eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Close up photo of a businessman driving a car
Nyitókép: Geber86/Getty Images

Alattomos ellenség leselkedik az autóvezetőkre, ráadásul halálos

Százból hét sofőr elbólintott már a volánnál.

A fáradtság lehet az egyik legnagyobb veszély, amellyel a járművezetők szembesülnek az úton. Ez okozza az összes baleset 20 százalékát az Egyesült Királyságban, és évente akár 300 ember hal meg azért, mert egy sofőr elalszik a volánnál – tette közzé egy brit flottakezelő cég.

Ezek a balesetek különösen veszélyesek, mivel az alvó vezető fékezés nélkül rohan bele az akadályba. A legriasztóbb azonban az, mennyire gyakori, hogy a sofőrök elalszanak a volánnál – egy friss felmérés szerint a sofőrök 7 százaléka szundikált el vezetés közben az elmúlt évben – írja a kozlekedesbiztonsag.kti.hu.

A kutatások kimutatták, hogy hasonlóság mutatkozik a fáradtság és az alkoholos állapot között. Mindkét hatás azt eredményezi, hogy a sofőr nem vesz tudomást a korlátozott képességeiről. A megkérdezett vezetők jelentős része teljesen frissnek gondolta magát akkor is, amikor már majdnem lecsukódott a szeme.

Az alvással kapcsolatos események 40 százaléka haszongépjárművel kapcsolatos – teszik hozzá. Kutatások kimutatták, hogy a kisteherautó-vezetők leginkább hajnalban (2 és 6 óra között) és kora délután (14 és 16 óra között) alszanak el a volánnál. Éppen ezért fontos, hogy bármennyire is sürgős a fuvarok célba juttatása, rendszeres szüneteket iktassanak be. Írországban a 2008 és 2011 közötti közúti közlekedési halálesetek 23 százaléka túlhajszolt hivatásos sofőrökhöz kapcsolódik.

A probléma fontosságát jelzi, hogy

évente 4 ezer ember hal meg Európában a sofőr fáradtsága miatt.

Az ilyen balesetek háromszor nagyobb eséllyel okoznak halált vagy súlyos sérülést. Egy autósnak 13-szor nagyobb az esélye a fáradtsággal összefüggő ütközésekre kora reggel, mint a nap más részében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 10:40
×
×
×
×