eur:
389.22
usd:
362.61
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulója alkalmából tartott hagyományos fáklyás felvonulás résztvevői vonulnak a Rákóczi Szövetség szervezésében a Műegyetemtől a Bem térre a Szent Gellért rakparton 2023. október 22-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Az oktatásért tüntetnek és 1956-ra emlékeznek a diák és oktatási szervezetek - a nap hírei

Veszprémben mondott ünnepi beszédet Orbán Viktor miniszterelnök. A török elnök benyújtotta a parlamentbe a javaslatot Svédország NATO-tagságának ratifikálásáról.

Magyarország minden városának és falujának megvan a maga 1956-ja – jelentette ki október 23-ai ünnepi beszédében a miniszterelnök. Orbán Viktor Veszprémben ezúttal is párhuzamot vont Moszkva és Brüsszel között, de mint fogalmazott: amíg Moszkva javíthatatlan volt, addig Brüsszel még nem az. Úgy vélte: az akkori kormánypárt utódja mára egy mikroszkópikus méretű baloldali párt lett, amely ott végzi majd, ahol 56 szelleme szerint végeznie kell. Végül hangsúlyozta: 1956 1990-ben győzött, de ezt a forradalom és a szabadságharc öröksége nélkül nem lehetett volna elérni.

A magyar embereket 1956 októberében a szabadság hiánya vitte utcára, mert jobban féltek attól, hogy hazugságban éljenek, mint attól, hogy az igazság súlya alatt megroppan a jövőjük - mondta a korábbi köztársasági elnök a főváros XII. kerületének ünnepi megemlékezésén. Áder János kiemelte: egy ország állt véres kommunista emberkísérlet alatt, amely arról szólt, hogy egy társadalomból ki lehet-e irtani a szabadság szeretetét.

Október 23-a mára megszűnt a nemzet közös ünnepének lenni – jelentette ki a Demokratikus Koalíció elnöke a párt online közvetített fővárosi megemlékezésén. Gyurcsány Ferenc arról beszélt: ha igazi az ünnep, akkor közös, akkor egyesít. Úgy vélte: vannak, akik eltolják maguktól az ünnep gondolatát, üzenetét, kifordítják hamisítják.

Magyarország a nehéz gazdasági helyzet ellenére is folytatja az erdélyi magyar közösségek támogatását – erősítette meg a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára Kolozsváron. Magyar Levente és Kelemen Hunor, az RMDSZ elnökének megbeszélésén az is elhangzott, hogy fontos kétoldalú beruházásokat terveznek például a közúti közlekedés terén: tárgyalnak egyebek között az M49-es autóútról, amely Budapestet Nyíregyházán keresztül Szatmárnémetivel köti össze.

Az oktatásért tüntetnek és 1956-ra emlékeznek a diák és oktatási szervezetek, valamint a fővárosi önkormányzat. A tömeg a Hősök terén gyülekezett, ahonnan átvonult az Oktogonhoz. A Kölcsey Ferenc Gimnázium előtt megemlékeztek a polgári engedetlenség miatt elbocsátott tanárokról, majd az orosz nagykövetség előtt az 56-os vérengzésről. Az utolsó megálló a Terror Háza Múzeum, ahol mécsesgyújtással emlékeztek a diktatúra áldozataira. A tüntetés minden állomásán a vonulók kormányellenes jelszavakat is skandáltak, egyebek között demokráciát, szabad országot, szabad oktatást követelve.

A török elnök benyújtotta a parlamentbe a javaslatot Svédország NATO-tagságának ratifikálásáról - közölte a török elnöki hivatal. A svéd miniszterelnök üdvözölte a lépést. Recep Tayyip Erdogan elnök még júliusban közölte, hogy a ratifikálás a török parlamenttől függ. Törökország a svédországi Korán-égetések és a Svédországba menekült kurd szakadárok kiadatása miatt halogatja a ratifikációt.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint folyamatos a kapcsolattartás a Gázai övezetben rekedt 15 magyar állampolgárral. Szijjártó Péter Luxemburgban megerősítette: a kormány azon dolgozik, hogy egy nemzetközi megállapodás részeként biztonságba lehessen helyezni az érintetteket.

Támogatásáról biztosította Izraelt a Hamász elleni gázai háborúban az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Németország, Franciaország, Olaszország és Kanada. Az országok vezetői közös nyilatkozatukban egyúttal a nemzetközi jog betartására szólítottak fel, beleértve a harcokban részt nem vevő civilek védelmét is.

A brit hírszerzés és fegyverszakértők vizsgálata szerint valószínűleg Gázából indított rakéta csapódott az al-Ahli kórházba – közölte Rishi Sunak brit kormányfő. A Hamász és számos arab ország viszont Izraelt tette felelőssé a támadásért. A Gázát uraló Hamász iszlamista terrorcsoport hatóságai szerint a múlt keddi robbanás 471 ember halálát okozta.

Moszkva egyetért Washingtonnal abban, hogy új világrendre van szükség. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő azonban azt mondta: ennek a világrendnek a nemzetközi jogon, a kölcsönös tiszteleten, a kölcsönös előnyökön és az egymás belügyeibe való be nem avatkozáson kell alapulnia.

Ukrajna megkapta az Európai Uniótól a makroszintű pénzügyi támogatás 9. részletét, 1,5 milliárd eurót – jelentette be a miniszterelnök. Denisz Smihal azt mondta: az unió költségvetési támogatása 2023-ban már 15 milliárdot tesz ki.

Elérte a 3 milliárd eurós célt az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank által Ukrajnának folyósított pénzügyi támogatás értéke - közölte a londoni pénzintézet. A bank saját forrásból, társfinanszírozóként 100 millió eurót folyósít az ukrán agrárszektornak az élelmiszerellátási biztonság erősítésére. Emellett 3-5 milliárd euró közötti tőkeemelést hajtanának végre, hogy folytathassák Ukrajna támogatását.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint továbbra is háborúpárti az ukrajnai helyzettel kapcsolatos brüsszeli megközelítés. Szijjártó Péter Luxemburgban azt mondta: az Európai Bizottság 20 milliárd eurós előterjesztésében minden benne van, ami a háborúról szól, de továbbra sincs benne semmi a béketeremtésről.

Több uniós ország ismételten felszólította az Európai Bizottságot, intézkedjen arról, hogy az ukrán mezőgazdasági termékek ne Európát árasszák el, hanem azokat az eredeti afrikai és közel-keleti célállomásaira irányítsák. Erről az Agrárminisztérium államtitkára beszélt Luxembourgban.

Új, több mint 1 milliárd eurós garanciaprogram segíti a magyar kis- és közepes vállalkozásokat – jelentette be a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. A programról az Európai Bizottság és a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kötött megállapodást Brüsszelben.

Argentínában a gazdasági miniszter végzett az első helyen az elnökválasztás első fordulójában. Így Sergio Massa lesz Javier Milei ultraliberális jelölt ellenfele a novemberi második fordulóban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×