eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke évértékelő beszédet mond pártja tisztújító kongresszusán a Budapest Kongresszusi Központban 2023. február 5-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Gyurcsány Ferenc a Városligetben: "október 23. megszűnt a nemzet közös ünnepének lenni"

Az 1956-os forradalom 67. évfordulóján a volt miniszterelnök a Demokratikus Koalíció elnökeként tartotta meg szónoklatát a Városligetben.

A vasárnapi DK-születésnapi rendezvény után a Demokratikus Koalíció hétfőre, a nemzeti ünnepre is eseményt ígért, a városligeti ötvenhatos emlékműnél tartott eseményen Gyurcsány Ferenc pártelnök készült felszólalni.

Az ünnep szerinte, ha közös, egyesít bennünket - mondta a pártelnök.

"Ha ilyen az ünnep, akkor már jó pár éve bajban vagyunk" - fogalmazott beszédében. Szerinte fokozatosan kerültünk távol ettől az ünneptől és egymástól.

Úgy ítéli meg, "távol vagyunk egymástól" és "mást gondolunk az ünnepről", ezért október 23. "megszűnt a nemzet közös ünnepének lenni", amit az is jelképez, hogy "nincs hivatalos állami ünnep", legfeljebb megemlékezések.

Gyurcsány Ferenc szerint - aki úgy érzi, ő azon kevesek közt van, akik őrzik az ünnep szellemiségét - ez a nap nem egységes a nemzet lelkében, szívében és agyában.

"A ma hatalmon lévők szerint történt valami akkor, szerintünk pedig akkor és most is történik" valami.

"A nyugat jelentette a reményt akkor is, és most is, ahogy Oroszország jelentette a veszélyt a függetlenségre akkor és most is.

Ezt hazudja el a mai hatalom, amely azt mondja, hogy Brüsszel, amely veszélyt jelent Európa szabad népeire" - fejtegette.

Szerinte az ötvenhatos forradalmárok sem akarták letenni a fegyvert a szovjet agresszorok előtt, hogy béketárgyalásokat folytassanak, hanem arra törekedtek, hogy visszaállítsák az ország integritását, függetlenségét.

Ha majd egyszer más lesz a világ, Gyurcsány Ferenc szerint újra kell majd tanulni október 23-át.

"Tisztelettel, megbecsüléssel emlékszünk arra a küzdelemre, a nemzeti szabadság és a demokratikus küzdelem panteonjába valónak gondoljuk a törekvéseket és benne a mártírhalált haltakat, köztük a törvényes miniszterelnököt és társait. Azt reméljük, hogy nagyon sokan, akik egy új hazára vágynak, az ötvenhatosokból erőt tudnak meríteni. Áldás legyen a hősökre, a mártírokra és Magyarországra" - zárta rövid beszédét a Városligetben Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök.

Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×