eur:
395.76
usd:
372.46
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Budapest, 2019. május 11. Eklektikus bérház az Akácfa utca, Dohány utca sarkán, Életet az éveknek vendéglő régi reklámjával. Itt működik a Pest Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Megyei bizottság Budapesti Tagintézménye. MTVA/Bizományosi: Róka László
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Szinte kitiltják az autósokat Budapest egyik belső kerületéből

Jelentősen korlátozzák az átmenő forgalmat a nem ott lakóknak – mondta Niedermüller Péter polgármestere. Kovács Kázmér, a Magyar Autóklub jogi bizottságának elnöke szerint a forgalomcsillapítás – mint célkitűzés – méltányolandó, de a mértéktartás indokolt lenne.

Niedermüller Péter elmondása szerint a forgalomcsillapítási projekt lassan másfél-két éve zajlik, mely során olyan közlekedési rendet dolgozott ki az önkormányzat a fővárossal, a BKK-val és a Budapest Közúttal karöltve, ami jelentős mértekben korlátozza az átmentő forgalmat Belső-Erzsébetvárosban, miközben a helyi lakosoknak igyekszik a „kedvére tenni”, megkönnyíteni az autózást.

A polgármester kiemelte: január másodikától a végérvényesnek tekinthető forgalmi lesz érvényben, aminek két hangsúlyos elem van: a nem a kerületben lakók által vezetett autók átmenő forgalma még inkább csökkenni fog, kialakítanak úgynevezett áthajtási pontokat, ahol az itt élők – akiknek parkolási engedélyük van – áthajthatnak. Mindebből az fog következni, hogy

tovább csökken majd az autós forgalom, miközben a kerületi lakosoknak több parkolási lehetőségük lesz

– foglalta össze Niedermüller Péter.

A forgalomcsillapítás lényegében az egész Belső-Erzsébetvárost érinti, tehát a Nagykörút és a Károly körút (Kiskörút), illetve a Király utca és a Rákóczi út közötti területet. A polgármester megjegyezte, elsősorban az itt található három nagy forgalmú utca, tehát a Dohány, a Dob és a Wesselényi átmentő forgalmát fogják korlátozni, ami bizonyos mértékig már most is így van. „A január másodikától érvényes forgalmi rendelet lehetőséget teremt a lakosoknak arra, hogy rövid utakon is hazataláljanak, nem ugyanaz lesz rájuk érvényes, mint az áthajtókra” – ismételte meg.

Niedermüller Péter kérdésünkre válaszolva megerősítette,

sebességcsökkentésről momentán nincs szó,

a főváros azonban napirenden tartja a kérdést, hogy egész Budapesten 30 kilométer per órás zónákat alakítson ki. A polgármester szavai alapján a VII. kerületi lakosok döntő többsége egyébként örömmel veszi az fogalomcsillapítást, hiszen azáltal az utcák biztonságosabbak és tisztábbak lesznek, a gyerekek, a kisgyerekesek és az idősek pedig nyugodtabban közlekedhetnek.

Autóklub: mértéktartás!

A témában szintén megszólaló Kovács Kázmér szakjogász úgy fogalmazott, bár a mostani rendelet pontos részletei nem ismertek a számára, amit korábban a VII. kerületben csináltak, hogy egyes szakaszok csak jelentős kerülővel megközelíthetők, az súlyosan kifogásolható és kontraproduktívnek nevezhető. A Magyar Autóklub jogi bizottságának elnöke saját tapasztalatát is felhozta, miszerint a közelmúltban kétszeres távolságot kellett megtennie ahhoz a kerületben, hogy elérje az ottani úti célját. Az ügyvéd kiemelte, hogy a forgalomcsillapítás, mint célkitűzés indokolt lehet, de a mértéktartás szintúgy.

Az Autóklub jogi bizottságának elnöke érdeklődésünkre arra is kitér, hogy a 30 kilométeres zónák tervével alapvetően egyet lehet érteni, amennyiben nem egységesen minden mellékútvonalra, hanem csak azokra a szakaszokra vezetik be, ahol nincs kellő lehetőség a biztonságos haladásra. „Viszont, ha az egyszerűsítés oltárán feláldozzák a célszerűséget, akkor az mindenképpen rossz” – fogalmazott Kovács Kázmér, aki szerint nem lehet valamennyi olyan útvonalon, ahol tömegközlekedés nem jár, 30 kilométer per órás sebességkorlátozást bevezetni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 05:00
×
×
×
×