eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM), az Oktatási Hivatal (OH) és a HÖOK Közhasznú Nonprofit Kft. közös szervezésében megrendezett Pont Ott Parti felvételi eredményváró rendezvény résztvevői a Városligetben 2022. július 21-én. Ezen a napon este nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat. Ezzel eldőlt, hogy a több mint 99 ezer jelentkező közül az általános eljárásban hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára.MTI/Kovács Anikó
Nyitókép: MTI/Kovács Anikó

Minden, amit tudni kell az új felvételi rendszerről – akár 500 feletti pontszám is összegyűjthető

Jelentős változásokra számíthatnak az érintett diákok a következő felvételi időszaktól – mondta az InfoRádiónak a megújult felvételi eljárásról a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár. Varga-Bajusz Veronika kiemelte, hogy a módosításokról egyeztettek a hallgatói szervezetekkel is.

A politikus azt mondta az InfoRádiónak, hogy tavaly a diákokkal, az egyetemekkel és a fenntartókkal folytatott konzultáció eredményeképpen született döntés arról, hogy megújítják a felvételi rendszert. Kiemelte, hogy az idei évtől nagyobb mozgásteret kapnak az egyetemek, amelyek szabadon eldönthetik, hogy a felvételi pontszámok összegzésénél mely tárgyakat fogadják el.

Varga-Bajusz Veronika szerint megéri az emelt szintű érettségit választani, mert minden elért százalék után 1 pont jár majd a felvételin, a középszintű vizsgáért viszont csak az elért százalék kétharmada szerinti pontszámot kapják meg a diákok. Hozzátette: eddig központilag meghatározott esetekben járt többletpont, a mostani tanévtől azonban már

az intézmények maguk dönthetik el, hogy a 100 pontot milyen plusz teljesítményért, vállalásért ítélik oda.

A helyettes államtitkár tájékoztatása szerint szinte valamennyi egyetemen elismerik a nyelvvizsgát, az emelt szintű érettségit, a sportsikereket és a tanulmányi versenyeken elért eredményeket, de az intézmények saját döntése alapján akár munkatapasztalat, szóbeli felvételi, előképzettség, önkéntesség vagy valamilyen felkészítő tanfolyam elvégzése is eredményezhet többletpontokat. Kiemelte, hogy az önkéntes tartalékos katonai szolgálat – annak idejétől és tartalmától függően – 16, 32 vagy 64 pontot jelenthet,

„ezzel akár 500 feletti pontszám is összegyűjthető”.

A politikus úgy véli, az új rendszerrel az egyetemek „jobban, célzottabban és rugalmasabban” alakíthatják ki azokat a szempontokat, amelyek alapján kiválasztják leendő hallgatóikat, a változtatások egyúttal a diákok számára is kedvezőek. Emlékeztetett: a felvételi rendszert az elmúlt években azzal a céllal újították meg, hogy „a magyar gazdaság és a térség igényeire nyitott, arra reagálni képes egyetemeink legyenek”.

A rugalmasabb felvételit két lépésben alakították ki, a változások egy része így már az idei eljárásban hatályba lépett. Az idei felvételin már az egyetemek dönthettek arról, hogy mely képzéseken kérnek emelt vagy középszintű érettségit, illetve milyen minimumpontszámot várnak el.

„A már bevezetett változások sikeresen debütáltak idén, hiszen a felvettek számának 33 százalékos növekedése az elmúlt tíz év legkiemelkedőbb eredménye”

– közölte Varga-Bajusz Veronika, aki megjegyezte: 2023-ban a medián pontszám 6 ponttal emelkedett a megelőző évihez képest, vagyis a fiatalok jobb teljesítménnyel kerültek be a felsőoktatásba.

Kampány is indul

A helyettes államtitkár elmondta: megállapodtak a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával abban, hogy a szervezet az idei évben segíti a tájékoztató kampányt, mivel fontosnak tartják, hogy a változtatásokkal kapcsolatos információk mindenkihez időben eljussanak. Hozzátette: az első évek során figyelik és összegzik a tapasztalatokat a hatékony működés érdekében.

Mindegyik változás életbe lép idén, a felvételi jelentkezési határideje viszont a korábbi években megszokottak szerint továbbra is február 15-e lesz és ezt követően kezdődik meg a felvételi időszak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A NATO-tagság ígérete helyett mást kínál Ukrajnának Csehország

„Csehország kétoldalú biztonsági megállapodást készít elő Ukrajnával, amelyet májusban vagy júniusban köthetnek meg” – jelentette be Petr Pavel cseh köztársasági elnök a Vilniusban tartott Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozón. A szlovák külügyminiszter megerősítette, hogy Robert Fico kormánya támogatja az Ukrajna által kezdeményezett júniusi békekonferenciát.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Az uniós foglalkoztatás és szociálpolitika elmúlt 20 éve

Az uniós foglalkoztatás és szociálpolitika elmúlt 20 éve

A Magyar Közgazdasági Társaság „20 éve az Európai Unióban és a jövő” címmel számos – szakmai partnerszervezettel együttműködve – szakterületenként tekinti át hazánk két évtizedes uniós tagságának tapasztalatait, eredményeit. A következő napokban-hetekben hat rövid elemzésben foglaljuk össze az egy éven át tartó konferenciasorozat eddigi tanulságait, eredményeit.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×