eur:
389.87
usd:
365.06
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) nemzetközi sajtótájékoztatót tart a Kormányinfó keretében a Karmelita kolostorban 2023. december 21-én. A kormányfő mellett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (b) és Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára (j).
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor a rendkívüli Kormányinfón: hároméves bérfejlesztési program indulhat a tanároknak, óvónőknek

Az évzáró Kormányinfón kiderült, még ebben a parlamenti ciklusban törvénybe iktathatják a háromgyerekes anyák szja-mentességét, a gázai válságban Izrael stabilitása a legfontosabb szempont, Magyarországnak nem lehet közös határa Oroszországgal, a magyar képviselőknek pedig jelenleg nincs gusztusuk a svéd NATO-csatlakozás támogatására. Magyarország emellett az uniós költségvetés módosítását javasolhatja, más tagállamokhoz hasonlóan.

2023.12.21. 10:00

Kezdünk!

A korábbi hagyomány tovább él, Orbán Viktor miniszterelnök részvételével tartják 2023 utolsó Kormányinfóját, tartson velünk!

2023.12.21. 10:07

Kovács Zoltán kezd

Orbán Viktor áll a nemzetközi sajtó rendelkezésére, 2 óra időkeretben.

2023.12.21. 10:07

Jókívánságok

Orbán Viktor: áldott, békés ünnepeket kívánok mindenkinek!

2023.12.21. 10:09

Fő témák

Orbán Viktor: háború, migráció, infláció, terrorizmus, Brüsszel voltak a legfontosabb témák. Egyes területeken sikert értünk el, a béreket még az infláció mértékénél is jobban sikerült megvédeni. A családok kerülhettek a középpontba, amit korábban elértek, azt ne veszítsék el. A nyugdíjak terén emelkedés is bekövetkezhet. Hároméves bérfejlesztési program indulhat a tanárok és az óvónők esetében, ha érkeznek az uniós pénzek.

2023.12.21. 10:11

Kérdések...

...válaszok.

2023.12.21. 10:12

Brüsszeli migrációs paktum: a bürokraták egyre erőszakosabbak, hogy áll a helyzet?

Orbán Viktor: nem áll jól a dolog. A migrációs csomag kiindulópontja hibás, erről nagy vitát folytattuk az elmúlt negyedévben. Egyetlen módon lehet - tapasztalatból beszélek - a migrációt megállítani: ha azt a döntést meghozzuk, hogy aki be akar jönni, a rá vonatkozó döntésig az unión kívül kell tartózkodnia, más döntés nem hozza meg a kívánt eredményt. Emiatt nem beperelnie kéne minket Brüsszelnek.

2023.12.21. 10:15

Lengyel köztévé ügye - mi a véleménye?

Orbán Viktor: úgy látszik, megtörténhet egy ilyen egy jogállamban. Nem akarunk beavatkozni Lengyelország belügyeibe, nekünk minden lengyel a barátunk. Látjuk a vitát, tanulságos vita, látunk furcsa dolgokat a nyugati demokratikus világban. Valami kór rágja a nyugati demokráciák szervezetét

2023.12.21. 10:20

A februári uniós csúcson mire számít, mit vár Ukrajna támogatásáért cserébe?

Orbán Viktor: elemző szemmel nézve külön tudunk választani két kérdést. 1) Adjunk-e, mennyit és hogyan? Erre 26 tagállamnak az a válasza, hogy adjunk 50 milliárd eurót 4 évre. Azt is mondja az EU, hogy ez a pénz nincs. Azt is, hogy vegyünk fel együtt hitelt, adjuk oda azt. Azt is, hogy tegyük bele a költségvetésbe, azon keresztül adjuk oda. A magyar álláspont az, hogy ne adjunk ennyi időre. A mértékét pedig aszerint határozzuk meg, hogy az USA mennyit vállal. És ne a költségvetésen keresztül adjuk! Jöjjünk össze, mindenki tegye le a nemzeti össztermék arányában, hogy mennyit segítene, de ne a közös költségvetésen keresztül. És ne vegyünk fel hitelt! Felvett már hitelt az unió, de ebből mi még pénzt nem kaptunk. Mindenki fussa a saját kockázatát és vállalja a rá eső részt! 2) Tagállamok álltak elő különböző költségvetési módosítási igényekkel, mi ebből eddig kimaradtunk. De ha elkezdődik egy ilyen folyamat, akkor Magyarország is ki fog állni, de ez még előttünk áll.

