eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pexels

Szavazott a kizárólagos parkolóhelyekről a Fővárosi Közgyűlés

Pokorni Zoltán és Őrsi Gergely olyan parkolóhelyeket létesítene a kerületében, amelyeket csak a helyi lakosok használhatnának.

Mint arról az Infostart is beszámolt, Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP) XII. kerületi és Őrsi Gergely (MSZP) II. kerületi polgármester kizárólagos lakossági várakozási helyek kijelölésének lehetőségét indítványozta kerületeiben. Indoklásuk szerint erre azért van szükség, mert a fizetős parkolóövezetek határán áldatlan állapotokat okoz, hogy az első, már ingyenes utcákban tömegével állnak meg az autósok, míg a helyiek nem tudják a járműveiket a lakásaiknál letenni. Ezért azt kérték, hogy kijelölhessenek - a VII. kerülethez hasonlóan - olyan parkolókat, ahol csak a helyi lakosok állhatnának meg, de a belvárosival ellentétben itt nem estétől reggelig, hanem napközben.

Az indítványhoz módosító javaslatot nyújtott be - többek mellett - a főpolgármester, mert mint mondta, bizonyos kérdéseket még tisztázni kell, de a szándékkal egyetértenek. Összbudapesti érdek a kérdés rendezése - hangsúlyozta.

A testület felkérte Karácsony Gergelyt, hogy az ügyben folytassák le a szükséges egyeztetéseket, és

május 31-ig terjessze a közgyűlés elé az ezzel foglalkozó előterjesztést.

Pokorni Zoltán korábban az InfoRádióban elmondta, az ilyen speciális parkolóhelyek számát még nem határozták meg, arról a tapasztalatok függvényében a kerületi önkormányzatok döntenének, akár többször is, hogy igazítani lehessen a szabályt a forgalomhoz. Ha majd megszavazzák, akkor onnantól számítva két hónapon belül elindítható a rendszer.

A két kerület terveiben szereplő utcák listáját korábbi cikkünkben közöltük.

Egy másik javaslatban a XII. kerületi polgármester az egységes kezelés érdekében a Németvölgyi és az Istenhegyi útnál lévő 16 parkolóhely egy zónába sorolását indítványozta, de Karácsony Gergely főpolgármester módosító javaslatot nyújtott be. Ebben az állt, hogy a XII. kerületben a közterületi parkolóhelyeket - mind a fővárosi, mind a kerületi tulajdonú utak esetében - üzemeltető önkormányzattal a bevételek megosztásáról szóló megállapodás még nem jött létre, és ezért azt javasolta, hogy az övezeti átsorolásról a Fővárosi Közgyűlés azt követően hozzon döntést, hogy ez a megállapodás létrejön és hatályba lép.

Pokorni Zoltán erre reagálva úgy fogalmazott: "Isten óvjon mindenkit attól, hogy maguk egyszer hatalomra kerüljenek". Így zsarolni, visszaélni azzal a csöppnyi hatalommal, amit a nép adott a maguk kezébe, az felháborító. Ha van egy cseppnyi jóérzése, akkor Karácsony Gergely visszavonja a javaslatát - mondta.

A főpolgármester fenntartotta módosító javaslatát, amit a testület meg is szavazott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×