemanyagár, csak néhány kivétel lesz

2024 januárjától ismét meg kell szokni a 600 forint körüli üzemanyagárakat - mondta az InfoRádióban Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője. A drágulás oka alapvetően az, hogy egy EU-s szabály miatt januárban jövedékiadó-emelés lesz a hazai benzinre és a gázolajra. Előbbinél valamivel több mint 152, utóbbinál pedig csaknem 143 forint lesz literenként az adó mértéke.

Az emelkedő tendencia már az ünnepek között is folytatódott, mivel a Brent típusú olaj ára már most is 80 dollár fölött van hordónként. Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője az InfoRádióban elmondta, péntektől is drágul mind a benzin, mind a gázolaj 6, illetve 8 forinttal literenként.

"A jövedéki adót tekintve arra számítunk, hogy a kiskereskedelmi árakban is megjelenik az emelés, ami nettó 30 forint, ezt a kiskereskedők ugyanis nem tudják lenyelni" - mutatott rá.

Fel kell tehát készülni arra, hogy újra 600 forint fölötti literárak jönnek, és csak ott lehet majd olcsóbban tankolni, ahol ehhez nincs szükség személyzet segítségére vagy alacsonyabb a rezsiköltség.

"Jó előjelek voltak pedig, úgy tűnt, hogy 75 dollár köré be tud állni az olajár, de a közel-keleti régióban tapasztalható feszültségek miatt ismét emelkedésnek indult. Azt gondolom, 100 dollár körüli árakra nem kell számítanunk, ami azt vetíti előre, hogy

az üzemanyagár itthon 600 forint körül marad, plusz-mínusz 10 forint"

- ecsetelte Bujdos Eszter.

Távlatilag azt is elmondta, kicsit már érezteti a hatását az elektromos autózás - Indiában, illetve Kínában főként, ahol már csökkenő tendenciát mutat a benzinmotoros autók eladása. Benzinből már világszinten sem kell növekedésre számítani, és ha a kínálatot nem szűkítik nagyon az olajkitermelő országok, akkor 80 dollár alatt lehet jövőre az olajár - vázolta.

Fontos lesz még a 2024-es évi üzemanyagárak tekintetében az is, hogy a forint "hogyan mocorog a dollárhoz képest".

Ami viszont adott: a 600 forintos üzemanyagárból a jövedéki adót és az áfát is beleértve több mint 50 százaléknyi lesz az adótartalom, ami jelentős adóteher a szakember szerint. Beleépült az árakba a két éve bevezetett energiamegtakarítási kötelezettség, amely a benzinkutakat terheli. És még hozzá kell számolni az extraprofitadó emelését.

"Az 500 millió forintos árbevételi szint fölött ugyanis 2024-től hússzorosára emelkedik ez az adóteher, ami elég jelentős emelkedés, ezt a literárakba kénytelenek lesznek a kutak beépíteni" - figyelmeztetett Bujdos Eszter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

A home office miatti alacsony kihasználtság, a megemelkedett finanszírozási költségek és a gazdasági növekedés visszafogottsága válságba taszította a kereskedelmi ingatlanok, köztük az irodák piacát a fejlett országokban. Különösen az USA-ban és Németországban pánikolt be emiatt a részvénypiac, elég a New York Community Bank és a Pfandbriefbank zuhanására gondolni, amelyeknek nagy a hitelkitettségük ezen a területen. De mi a helyzet Magyarországon? Aggódhatunk mi is a kereskedelmi ingatlanokra felvett projekthitelek miatt? Az MNB ezen a héten közzétett Kereskedelmiingatlan-piaci jelentésének a megállapításait foglaljuk most össze erről, további információkért pedig érdemes eljönni a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciájára, amelyen a piaci szereplők is értékelik a helyzetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×