2023.12.21. 10:22

Hogyan értékeli annak a veszélyét, hogy Magyarországgal szemben aktiválják a 7-es cikkely szerinti eljárást? Ön az egész, Magyarországnak járó pénzt szeretné megszerezni. Ha így van, a kondicionalitási eljárással mi lehet? És megállapodhat Ukrajna pénzéről az EU Magyarország nélkül? Nem szigetelődik-e el az ország?

Orbán Viktor: Magyarország a 7-es cikkely szerinti eljárás alatt áll. Erre van lehetőség az alapszerződés szerint, ha úgy látják, hogy van jogállamisági sérelem folyamatosan. De most mondták ki, hogy nincs a jogrendszerünkkel probléma, most kaptunk erről egy papírt. Az uniós pénzekről: mi nem akarunk összekeverni idegen természetű dolgokat egymással. Sértene egy uniós elvet is, ez a lojális együttműködés elve. Mindent és azzal és úgy kell elintézni, akivel és ahogy bajod van. Ezen kívül esni rendkívül hitvány dolog. Az ukránok pénzéről akkor tudunk megállapodni, ha az önmagában értelmes, és nem kapcsolódik össze a költségvetéssel. Mi csak annyit kérünk, hogy ami benne van a költségvetésben, azt hajtsák végre. Csak azt kérjük, azt a pénzt, ami jár. A magyar álláspont nem fog változni Ukrajna ügyében aszerint, hogy megkapjuk-e a pénzt vagy sem.

2023.12.21. 10:30

Az EB felszabadított 10,2 milliárd euró támogatást. Visszavonhatják?

Orbán Viktor: talán arról érdemes beszélni, hogy a zsarolás egy nyilvánosan beismert tény, nem egy magyar agyszülemény. Magyarországot Brüsszelben megzsarolták, ezt be is ismerték az Európai Parlament tagjai. Megfenyegették az Európai Bizottságban, nyomják a krahácsot, hogy ne adják oda a pénzt Magyarországnak. Az én világképem az, hogy Magyarország próbál együttműködni az EB-vel, amelyet viszont zsarol az Európai Parlament.

2023.12.21. 10:34

Miért nem akkor vonult ki Orbán Viktor a teremből Brüsszelben, amikor a segélyről volt szó, miért akkor, amikor a tagsági kérdésről?

Orbán Viktor: ezzel lehetővé vált, hogy a döntés megszülethessen. Mások is kerültek ebbe a helyzetbe, ezért választottuk ezt a megoldást a német kancellár kezdeményezésére. Mindent megpróbáltam 8 órán keresztül, figyelemre méltó vita volt, de szerteágazó. Abban összegezném, hogy Magyarország nem tart igényt a Cassandra-szerepre, de vannak tapasztalataink, ugyanez történt a migráció esetében is. Innen jobban látszanak ezek a kérdések, mint az Atlanti-óceán partjáról. Be fogják látni, hogy a tagság kérdéséből sok baj származik majd. Persze nekik is volt egy robusztus érvük: Ukrajnát a magyar parlament döntése nélkül nem lehet felvenni az Európai Unióba. Már nem az a veszély fenyegetett, hogy rossz döntés születik, az volt a kérdés, hogy felelősséget kell-e vállalnunk egy rossz döntésért.
A pénzügyi kérdésben az álláspontunk változatlan, mi a költségvetésen kívül látjuk a megoldást Ukrajna számára. 26 állam vehet fel közös hitelt.

2023.12.21. 10:38

26 EU-ország vehet fel közös hitelt Ukrajna számára?

Orbán Viktor: nem az a célunk, hogy blokkoljunk dolgokat, hanem hogy Brüsszelben jó döntések szülessenek. Az nem kérdés, hogy egy-egy tagállam akaratát egyes ügyekben ki lehet kerülni. Hozzunk jó döntést, ez a magyar javaslat.

2023.12.21. 10:39

Meg tudná indokolni, hogy mivel védhető Svédország NATO-csatlakozásának blokkolása? Vagy az ukrán csatlakozási tárgyalások megkezdésének blokkolása?

