eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Szavaznak a képviselők az alaptörvény hetedik módosításáról az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. június 20-án. A törvényhozás 159 igen, 5 nem szavazattal fogadta el a módosítást a kormány kezdeményezésére, amely szerint az állam alapvető kötelessége az ország alkotmányos önazonosságának és keresztény kultúrájának védelme, és Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Nagy port kavaró indítványokról lesz kedden döntés, jön a költségvetés

Közel húsz előterjesztésről szavaz kedden a parlament, amely elkezdi a 2024-es költségvetés vitáját is.

Az ülés 9 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik.

A határozathozatalok között az Országgyűlés egyebek mellett dönthet a Magyarország területén élő nemzetiségek helyzetéről szóló beszámoló elfogadásáról, továbbá a területet újraszabályozó, az állami építési beruházások rendjéről szóló törvényjavaslatról.

Szavazás lesz az innovációs és tudományos eredmények gazdasági hasznosításának elősegítése érdekében szükséges egyes törvények módosításáról, amely csökkenti a szabadalmi díjakat négy kiemelt csoportnak és átnevezi az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatot Magyar Kutatási Hálózatra.

Dönthetnek a gazdaság versenyképességének növelése érdekében történő törvénymódosításokról, amely ismét bevezeti a magyar jogrendszerbe az építményi jogot, amelynek jogosultja az ingatlanon, vagy annak felszíne alatt épületet létesíthet, illetve hasznosíthat. Az építményi jog forgalomképes, azaz átruházható és megterhelhető.

Az Országgyűlés határozhat a vendégmunkások magyarországi foglalkoztatásáról szóló törvényjavaslatról, valamint a vízgazdálkodási törvény módosításáról, amely alapján nem kell engedélyeztetni a 2024 előtt engedély nélkül létesített, ötven méternél nem mélyebb háztartási kutakat.

A határozathozatalok után elkezdődik a jövő évi büdzsé általános vitája: csütörtökig összesen harmincórás időkeretben fejthetik ki álláspontjukat a képviselők Magyarország 2024-es központi költségvetéséről, kedden kilenc órán át vitatkozhatnak a büdzséről.

Varga Mihály pénzügyminiszter a parlamenti beterjesztés előtt védelmi költségvetésnek nevezte a jövő évi büdzsét, amelynek készítésekor a kormány 4 százalékos gazdasági növekedéssel számolt jövőre, míg az államháztartás hiánya 2,9 százalék lehet, az államadósság mértéke pedig 66,7 százalékra csökkenhet, az infláció éves szinten várhatóan 6 százalék lesz.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×