eur:
394.84
usd:
367.98
bux:
70274.73
2024. június 25. kedd Vilmos
Az emelkedő vízállású Duna a lezárt Sztehlo Gábor rakpartról fotózva, szemben az Országház épülete 2023. december 25-én. A Duna felső szakaszán elkezdődött az árhullám tetőzése; Budapesten a folyó tetőzése december 27-én napközben várható, 660 centiméter körüli vízállással, elsőfokú árvízvédelmi készültség mellett.
Nyitókép: Illyés Tibor

Vízitragédia történt Verőcénél, többen meghaltak, a szállodahajó menekülőre foghatta

Halálos hajóbaleset történt Verőcénél, ahol információk szerint egy szállodahajó ütközött egy másik hajóval szombat éjjel.

Az előzetes jelentések szerint ketten meghaltak és öten eltűntek a baleset következtében - írja az Index.

Csécsi Soma, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője vasárnap délelőtt sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kishajón, amellyel a szállodahajó ütközött, összesen nyolcan utaztak. Ők mind felnőttek, közülük ketten meghaltak és öten eltűntek. Három férfi és két női utast még jelenleg is keresnek - számolt be a Blikk.

A rendőrségi tájékoztató szerint egy véres fejű embert találtak Verőcénél, az út szélén ült. Kikérdezése után lett egyértelmű, hogy vízibaleset történt.

Az M1 Híradó információi szerint egy olaszul beszélő fejsérült férfi volt, aki a bejelentést tette a hajóbalesetről. A katasztrófavédelem 87 ember 31 technikai eszköz segítségével folytatja a keresést. Úgy tudni, a sérült kishajót a Megyeri híd magasságában vontatták partra.

Úszott a roncs

Erről a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság azt közölte, hogy tűzoltóhajójuk vasárnap kora reggel találta meg a vízen úszó roncsot, amelyet az újpesti kikötőbe vontatott. A jármű maradványait a rendőrség és a közlekedési hatóság vizsgálja - tudatta Dóka Imre szóvivő.

A szállodahajót Komáromnál állították meg, az első pillanatban is látszott, hogy az oldala megsérült. A jelentések kisgéphajóról szólnak, ami akár a verőcei kompot is jelentheti.

A BRFK az ügyben a vízi közlekedés több ember halálát okozó veszélyeztetésének gyanúja miatt indított büntetőeljárást ismeretlen tettes ellen - írja az MTI.

A nagyobb hajó

A balesetben részt vevő nagyobbik vízi jármű a Ms. Heidelberg nevű szállodahajó volt - véli tudni a Blikk. A 2004-ben épült, 2x1107 lóerős hajó 109,4 méter hosszú és 11,4 méter széles, befogadóképessége 110 fő, a legénysége pedig 35 főből áll. Mivel egy folyami hajóról van szó, vélhetően hosszabb útra készült Budapestről, de az egyelőre nem derült ki, mi lehetett a végcél. Az érintett szállodahajó Komáromnál állt meg, amelyről a kemma.hu olvasója egy fotót is készített.

A Hableány tragédiája

Az eddigi legnagyobb dunai hajókatasztrófa 2019. május 29-én történt Budapesten a Margit-híd közelében. Akkor Viking Sigyn szállodahajó ütközés után maga alá gyűrte a Hableány sétahajót, amely elsüllyedt. A hajón 35-en voltak: 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utast azóta is eltűntként tartanak nyilván.

A szállodahajó ukrán kapitánya magyar bíróság előtt állt, és bűnösnek mondták ki.

Címlapról ajánljuk

Ferencz Orsolya: relatív űrhajóshiány van a világban

A kiválasztott magyar űrhajósok még itthon készülnek, de hamarosan az Egyesült Államokban folytatódik a kiképzésük, és a közelejövőben véglegesedik a kutatási programjuk is – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×