Orbán Viktor: Ukrajnát nem EU-tagsággal kell támogatni, nem realitás. Észszerű lenne egy stratégiai partnerség kialakítása. Svédügyben nincs török-magyar megállapodás. A két ország egymástól függetlenül hozhat döntést az ügyben, a magyar parlament ehhez ragaszkodik is. A magyar képviselőknek nincs nagy gusztusuk a döntéshez. A finnek támogatásának másnapján a finnek bepereltek minket egy másik ügyben.

2023.12.21. 10:45

Miben ért egyet Vlagyimir Putyinnal és miben nem Ukrajnával kapcsolatban?

Orbán Viktor: nem tudom, milyen békemegállapodásra van szükség a háború után. Először mindenképp tűzszünet kell. Azt kell mondani, hogy abba kell hagyni az öldöklést, adni időt, hogy milyen béketárgyalások lesznek, miről szóljanak. A tűzszünet akár holnap bekövetkezhetne, mi csak eddig érünk. Ha nem lesznek béketárgyalások, akkor Amerika fog megállapodni Oroszországgal, Európa feje fölött. Ezt a veszélyt a krími válságnál sikerült elhárítani, akkor a francia elnöknek és a német kancellárnak adtunk mandátumot, hogy tárgyaljon az oroszokkal, ebből született a minszki megállapodás. Most nem tudjuk, ki fog tárgyalni kivel, de ha nem figyelünk, Európa ki fog maradni a tárgyalásokból.

2023.12.21. 10:47

Semleges ország lesz-e Ukrajna vagy pufferzóna?

Orbán Viktor: nincs víziónk egy másik országról, csak Magyarországra összpontosítunk. Magyarországnak ne legyen közös határa Oroszországgal!

2023.12.21. 10:48

Az ukrán nép szuverén akarata az EU-hoz és a NATO-hoz, miért gördít ez elé akadályt?

Orbán Viktor: a szuverenitás abszolút érték, de nem akarunk egy szövetségbe tartozni egy olyan országgal, amely véres háborút vív. A NATO egyébként nem biztatja a tagállamomat az ügyben, Magyarország sem akar ebben az ügyben kötelezettséget vállalni.

2023.12.21. 10:52

Mit kellene tekintenie Európának a zsidó közösségek védelme érdekében?

Orbán Viktor: hogy a Jóisten kinek milyen ütemben világosítja meg az elméjét, nem tudhatjuk, de markánsan különböző vélemények vannak Izrael ügyében. Mi azt képviseljük, hogy stratégiai érdekünk Izraelnek megvédenie magát, és az ország legyen stabil, ne lehessen ott terrorizmus. Néhány állam így gondolkodik az EU-ban, nem vagyunk többségben ezzel a véleménnyel. De nem reménytelen, hogy a mi véleményünk nyerjen teren az unióban is. Izrael stabilitása stratégiai érdek. Viszont meg kell nézni, hogy a humanitárius célokra juttatott pénzből nem került-e pénz terrorszervezetekhez.

2023.12.21. 10:54

A szlovák és a lengyel választások után mi lesz a V4-es együttműködéssel?

Orbán Viktor: a V4 nagyobb jelentőségű ügy, mint amilyennek látszik. Mire való a V4? Azon országokat próbálja összefogni, akik a németek és az oroszok között vannak. Egy közép-európai együttműködés azzal a céllal, hogy ne a német-francia tengely döntsön minden fontos ügyben, legyünk közösen akkorák, mint a németek vagy a franciák. A terv az volt, hogy ezzel az együttműködéssel elismertessük, ennek a szövetségnek hangja van. Az az igazság, hogy azok, akik benne voltak, másoknak nem volt érdekük ez a szövetség, azon kell gondolkodni, hogyan tudjuk újra összerakni.

2023.12.21. 10:59

Szuverenitásvédelmi törvény - a média érintettsége kérdéses a külföldi befolyásolási kísérlet terén. Ön hogy látja ezt?

Orbán Viktor: nem a magam által gerjesztett félelmek világában élek. Baloldali szereplők által is bevallott módon több száz milliós pénz jelent meg, a magyar jogrendszernek meg kell védenie magát ezzel szemben, a kiskapuk bezárása történt a szuverenitásvédelmi törvénnyel. Én sem merem most azt mondani, hogy hibátlanul, légmentesen működik most. Nem találtunk jobb gondolatot, mint amiből most törvényt csináltunk. Meglátjuk, jó-e így a törvény, adjunk neki időt!

