eur:
389.67
usd:
362.69
bux:
67995.88
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár (b4) beszél a Ferenc pápa magyarországi apostoli látogatásának biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs ülését követő sajtótájékoztatón Budapesten 2023. április 25-én. Mellette Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára (b), Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke (b2) Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (b3), Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója (j2) és Kuczik János Zoltán rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes (j).
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Operatív törzs a pápalátogatásról: „mindenben a pápai delegáció döntéseihez igazodtunk”

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár a keddi sajtótájékoztatón közölte, minden készen áll Ferenc pápa fogadására. A Kossuth térre vasárnap nem vihető be kerékpár, roller, élő állat és fém termosz sem, s nem áll meg a metró, csak déltől.

Sajtótájékoztatót tartott a pápalátogatás lebonyolításáért felelős operatív törzs kedden Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár vezetésével.

Az államtitkár kijelentette, készen állnak Ferenc pápa pénteki fogadására, és minden készen áll, minden állami döntést alárendeltek az egyházi kéréseknek, a nunciatúra szempontjainak és a pápai delegáció kívánalmainak, "ahhoz igazodtunk, amit a pápa jóváhagyott és az egyház kívánt" - fogalmazott.

Semjén Zsolt egyházi kapcsolatokért felelős miniszterelnök-helyettes a tájékoztatón leszögezte, Ferenc pápa apostoli látogatásra érkezik, de államfőként hivatalos látogatást is tesz, meghívása a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia részéről történt, ehhez kapcsolódott a magyar állam meghívása.

"Ez egy lelki természetű látogatás" - fogalmazott.

Szerinte mindannyian - politikai beállítottságtól függetlenül - tiszteljük Ferenc pápát, ezért azt ajánlotta, a látogatás idején legyen "egyfajta Isten békéje" (latinul: treuga Dei), a politikai harc folytatódjon a látogatás után, lehetőleg szelídebben.

Megerősítette: a Várban - Sándor-palota - találkozik majd Novák Katalin köztársasági elnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel, és a Karmelita régi templomában beszédet mond a magyarsághoz és a világhoz, a diplomáciai testület tagjainak jelenlétében.

Az egyházi iskolákba járókkal Ferenc pápa az Arénában találkozik szombat este, mindenkivel pedig vasárnap a Kossuth téren (szentmise: 9.30).

A Kossuth téri oltár a Kossuth-szobornál lesz - mondta még.

Veres András győri megyéspüspök a tájékoztatón közölte, az öröm nem csak a katolikusoké, szerinte nem lehet túlértékelni azt a tényt, hogy Ferenc pápa Olaszországon kívül csak Magyarországon jár kétszer pápaként.

"Nem titkoltuk el kezdettől fogva, hogy Ferenc pápa már másfél évvel ezelőtti búcsújakor elmondta, szeretne visszatérni egy lelkipásztori látogatásra."

Hozzátette, a pápa egészségügyi állapota akadályozta meg abban, hogy a pápa vidékre is elmenjen, ezért a magyarságot "mozgósítani kell".

Tóth Tamás, a pápalátogatás nemzeti koordinátora, az MKPK titkára azt emelte ki, a pápa "bízik bennük", hogy két hónap alatt sikerült mindent megszervezni, "egy nagyon szép programot sikerült összeállítani a Szentatya szándékainak megfelelően".

Jelezte, a határon túli magyarság körében is nagy az érdeklődés, a Kossuth téri szentmisén pedig más nemzetek vezető püspökei is ott lesznek, emelve az esemény jelentőségét.

Hajdu János, a TEK főigazgatója is megszólalt, ő is a felkészültséget hangsúlyozva a nap 24 órájában, a látogatás minden helyszínén.

Kuczik János Zoltán, az ORFK rendészeti főkapitány-helyettese intézkedéseket sorolt:

  • megerősített védelem illeti a rendezvényhelyszíneket és az odavezető utakat is
  • a lezárásokról folyamatos tájékoztató lesz a Police.hu portálon
  • parkolásügyben figyelni kell a táblákat a belvárosban
  • a közlekedők válasszák a föld alatti tömegközlekedési eszközöket, igaz, a Kossuth téren délig nem áll meg az M2-es metró vasárnap (el már lehet jönni a szentmiséről)
  • a BKK is külön felületen tájékoztat majd a változásokról
  • vasárnap reggel 6-kor kezdődik a beléptetés a Kossuth térre
  • a Kossuth térre nem bevihető: szeszes ital, fém termosz, üvegtárgy, pirotechnikai eszköz, kerékpár, roller, élő állat.

Kérdésre a tájékoztatón elhangzott, a Kossuth térre korlátlan számban várják a híveket - kivetítők a téren kívül is lesznek -, az összes többi helyszínen "meghívásos alapon működik a részvétel". "A békemenettől a kordonbontókig" mindenkit várnak.

Az InfoRádió Kovács Zoltánt kérdezte a pápalátogatás legfrissebb tudnivalóiról. A beszélgetés alább meghallgatható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 11:16
×
×
×
×