eur:
389.39
usd:
362.7
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Németh Leona bíró ítéletet hirdet Juríj C., a Hableány katasztrófáját okozó Viking Sigyn kapitánya ügyében a Pesti Központi Kerületi Bíróságon 2023. szeptember 26-án. Halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt első fokon 5 év 6 hónap fogházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte a bíróság az ukrán hajóskapitányt. A Hableány sétahajó 2019. május 29-én süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableányon 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utast továbbra is eltűntként tartanak nyilván.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Hableány-ügy: börtönbe küldte a bíróság a Viking Sigyn ukrán kapitányát

A segítségnyújtás elmulasztásában nem találta bűnösnek a bíróság Jurij C.-t.

Halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt első fokon 5 év 6 hónap fogházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Pesti Központi Kerületi Bíróság Juríj C.-t, a Hableány katasztrófáját okozó Viking Sigyn kapitányát kedden Budapesten.

A kapitány 2019 óta különböző fokozatú bűnügyi őrizetben volt, a házi őrizettől az előzetes letartóztatásig. Ezt az időt be kell számítani a büntetésbe, amelynek kétharmadát letöltve a vádlott feltételesen szabadlábra helyezhető. Három bűnügyi felügyelet alatt töltött nap jelent egy nap letöltött szabadságvesztést, azaz a nyomkövető viselése óta egy évnél többet töltött le előzetesen a büntetéséből. A Magyar Nemzet értesülése szerint a kapitány teljes családja Magyarországra költözött Szevasztopolból, és valamennyien maradni is akarnak, a háború végéig mindenképpen.

Az ítélet nem jogerős, az ügyészség és Jurij C. is fellebbezett.

Az ügyészség a büntetés súlyosbítását kéri, valamint azt is, hogy az ukrán kapitányt hosszabb időre tiltsák el a hajóvezetéstől, ezenkívül fenntartja a segítségnyújtás elmulasztásának vádját is. Jurij C. az ítéletnek épp ezt a részét fogadja csak el, minden más ellen fellebbezést nyújtott be.

A keddi ítélettel tehát ez a bírósági eljárás nem zárult le, de emellett zajlik egy kártérítési per is, valamint eljárás van folyamatban egy másik hajó kapitánya ellen is, aki szintén elmulasztotta a segítségnyújtást, amikor elhajózott a baleset helyszíne mellett.

A Hableány sétahajó 2019. május 29-én süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableányon 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utast továbbra is eltűntként tartanak nyilván.

A Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitányával szemben 2019 novemberében emelt vádat az ügyészség vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó gondatlan veszélyeztetésének vétsége és segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt.

A segítségnyújtás elmulasztását nem állapította meg a bíróság.

Az ítélethirdetés előtt az ukrán hajókapitány az utolsó szó jogán megrendülten beszélt, azt állította, hogy nem hagyják nyugodni a tragédiával kapcsolatos emlékei, emiatt éjszakánként aludni sem tud. "Ez már az életem végéig elkísér. Végtelenül sajnálom a történteket, ezt a szörnyű balesetet, amely ilyen tragédiát okozott. A sértettek és elhunytak családtagjai felé végtelen sajnálatomat fejezem ki" – idzte a Blikk az ukrán férfit.

Németh Leona bíró a Telex tudósítása szerint az ítélet indokolásában kiemelte, hogy a szakértői vélemények fontos alapjai voltak a vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetés megállapításában, hogy mikor alakult ki a veszélyhelyzet és felróható-e a vádlottnak. A bíró szerint a kapitány egyik mondata “ténybeli beismerő vallomásnak tekinthető”. Ez a mondat:

"Nem láttam a hajót.”

“Kinézett a hajóból tulajdonképpen csak azt látta saját hajóján, hogy az utasok ijedten, sikítozva jelzik, hogy elütött egy másik hajót. A kapitány nem látta, hogy elsüllyedt a másik hajó és hirtelen azt sem tudta, hogy mit kell tennie” – idézte fel a kapitány szavait a bíró. A kapitány arra is hvatkozott, hogy emiatt nem tudott a szabályoknak megfelelő módon részt venni a segítségnyújtásban. Ezért is mentette fel a bíróság ebben a vádpontban.

A bíró hangsúlyozta, hogy rengeteg kamerafelvétel állt rendelkezésre, amely alapján megállapítható volt, miként következett be az ütközés. Az indokolás szerint az eső a látási viszonyokat érdemben nem korlátozta. Az ukrán kaőitánynak öt perce lett volna a Hableány észlelésére, akár szabad szemmel, akár a radaron., de utóbbit csak bekapcsolta, de a baleset idején nem használta.

A bíróság megállapította, hogy a Hableány a Viking Sigyn előtt haladt, 7-8 kilométeres óránkénti sebességgel. A Viking Sigyn 11 kilométeres sebességgel ütközött a sátahajóval. A Margit hídnál mindkét hajó ugyanazon két pillér között akart áthaladni. A Hableány eggyel jobbra is átért volna két másik hídpillér között, de a magas vízállás mellett a Hableány kapitányának nem róható fel, hogy a másik két hídpillért választotta.

A Hableány üzemképes állapotban volt, de történt olyan szabályszegés, amely miatt nem futhatott volna ki, de a bíró szerint ez a szabályszegés nem befolyásolta a balesetet. Az adott közlekedési szituációban, közvelen veszélyhelyztetben, nem történt közlekedési szabályszegés a Hableány részéről – állapította meg a bíróság.

Cikkünk frissül.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×