eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsa, miután a Clark Ádám úszódaru kiemelte a Dunából a Margit hídnál 2019. június 11-én. A Hableány május 29-én süllyedt el a Margit hídnál, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták. Azóta további tizenhárom áldozat, köztük a Hableány matrózának holttestét találták meg és azonosították.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Háborús ok miatt nem lehetett kihallgatni a Hableányt hullámsírba küldő ukrán kapitányt

A vádlott személyesen nem tudott megjelenni a bíróság előtt, videókapcsolaton keresztül kellett volna beszélnie.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság hétfőn hallgatta volna ki azt az ukrán kapitányt, aki 2019. május 29-én, a Hableány-katasztrófa idején azt a hajót kormányozta, amely a tragédiát okozó Viking Sigyn szállodahajóval párhuzamosan haladt, mégsem segített a túlélők kimentésében, sem az áldozatok felkutatásában. A tragédiában a 35 utasból 27-en meghaltak, 7 személyt sikeresen kimentettek, egy embert pedig még mindig eltűntként tartanak nyilván.

Az ukrán kapitány nem jelent meg a tárgyaláson,

videókapcsolaton keresztül hallgatta volna meg a bíróság, de elmondása szerint légiriadó miatt technikai problémák jelentkeztek.

Az oroszok ugyanis vasárnap éjszaka dróntámadást indítottak Ukrajna ellen. Állítólag a kapitány városát is csapás érte, ahol így mint kiderült, hétfőn akadozik az áramellátás és ezáltal az internetszolgáltatás is.

A vádlott annyit el tudott mondani, hogy az egész eljárás sok kellemetlenséget okozott neki. A kapitány szerint félrefordították a szavait a korábbi kihallgatásokon, és mivel nem tud magyarul, nem tudja ellenőrizni, hogy valóban az kerül-e a jegyzőkönyvekbe, amit elmond. Az összeköttetés többször megszakadt, mert a vádlott szerint folyamatosan légiriadó volt az ukrajnai városban – írja a Blikk.

A bíró ekkor tolmács segítségével telefonon megkérdezte a vádlottól, hogy ha légiriadó van, miért nincs óvóhelyen. Erre nem érkezett válasz.

Később egy informatikust is a tárgyalóba rendeltek, aki azt mondta: minden rendben van az internetkapcsolattal,

hiszen az ukrán kapitány be tud jelentkezni a Viberen. A vádlott értetlenkedett, a védője és a tolmács hiába próbálták neki elmagyarázni, hogyan létesítsen számítógépes kapcsolatot, nem sikerült folytatni a kihallgatást, a kapitány nem tudott bejelentkezni.

Végül nem tudták megtartani a kihallgatást,

a Pesti Központi Kerületi Bíróság 2024. január 15-re halasztotta a tárgyalást.

A Blikk azt írja, segítségnyújtásával életeket menthetett volna meg az ukrán kapitány, ugyanis a rádióforgalmi adatok alapján értesült arról, hogy pontosan mi történt 2019 májusában a Margit híd közelében.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×