eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Szabó Szilvia, a MOHU gyártói felelősségi rendszerek vezetője a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. palackok visszaváltására szolgáló automatáinak sajtóbemutatóján a vállalat budapesti bemutatótermében 2023. november 28-án. Az új visszaváltási rendszerrel a 40 százalék körüli szintről 90 százalék fölé emelkedhet az egyszer használatos italos palackok visszagyűjtési aránya.
Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

Visszaváltási rendszer: január elsejétől inkább keresni fogunk, mint találni

2024. január elsejétől lépnek hatályba azok a jogszabályi rendelkezések, amelyek szabályozzák a különféle üdítők és szeszesitalok csomagolásának kötelező visszaváltását az üzletekben. Június 30-ig azonban egy átmeneti időszak is lesz, hogy a gyártók is fel tudjanak készülni, vagyis el tudják látni a szükséges jelölésekkel ezeket az egyszer használatos palackokat.

Már megkezdődött a nagyobb üzletekbe az automaták telepítése, viszont a folyamat valószínűleg a jövő évre is áthúzódik, így emiatt is szükség van az átmenetre, nem csak azért, hogy a gyártók fel tudjanak készülni a címkézéssel - mondta az InfoRádióban Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség korábbi főtitkára.

Emiatt a vásárlók fokozatosan fognak találkozni a rendszerrel. Előfordulhat majd, hogy valaki ugyanabból az italféleségből egyszerre kétfélét fog látni az áruházi polcon: az egyiket még a régi csomagolással, a másikon pedig már ott lesz a visszaválthatóságot jelző címke, valamint a jelzés, hogy 50 forint visszaváltási díj van rajta.

Nagyon fontos szabály, hogy visszaváltási díjat csak olyan italcsomagolás után lehet felszámítani a boltban, amelyen már ott a jelzés, hogy az később visszaváltható, és visszavinni is csak olyat lehet, amin jelezve van

- emelte ki.

A szakember elmondta: a nagyobb üzletek arra a rendszerre állnak át, hogy erre a célra felszerelt automatákon keresztül váltsák vissza ez erre megjelölt, egyszer használatos palackokat. Az automata ellenőrizni fogja, hogy logózva van-e a palack, és azt is ellenőrzi, hogy ép-e.

Vagyis januártól vigyázni kell arra, hogy a műanyag és fém palackokat nem szabad összelapítani, mert akkor a gép nem ismeri fel. Kizárólag a követelményeknek megfelelő, sérülésmentes italcsomagolást veszi vissza a rendszer. A többi visszaváltható palackot a hagyományos módon tudjuk elhelyezni szelektív hulladékgyűjtőben.

Az italcsomagolások után kapott visszaváltási díj kapcsán elmagyarázta: az automaták nem pénzt, hanem egy levásárolható, beváltható utalványt adnak a vásárlónak, amit a legkézenfekvőbb lesz az üzletben levásárolni. Ugyanakkor a fogyasztó azt is megteheti, a pénztárban kéri ennek a vásárlási kuponnak az ellenértékét, az 50 forintot darabonként. Megemlítette, hogy

a későbbi tervekben szerepel egy applikáció is, mellyel bankszámlára is lehet majd utalni ezt az összeget.

Vámos György hangsúlyozta: a többutas, betétdíjas palackok esetében, amelyeket az üzletek visszagyűjtenek és a gyártók újratöltik, megmarad a jelenleg is működő rendszer, az nem része a kötelező visszaváltási rendszernek, hiszen az csak az egyszer használatos palackokra érvényes.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség korábbi főtitkára szerint január 2-án még egy darabot sem fogunk látni az új jelzéssel ellátott termékekből a polcokon - ezek fokozatosan jelennek majd meg, amennyire a gyártói kapacitások engedik, a kereskedők pedig mielőbb kifuttatják a régieket. Ebben az átmeneti időszakban a gyártók, importőrök még szállíthatnak ugyan régi csomagolású termékeket, de emellett fokozatosan be kell vezetniük az újakat is, legkésőbb június 30-ig, ami után már csak az utóbbiak adhatók át a kereskedőknek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×