eur:
389.16
usd:
362.56
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Novák Katalin köztársasági elnök (b2) katonai tiszteletadással fogadja Szadir Zsaparov kirgiz államfőt (b) az Országház előtt, a Kossuth Lajos téren 2023. február 13-án. Mellettük Varga Judit igazságügyi miniszter (b3).
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Novák Katalin tájékoztatja majd Joe Bident az ukrajnai háborúról

A közép-ázsiai országokkal való kapcsolat Magyarország számára kiemelten fontos. Magyarország elkötelezett tagja az euroatlanti szövetségnek, de fontos, hogy baráti kapcsolatok szülessenek a keleti, köztük a közép-ázsiai országokkal is – mondta a köztársasági elnök Szadir Zsaparov kirgiz köztársasági elnökkel tartott sajtótájékoztatóján a Sándor-palotában Budapesten.

Elmondta: egyszerre szeretnénk a szövetségi kapcsolatainkat ápolni és pragmatikus, jó viszonyt kialakítani a közép-ázsiai országokkal is. Hozzátette: van potenciál Magyarország és Kirgizisztán gazdasági kapcsolataiban.

Európa is közeledik a közép-ázsiai országok felé - mutatott rá, hozzátéve:

Magyarország üdvözli, hogy közeledés zajlik az Európai Unió és Kirgizisztán között, ennek következő állomása, hogy a fokozott együttműködésről és partnerségről szóló megállapodást mielőbb aláírják.

Kirgizisztán három éve vár arra, hogy ezt aláírhassa, s Magyarország mindent megtesz, hogy felgyorsuljon a folyamat - hangsúlyozta a magyar államfő.

Novák Katalin kiemelte: olyan stratégiai megállapodást írtak alá, amely abban is közös elköteleződésünket fejezi ki, hogy szeretnénk fellépni hatékonyan a terrorizmussal szemben és szeretnénk, hogyha a két ország közötti kapcsolatokat a lehető legtöbb területen erősíteni tudnánk. Az is kiemelt célkitűzés, hogy az illegális migráció növekvő fenyegetésével szemben közösen lépjünk fel. Emellett a legtöbb területen, így például a turizmus, a mezőgazdaság, a vízipar, az oktatás területén is erősíteni szeretnék a két ország közti kapcsolatokat.

Novák Katalin szólt arról, a két ország erősödő kapcsolatát jelzi az is, hogy Magyarország két éve nyitott nagykövetséget Kirgizisztánban. Elmondta, a megbeszélésen elhangzott: kiemelt cél az illegális migráció elleni fellépés, s a nap folyamán még beszélni fognak a fiatalok oktatásáról, a mobilitás fontosságáról is.

A külföldi ösztöndíjakkal kapcsolatban kiemelte: üdvözli, hogy a magyar diákok számára az Erasmus-ösztöndíjak elől elhárultak az akadályok.

Novák Katalin elmondta, hogy a Stipendium Hungaricum programban

200 kirgiz diáknak kínálnak ösztöndíj-lehetőséget.

Kereskedelmi partnereink között Kirgizisztán a 100. helyen van, így még van potenciál a gazdasági kapcsolatokban - jelentette ki, hozzátéve: a közös fejlesztési alap a gazdasági együttműködést hivatott elősegíteni, ez olyan cégeknek szóló finanszírozási támogatás, amelyek egymás országában szeretnének befektetni.

A köztársasági elnök kitért arra: a megbeszélés kiemelt témája volt az orosz-ukrán háború, s a kirgiz elnökkel egyetértettek abban, hogy a mielőbbi cél a béke, a felek tárgyalóasztalhoz ültetése.

Kérdésre válaszolva Novák Katalin elmondta: a tervei szerint

február 22-én részt vesz Varsóban a Bukaresti Kilencek csúcstalálkozóján, ahol Joe Biden amerikai elnököt is tájékoztatja majd az ukrajnai háborúról és a békekötés mielőbbi szükségességéről.

A hétfői eseményen Magyarország és Kirgizisztán képviselői - köztük Varga Judit igazságügyi miniszter és Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos - további megállapodásokat írtak alá, a többi között a közös stratégiai partnerség megerősítéséről és fejlesztéséről, igazságügyi és oktatási együttműködésről.

Közvetlen repülőjárat jöhet Kirgizisztánba

Magyarország és Kirgizisztán között stratégiai együttműködés épül, ezt szolgálja a most aláírt megállapodás is - mondta a kirgiz köztársasági elnök Budapesten, miután magyar partnerével találkozott.

Szadir Zsaparov a Novák Katalin köztársasági elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón kiemelte: a cél az, hogy magasabb szintre lépjenek a két ország kapcsolatai, és ennek elérése érdekében több lépést tettek az elmúlt években.

Az együttműködés fontos területe a gazdaság, a kultúra, az oktatás - sorolta a kirgiz államfő.

Elmondta: magyar partnerével a kétoldalú kapcsolatok aktuális kérdéseit vitatták meg, és azt az előrelépést, amit az elmúlt években értek el az együttműködés erősítésében.

Sikeres projektek valósultak meg a két ország között, és a keddi üzleti fórumon további megállapodások aláírását tervezik, hogy a stratégiai partnerséget tovább erősítsék - közölte a kirgiz köztársasági elnök.

Megjegyezte: az is

fontos cél, hogy a közvetlen légi összeköttetés mielőbb létrejöjjön

a két ország között.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Titkos paktumot köthet az EU két legerősebb állama, komoly a tét

Titkos paktumot köthet az EU két legerősebb állama, komoly a tét

Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön Párizsban egy titkos vacsorán tárgyalt az EU Kína-politikájáról. A találkozóra néhány nappal Hszi Csin-ping kínai elnök európai látogatása előtt kerül sor, és a két vezető megvitatta a Pekinghez kapcsolódó stratégiai, valamint az EU védelmi és finanszírozási kérdéseit. Mellette viszont kibontakozik egy újabb konfliktus Ursula von der Leyen bizottsági elnök jövőjéről is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×