2023.12.21. 11:01

Szlovák-magyar határ - furcsa dolgok vannak, több ezer bevándorló indult el Magyarországról. Mi történt Magyarország déli határán? Mi történt a kerítéssel?

Orbán Viktor: van egy határvédelmi rendszerünk, ennek a teljesítménye konstans, szeretnénk, hogy ha 100 százalékos lenne. Akik áttörnek, azokat rendőri erővel kell elfogni, a hadsereget erre nem tarthatjuk fenn, mert közben kitört a háború, gyakorlatozni kell. 4-5 ezer embert kellett volna felvennünk a határra, 2 ezret sikerült, de a határvédelem eszi a pénzt, Brüsszelből semmilyen segítséget nem kaptunk, közben lőnek ránk, a rendőreink és a határőreink a legelismerőbb szavakat kaphatják. Nem fogadom el, hogy bármilyen ingadozás történt volna a határvédelem teljesítményében. A határzár viszont ma csak Szerbia irányában zár, a határkerítés kikerülhető mindkét oldalról, de erről nem szeretnék bővebben beszélni, másokat kritizálni emiatt. Az embercsempészek pedig több hullámot indítanak. Méltányolják a fantasztikus erőfeszítést, amelyet rendőrök és határőrök minden nap kifejtenek!

2023.12.21. 11:07

Miért nem szigorodott ősszel a gyermekvédelmi törvény?

Orbán Viktor: nem tudunk egyszerre két csatát megvívni. Jönni fog az is, a szuverenitásvédelem most fontosabb, munkacsoport dolgozik, javaslatok születtek már.

2023.12.21. 11:08

Háromgyermekes anyák szja-mentessége?

Orbán Viktor: idén nem voltunk rá képesek idén. A csok+ és a babaváró volt előre véve. Én nem szeretném úgy bezárni ezt a ciklust, hogy nem iktatjuk törvénybe.

2023.12.21. 11:12

Mini-Dubaj, Maxi-Dubaj lehet Budapesten?

Orbán Viktor: a helyszín jelenleg szégyenfolt. Dubajt inkább felejtsük el, bár nem tudom, a fiataloknak mi jut róla eszébe, itt van ez a romantikus Rákosrendező elnevezés.

2023.12.21. 11:15

Mi lesz a budapesti reptér birtokba vételével?

Orbán Viktor: óriási a küzdelem a turizmusért, a konferenciákért, mindenki győztes akar lenni, ebben kulcskérdés a légi közlekedés. Ha lépést akarunk tartani - a turizmus a GDP 10-11 százalékát adja -, akkor új keretekre van szükség. A kormány nem akarja azt állítani magáról, hogy tud repteret működtetni, ezért kell nekünk egy olyan partner, aki tudja működtetni, találtunk is egy francia partnert. A kormány megmarad a maga kaptafájánál. Ezt egy befejezett ügynek gondolom, technikai kérdéseket kell lezárni.

2023.12.21. 11:16

Donald Trump ügyében mi most a magyar álláspont?

Orbán Viktor: nem ránk tartozik az amerikai igazságszolgáltatás működése, de a mi kioktatásunkat ez ügyben hagyják abba!

2023.12.21. 11:18

Lesz-e ingyenes közlekedés a 14 éven aluliaknak, pedagógusoknak?

Orbán Viktor: nem döntöttünk erről.

2023.12.21. 11:19

Csökkentik-e a gáz átlagfogyasztási határának változtatását?

Orbán Viktor: jó hír, hogy gáz esetében az átlag alatt fogyasztók aránya 90 százalék fölötti, áram esetében 75 százalék fölötti. Mindenki benne van a rendszerben az átlagfogyasztás szintjéig.
Gulyás Gergely: de lehetővé tettük a kilépést. Lehet piaci áron gázt venni.
Orbán Viktor: nem tudni, mikor kell döntést hozni. Senki nem járhat rosszul, mert aki rosszul jár, fogja magát és kilép a piaci rendszerbe. Mindenkinek védettséget nyújtunk.

2023.12.21. 11:23

Lázár János megtámadta a kastélytörvény ügyében a Sándor Palotát. Hogy kommentálná?

