eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Australian Senior Citizen Couple Enjoying Life and Living Independently At Own Home
Nyitókép: Getty Images/ Thurtell

Meglepő eredményt hozott a nyugdíjak változása

Egyre többen kapnak magasabb nyugdíjat, akár az átlagkereset felettit is.

A nettó átlagkereset 385 ezer forint, a nettó minimálbér 133 ezer forint, a nettó garantált bérminimum pedig 197 ezer forint volt 2023 elején. Ezt vetette össze a Ripost egy korábbi KSH-adatsorral, amely azt szedte táblázatba, hogy mennyien kapnak sok vagy kevés nyugdíjat.

Ez alapján írják, hogy egyrészt az elmúlt három évben 160 ezer forintos értékhatárig csökkent az alacsonyabb nyugdíjat kapók száma, 160 ezer forinttól fölfelé pedig nőtt a nagyobb összegű juttatásra jogosultak száma. Másrészt már akár 175 ezer olyan nyugdíjas is lehet, aki több pénzt kap havonta, mint a nettó átlagkereset összege, vagyis 385 ezer forint.

Megemlítik még, hogy a nyugdíjkorrekció hatással lesz a jövő évi nyugdíjakra is. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a jelenlegi 210 ezer forintos átlagnyugdíj a nyugdíjkorrekció hatására 217 ezer forintra emelkedik. Mivel 2024 januárjában újabb nyugdíjemelés várható, amelynek mértékét a jövő évre becsült inflációnak megfelelően 6 százalékban állapították meg, az átlagnyugdíj kevéssel meghaladja majd a 230 ezer forintot. A februári és a 13. havi nyugdíj összege együttesen átlagosan 460 ezer forint lehet, ennyit utalhatnak majd átlagosan a nyugdíjasoknak februárban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×