eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid
fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Tetőzik a Duna Budapestnél, történelmi árhullám a Dráván

A Mura és a Rába mentén is a legmagasabb szintű a készültség. A tetőzés a napokban várható, de a legkritikusabb időszak csak utána következik.

Az elmúlt időszak esőzései nemcsak a Dráván és a Sajón, hanem a Dunán is kifejtették hatásukat, a Lánchídnál elhelyezett mérce szerint ugyanis augusztus 1-jén, 12 órakor 87 centiméter, kedden este 7 órakor pedig 347 centi volt a vízállás, vagyis nyolc nap alatt 260 centit emelkedett a vízszint – írja az Időkép. Az árhullám várhatóan nem fog veszélyt jelenteni, bár Óbudán, Dunakeszinél néhány part menti terület már víz alá került, ezért például a harmadik kerületi Római-parti Plázs (szabadstrand) az árhullám levonulásáig nem látogatható.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság legfrisebb tájékoztatása szerint a Duna a fővárosnál szerdán tetőzött, jelenleg már apad a folyó.

A csúcs 428 centiméter volt.

Ez több mint két méterel elmarad a rakpart szintjétől. A főigazgatóságnak 620 cm-nél kell elrendelnie az elsőfokú árvízvédelmi készültséget és 640 cm-nél kell lezárni a rakpartot.

A Rába Szentgotthárdon szombat hajnalban letetőzött, szerda reggelig több mint 4 métert apadt. Körmenden is megindult a nagyon lassú apadás, ami kedden már intenzívebbé vált. Sárváron a folyó kedd reggel 4 órától 12 óráig hosszasan tetőzött 424 cm-es vízállással. Itt a kollégák fokozott figyelőszolgálatot látnak el, ahol szükséges, ott szivattyúznak – olvasható az Országos Vízügyi Főigazgatóság közleményében.

A jelenlegi előrejelzés szerint Győrnél a vízállás várhatóan csütörtök délután eléri a rakpart szintjét.

A tetőzés pénteken 450-470 cm körül várható, a Duna és a Rába vízszintjének egybeesésétől függően.

A Mura Letenyén hétfőn tetőzött 552 cm-es észlelt vízállással, ezt követően kezdetben rendkívül lassan apadt, majd az elmúlt napon a déli óráktól intenzívebbé vált a vízszintcsökkenés üteme. Itt is folyamatos a figyelőszolgálat, hiszen az apadás időszakában keletkezhetnek árvízi jelenségek, például buzgárok, felpuhulások.

A Dráva tetőzése Barcs térségében várható a szerdai napon délután, várhatóan 530 cm körüli vízállással. A Barcs alatti szakaszon a III. fokot meghaladó,

Drávaszabolcs térségében a valaha volt legmagasabb vízállást is megközelítő vagy akár azt elérő árhullám várható.

Ezen a védekezési szakaszon Szentborbás–Drávaszabolcs térségében a tetőzés szerda este–péntek hajnal közötti időszakban várható, elhúzódó tetőzéssel. Itt, ahol szükséges nyúlgátakat építenek ki a vízügyes szakemberek a magassághiányos szakaszokon, illetve zsilipeket, bekötőutakat zárnak el. A zsilipeknél jelentkező csurgásokat igyekeznek megszűntetni. Előkészületeket végeztek a Szentborbási bekötőút nyílásának elzárására. A horvát erőmű 24 órája 1000 köbméter vizet enged másodpercenként, ez gyorsítja a fenti szakaszon az apadást.

A Sajó árhulláma levonulóban van, a folyó hajnal óta Felsőzsolca térségében tetőzik a II. fokot (350 cm) meghaladó vízállással. Mérsékelt áradás a Sajó és a Hernád alsó szakaszán, valamint a Bodrogon és a Tiszán.

Az árvízvédelmi készültségekkel érintett védelmi szakaszokon továbbra is a fokozatoknak megfelelő éjjel-nappali figyelő- és járőrszolgálatot tartanak a Vízügyi Igazgatóságok. A Rába, a Mura, a Dráva mentén több olyan település van, ahol az önkormányzat védekezik, mert nincs állami védvonal. Azokhoz a településekhez, ahol a védelemvezető polgármester szükségesnek tartja, vízügyi műszaki irányítót biztosít az OVF a védekezési feladatok meghatározása és az erőforrások biztosítása – zárul a közlemény.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újraszámlálás utáni bejelentés: Karácsony Gergely 41 vokssal nyert

A Nemzeti Választási Bizottság péntek este jókora késéssel megkezdte nyilvános ülésén kihirdették az újraszámlálás végeredményét, és arról is döntöttek, hogy a IV. és VII. kerületekben - ahol kiugróan magas volt az érvénytelen szavazatok aránya - nem lesz új választás. E kerületekben Szentkirályi Alexandra nevének túl vékony áthúzása okozhatott problémát a voksoláskor Vitézy Dávid fellebbezése szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

A Fitch Ratings pénteken megjelent késő esti döntésében megerősítette Magyarország BBB kategóriájú adósbesorolását és a hozzá rendelt negatív kilátás is maradt. Részletes indoklásukban a hitelminősítő elemzői kitérnek arra, hogy a kormány a közeljövőben a költségvetést stabilizáló újabb intézkedéscsomagról dönthet, azonban a 2026 tavaszán esedékes parlamenti választások miatt kiadási kockázatokat lát a költségvetésben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×