Orbán Viktor: a kormánynak mindig meg kell adnia a tisztességet az államfőnek.

2023.12.21. 11:23

Lesz fideszes főpolgármester-jelölt? Lehet jelölt Vitézy Dávid?

Orbán Viktor: lesz jelölt. Márciusban. Minden név jelenleg kávéházi legenda.

2023.12.21. 11:26

Mondta Vlagyimir Putyinnak, amikor legutóbb találkoztak, hogy ne lőjön?

Orbán Viktor: azt kérdeztem tőle, hogy készen áll-e a tárgyalások megkezdésére. Addig örüljünk, amíg nem háború, azért nem háború, mert nem volt hadüzenet. Hol háborúnak, hol hadműveletnek fogom nevezni, ahogy a vendég megkívánja.

2023.12.21. 11:29

41 forintos üzemanyagár-emelkedés lehet januártól. Hogyan készül a kormány erre?

Orbán Viktor: az adócsökkentés kormánya szeretnénk lenni, de vannak uniós követelmények. Az a kérdés, hogy mikor és mennyivel, hány lépésben emelünk. A pénzügyminiszter ezt a kombinációt találta jónak.

2023.12.21. 11:31

Miért Magyarország volt a legmagasabb inflációjú?

Orbán Viktor: mert a leginkább kitett volt az energiaválságnak. Saját energiaforrást kell fejlesztenünk. Óriási naperőmű-kapacitásokat építettünk ki Magyarországon. De utolsó üzembe helyezésünk a Paks 1 volt az átkosban. Öles léptekkel haladunk viszont az energiafüggetlenség felé, bő 60 százalék Paks, bő 30 százalék napenergia, a maradék fosszilis. Három nagy beruházást hirdettünk meg. Ez a tanulsága a magas inflációnak.

2023.12.21. 11:32

Elégedett Pintér Sándorral? Rekordon van a kórházak adóssága, a státusztörvény után sok pedagógus hagyta el a pályát

Orbán Viktor: az én szótáramban az elégedettség nem szerepel. Még a labdarúgó-válogatottal sem vagyok elégedett. Pintér Sándor jól végzi a munkáját.

2023.12.21. 11:33

Székelyudvarhelyi tragédia: a kormány mit tesz meg a segítségért?

Orbán Viktor: a gimnázium összeomlása után Semjén Zsolt kapott felkérést, hogy minden segítséget adjon meg. Remélem, hogy Semjén Zsolt hamarosan részletekről is be tud számolni.

2023.12.21. 11:35

Kárpátalja: hogyan hat az új kisebbségi törvény az ottani magyarságra?

Orbán Viktor: bennünket egy törvény nem hat meg, lássuk a gyakorlatot! Tanulmányozzuk az új törvényt, de mi egy másik megoldást javasoltunk, elvettek egy 2015-ös jogszabályt egy jó gyakorlattal, azt a kérdést feszegetjük, hogy miért nem állítják vissza a 2015-ös rendszert. Ezt képviseljük Brüsszelben is, Kárpátalján is.

2023.12.21. 11:36

Felvidék: tud-e az anyaország segítséget adni a magyar útkeresésben?

Orbán Viktor: óvatosan. A felvidéki magyarság rendkívül erős közösség, de az erejét a politikai közösségben is meg kell tudnia mutatni, ez eddig nem sikerült. Most ráadásul a szlovák-magyar kapcsolatok jók, érzőbb szívű lehet a mostani kormány, mint az előző.

2023.12.21. 11:37

Találkozik-e a jövőben Vlagyimir Putyinnal?

Orbán Viktor: a közeljövőben nincs szándék egyik félben sem.

2023.12.21. 11:38

EP-választás: jobboldali áttörés várható? Az Identitás és Demokrácia pártcsaládhoz csatlakozik?

Orbán Viktor: az Európai Konzervatívok és Demokraták csoportjával zajlanak tárgyalások. Úgy látom, megszűnt a verseny az európai politikában, az a tervünk, hogy az erősödő jobbközéppel kellő nyomást tudjunk gyakorolni, új politikákat indítsunk meg. Így fogunk dönteni majd.

2023.12.21. 11:43

INFORÁDIÓ: Leváltották a kórházi főigazgatóság vezetését, de hogyan akadályozzák meg az adósság emelkedését?

