eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Senior couple working on their finances at home
Nyitókép: bernardbodo/Getty Images

Nagyobb mértékben emelkednek a nyugdíjak, mint a bérek

Változást az eredményezhet, ha a jövő évi minimálbéremelést előrehoznák decemberre.

A pénteken kiutalt visszamenőleges nyugdíj-kiegészítéssel összesen 18,5 százalékos emelésben részesültek az időskorúak, így hosszú idő után reális esély van arra, hogy a nyugdíjemelés mértéke meghaladhatja az átlagos bérnövekedés ütemét idehaza – írja a Portfolio.

A Magyar Államkincstár összesen 670 milliárd forintnyi nyugdíjat fizet ki azzal, hogy a normál havi utaláson túl a nyugdíj-kiegészítés is megérkezik az érintettekhez. Utóbbira 190 milliárd forintot különítettek el a központti költségvetésből.

A 18,5 százalékos emelés jelentős tételnek mondható, főleg úgy, hogy az augusztusban közölt adatok szerint a bruttó átlagkeresetek 15,2 százalékkal emelkedtek éves alapon, míg a kumulált január–augusztusi béremelkedést nézve 14 százalékos a növekedés. Ezzel állhat elő az, hogy a nyugdíjasok nagyobb emelést kaphatnak, mint amennyi az átlagos béremelkedés üteme.

Egy jelentős befolyásoló tényezővel kell még számolni: a munkáltatók és munkavállalók szervezetei ugyanis jelenleg is tárgyalnak egymással és az egyeztetéseken felmerült az is, hogy

a jövő évi minimálbéremelést előre kellene hozni decemberre, ami komolyan érintheti azt, hogy alakulnak a jövedelmek.

A nyugdíjasok januárban újabb 6 százalékos emelésben részesülhetnek, míg a kormány a bruttó átlagkereset vonatkozásában 10,3 százalékos emelkedést vár 2024-ben – a versenyszférában 10,7, az állami szférában pedig 8,9 százalékost. Ezzel pedig jövőre ismét bekövetkezhet az, hogy a nyugdíjak emelkedési üteme nem követi a jövedelmekét.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×