eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 2. szombat Lujza
Nyitókép: Getty Images/ Thanasis Zovoilis

A nyugdíjguru szerint az idén 60 milliárdot spóroltak a nyugdíjasokon

Farkas András arra figyelmeztet, hogy a tényleges 2023-as nyugdíjas infláció magasabb lehet, mint amennyivel korrigálták a juttatásokat, de újabb pótlólagos korrekcióra már nincs lehetőség.

Péntek este jelent meg a kormányrendelet a Magyar Közlönyben, amiből kiderül, hogy akiknek idén év végéig állapították meg az ellátását, azok 6 százalékos nyugdíjemelésre számíthatnak január elsejétől. Ez azt jelenti, hogy az átlagnyugdíj 230 528 forintra emelkedik, míg a medián nyugdíj (amennyinél a nyugdíjasok fele kevesebbet, fele többet kap) eléri a 204 157 forintot.

A nyugdíjemelés 2024. január 1-jétől annak jár, aki 2023. december 31-én már nyugdíjban részesült. Azok, akiknek 2024-ben állapítják majd a nyugdíját, csak 2025-től számíthatnak majd nyugdíjemelésre. Olyan szempontból jogos a kérdés, hogy a nagyon magas inflációs időszakokban, amilyen idén volt, meg tavaly, nagyon sok nyugdíjas nehezményezte, hogy megállapították a nyugdíjukat az év elején, amit egész évben égetett védelem nélkül az infláció, mert a nyugdíj-megállapítás évében még nem jár nyugdíjemelés" – mondta Farkas András, a Nyugdíjguru News alapítója a szeretlekmagyarorszag.hu-nak.

A szakértő szerint a jövő évi hatszázalékos emelés várhatóan elegendő lesz, ha nem, akkor novemberben jöhet az újabb korrekció. Azt is hozzátette azonban, hogy a nyugdíjtörvényben nem vállal garanciát az állam arra, hogy reálértékben növelné a nyugdíjakat, csak arra, hogy a mindenkori inflációnak megfelelően emeli. Ráadásul a nyugdíjemelés mindig a becsült infláció alapján történik meg, hiába korrigálták a nyugdíjakat idén novemberben, a 2023-ra vonatkozó végleges inflációs adatokat a KSH majd csak 2024 februárban közli, csakhogy akkor már nincs pótlólagos visszamenőleges emelés a tényleges infláció tükrében. Farkas András azt mondta, abban elemzői konszenzus van, hogy a nyugdíjas infláció éves mértéke 2023-ban valahol 19,1 százalék körül lehet, így csökkenhet a nyugdíjak reálértéke.

"A 2022-es emelés körülbelül fél százalékkal maradt el a tényleges nyugdíjas inflációtól. Az idei, 2023-as emelés pedig 1,2 százalékkal maradt el a 2022-es tényadatokhoz képest. Állandóan belecsúszunk abba, hogy a nyugdíjasoknál a becsült inflációval történő emelés elmarad a tényleges infláció mértékével történő emeléstől. Ezek picinek tűnő összegek, de például 2023-ban egy százalékpont 55 milliárd forintot ért. Tehát ha ott beragad 1,2 százalék, akkor az már 60 milliárdos tétel, amit nem fizettek ki utólag" – mondta a nyugdíjguru.

Azt is jelezte, hogy a kormányzat ezt részben orvosolta a 13. havi nyugdíj bevezetésével, ez javított szerinte a helyzeten, de nem tudta megfordítani a folyamatot, mert a korábban megállapított nyugdíjak értéke évtizedek óta folyamatosan csökken az új nyugdíjak értékéhez képest, és mindegyiknek az értéke folyamatosan csökken az átlagkeresetekhez képest.

Címlapról ajánljuk
Életbe lépett az EU legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere

Életbe lépett az EU legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere

Március elsejétől kell alkalmazni Magyarországon az új idegenrendészeti szabályrendszert, amely január elején lépett hatályba. A törvény célja az, hogy migránsok még vendégmunkásként se érkezhessenek hazánkba, akik pedig itt vannak, azok ne vehessék el a magyarok munkáját.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×