Orbán Viktor: a napokban szűk körben egyeztettünk. Félünk a magánrendszerbe elmozdítani, mert ez a biztosítási rendszer magánosítását is jelentené. Nem tudunk elindulni ebbe az irányba. Akkor viszont el kell indulni az állami rendszer jobb szabályozása felé. De nem akarjuk betiltani a magánegészségügyet. Nem fair, hogy a profit mindig a magánban van, a költség mindig az államiban. A munkát gyorsabban kell végezni, ezért váltottunk vezetést, hónapokra, évekre van szükség a beálláshoz. A hálapénzrendszer megszüntetésért a MOK-nak tartozunk hálával. Kettős ellenőrzési kell, kell egy az igazgatói ágon, és kell egy pénzügyi ellenőrzési rendszer a biztosítás oldaláról. Nekünk az kell, hogy a biztosító megmondja, minek mi az ára. Olyan biztosító kell, ahol a legjobb szakemberek ülnek.

2023.12.21. 11:47

INFORÁDIÓ: Érdemi-e a Karsai Dániel-vita? Lehet-e ebből népszavazás?

Orbán Viktor: van egy népszavazási kezdeményezés, az eldönti, hogy mi legyen. De mégis csak egy megrázó emberi üggyel vagyunk szemben. Emberileg vele vagyunk, imádkozunk is érte.

2023.12.21. 11:48

INFORÁDIÓ: Fürjes Balázs bekerült a NOB döntéshozó testületébe. Lesz esélye ezáltal egy magyar, régiós olimpiának?

Orbán Viktor: a témában adtam egy interjút a Nemzeti Sportnak. Nem válaszolnék a kérdésre.

2023.12.21. 11:49

Komolyan mondta, hogy nem háború az ukrajnai?

Orbán Viktor: komolyan mondtam, hogy az orosz elnök nem nevezte háborúnak. Jó szívvel mondom, hogy katonai művelet. Szívesen használom a háború kifejezést is, ha igényt tart rá. Nekünk nem mondja meg senki, hogy milyen kifejezéseket használunk.

2023.12.21. 11:51

Mit szól Mészáros Lőrinc jachtjához? Mit szól ahhoz, hogy nagyobb szerénység, kisebb jacht?

Orbán Viktor: forduljon a tulajdonosához! Nem foglalkozunk üzleti ügyekkel. Az MBH Bankban lévő részesedésünket már rég el kellett volna adni, csak Nagy Márton miniszter még nem látta elérkezettnek az időt. Már rég tőzsdére kellett volna vinnünk az egészet. (...) Nagyobb szerénység sosem baj.

2023.12.21. 11:54

Magánúton repült a honvédség gépével Olaszországba, kitérővel?

Orbán Viktor: a magyar miniszterelnök 24 órás védelem alatt áll. Minden törvényt be kell tartani.

2023.12.21. 11:56

A miniszterelnök fizetése egy év alatt megháromszorozódott. Miért?

Orbán Viktor: 2010 óta folyamatosan, foglalkozási áganként emeltük a béreket, a legvégére hagytuk a politikusokat. Hogy mennyit keres és ki, azt törvények szabályozzák. Ha Magyarországon nem történik fizetésemelés, nem nőhet a politikusok bére sem. Átlátható, kiszámítható a rendszer.

Gulyás Gergely: az előző ciklusban a miniszterek többet kerestek, mint a miniszterelnök.

Orbán Viktor: a választók eldöntik, akarnak-e engem alkalmazni.

2023.12.21. 11:58

Miért kötik EU-s támogatáshoz a pedagógus-béremelést?

Orbán Viktor: nem vita tárgya, hogy emelni kell, a kérdés, hogy milyen ütemben. Ha külső forrást be tudunk vonni, a béremelés nem 6 évig tart, hanem 3.

2023.12.21. 11:59

Mi a véleménye L. Simon László menesztéséről?

Orbán Viktor: a miniszter saját hatáskörben döntött.

2023.12.21. 12:00

Hol a határ, hogy valami már propagálja a homoszexualitást?

Orbán Viktor: ha az a kérdés, hogy mondhatom, hogy mi a kedvenc könyvem, akkor szerintem mondhatom.

2023.12.21. 12:01

Ha körülnéz a Fideszben, lát olyat, akit nem lát szívesen?

Orbán Viktor: akit ebben a közösségben ismerek, kivétel nélkül derék emberek.

