eur:
389.26
usd:
362.5
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Nincs indok arra, hogy miért csökken a magyarok egyik kedvenc édességének az adója

Kedd este jelent meg az az adócsomag-tervezet, ami szerint január elsejétől 18 százalék lenne a túró rudi jelenlegi 27 százalékos áfakulcsa.

A hírről elsőként a Portfolio.hu számolt be, de az RTL Híradója rákérdezett a lépésre a Pénzügyminisztériumnál. Nem kaptak érdemi választ arra, hogy miért esett bele az adócsökkentésbe a túró rudi.

A tárca válasza szerint a kormány 13 év alatt 80 élelmiszer és szolgáltatás áfáját csökkentette, ezt egészítették ki most.

A számítások szerint egy átlagos túró rudi esetében körülbelül 20-30 forintos árcsökkenés valósulna meg (225 Ft lehetne), ha a kereskedők átadnák teljes mértékben ezt az előnyt a fogyasztóknak.

A tévé felidézte Varga Mihály 2017-ben tett kijelentését, amikor épp a további áfacsökkentés ellen érvelt (hiszen annak árcsökkentő hatása mérsékelt mértékben, vagy csak átmenetileg jelenik meg a fogyasztói árakban). „Ha megkérdezném a 3 éves gyerekemet, akkor valószínűleg azt mondaná, hogy a túró rudinak az áfáját csökkentsük, ha tudná, hogy mi az az áfa”.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×