2023.12.21. 12:02

Korábban azt mondta, nincs miről beszélni, amíg a leggazdagabbak közt nincs fideszes. Mit gondol most?

Orbán Viktor: Magyarországon mindenkire ugyanazok a törvények vonatkoznak. A magyar gazdaságpolitikának nincs személyválogató jellege. Az a cél, hogy állják a próbát a magyar cégek külföldön is. Sok olyan cég van, amelyeken keresztül terjeszkedőben van a magyar gazdaság.

2023.12.21. 12:05

Kelet vagy Nyugat?

Orbán Viktor: a Kelet és a Nyugat átfed Magyarországon. Olyan lehetőségeket kínálunk a világnak, amelyek innen kínálhatók elsősorban. Nyugatiaknak és keleti befektetőknek is jól kell érezniük magukat Magyarországon. Nem kompország vagyunk. Ezt éljük az elmúlt tíz évben, ez értékeli fel az országot.

2023.12.21. 12:09

Akkugyárak, vendégmunkásszállók egyes településeken - egyes polgármesterek a népszerűségüket féltik emiatt. Változtathatnak az ügyben?

Orbán Viktor: a polgármesterek nem gondolkodhatnak a népszerűségükön. A településük érdekeit kell nézni. A települések fejlődésének irányáért, üteméért ők tartoznak felelősséggel. A vendégmunkások ügyében a tények a félelmeket nem igazolják. Magyarország még mindig rendelkezik munkaerő-tartalékkal és energiatartalékkal is. Megvan és épül ki az energiarendszer, vizünk annyi van, hogy csak az a kérdés, hogy hová visszük el. Az ország keleti felén sok a beruházás, ezek fel fogják emelni az életszínvonalat a nyugati szintre. Most pedig már délre kell telepíteni az iparpolitikai beruházásokat. Nincs szükségünk nagy arányú vendégmunkás-beáramlásra, azokat egyébként is a magáncégek hozzák be, nekünk jó szabályokat kell hoznunk. A mostani szabályok egyelőre ígéretesek lesznek. Minden magyar ember úgy feküdhet le, hogy Magyarország a magyaroké.

2023.12.21. 12:12

Kárpátaljai magyarok kritizálják Ukrajna integrációjával kapcsolatban a magyarországi álláspontot. Mi történik?

Orbán Viktor: az, hogy megkezdődnek a csatlakozási tárgyalások.

2023.12.21. 12:12

Borkai Zsolt indul Győrben, mit gondol?

Orbán Viktor: ha győri lennék, keresnék helyette más lehetőséget.

2023.12.21. 12:15

Mi a véleménye arról a lépésről, hogy az ukrán titkosszolgálat nem engedte el Petro Porosenko volt ukrán elnököt az országban önnel találkozni?

Orbán Viktor: Ukrajna háborúban áll, rendkívüli katonai művelet zajlik. Megszűnt a szabad sajtó. Ha úgy látja az ukrán állam, hogy egy polgára távozása nemzetbiztonsági kockázatot jelent, akkor kérdés, hogy akarnak az unióhoz csatlakozni.

2023.12.21. 12:18

A Kormányinfó véget ért...

...köszönjük egész éves kitartó figyelmét a Kormányinfók idején!

Címlapról ajánljuk
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

"Egyre kevesebben árulják el..."
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

Átalakulóban vannak a közvélemény-kutatási módszerek, mivel egyre kevesebben hajlandók elárulni, hogy mely pártra szavaznának. A kutatócégek összefogást sürgetnek a szakmai hitelesség visszaszerzése és megtartása érdekében. Egyebek közt ezt hangoztatták a jelentősebb közvélemény-kutató cégek vezetői a Századvég Alapítvány konferenciáján.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Úgy ajánlásokat fogalmazott meg az Európai Bizottság az adórendszerek teljes átalakítására. A javaslatok többek között magukban foglalják a rendszeres ingatlanadók bevezetését vagy a már meglévők növelését és a munkaadói terhek csökkentését, különösen az alacsony jövedelemű adófizetők esetében. Az ajánlások célja a zöld átmenet elősegítése, a Covid19-világjárvány gazdasági hatásainak enyhítése, a gazdasági felépülés fenntartása, valamint a magas energiaárak hatásainak kezelése volt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×