INFORÁDIÓ
2022. december 9. péntek
Natália

pedagógus

őszi szünet

téli szünet

Kids in front of the school building

Szülők: spórolás az iskoláknak, plusz kiadás a családoknak a hosszabb téli szünet

InfoRádió

A hosszabb, szünet nélküli időszak a diákok számára lesz megterhelő, a hosszabb téli szünet pedig a családok rezsiszámláit növelheti. Ezt hangoztatta az InfoRádiónak a Szülői Összefogás Közösség képviselője. A Nemzeti Pedagóguskar elnöke szerint a lépés nem volt váratlan, de változhatna még a tanév hossza is.

Sokkolóan érte a szülők többségét az a bejelentés, hogy ebben a tanévben elmarad az őszi szünet, helyette a téli szünet lesz hosszabb - mondta Burai Vera, a Szülői Összefogás Közösség képviselője. Mint mondta, a szülők aggódnak, hogy az így hosszabbra nyúlt első félév túl nagy megterhelést jelent majd a gyerekeknek.

A szülői közösség képviselője mentális katasztrófának nevezte, hogy a tanulóknak szeptember 1-jétől tizenhat hétig kell iskolába járniuk. Azt mondta, hogy a gyerekek már így is rengeteg felesleges dolgot tanulnak, ami túlterheli őket is és a pedagógusokat is.

Ugyanakkor Burai Vera úgy látja, hogy az őszi szünet elmaradása a családok számára azért is megterhelést jelenthet, mert sokan éppen ebben az időben terveztek elutazni, akár már lefoglalt szállásuk, utazásuk is van. Azzal pedig, hogy az iskolaigazgatókra bízták, adnak-e mégis pár nap szünetet, teljessé tették a családok számára a bizonytalanságot - hangoztatta a szülői szervezet képviselője.

Elmondása szerint attól is tartanak a szülők, hogy mi lesz, ha a középiskolákban csak 18, az általános iskolákban csak 20 fok lehet. Burai Vera azt mondta, hogy az iskolákban amúgy is elég nehezen értelmezhető a spórolás, mivel sok intézmény esetében elavult épületekről van szó, ahol nem nagyon tudnak takarékoskodni a fűtéssel, főleg akkor, hogyha lehűlnek ezek az épületek. Ilyenkor az újbóli felfűtésük legalább akkora energiaigényű, mint ha folyamatosan tartanának egy kezdeti hőfokot.

Ez a fajta kormányzati takarékossági intézkedés a szülőknek jelenthet többlet kiadást, mert hogyha hosszabb a szünet, akkor nyilván otthon is többet kell fűteni, tehát több lesz a fűtésszámlájuk. Ezt a terhet most az állam a lakosságra hárította, mindenképpen megterhelve a családi kasszát - hangoztatta Burai Vera.

A Nemzeti Pedagógus Karnak más a véleménye

A szervezet nevében nyilatkozó Horváth Péter elnök azt hangsúlyozta, hogy az őszi szünet elmaradására már egy ideje lehetett számítani, ezért a döntés nem volt váratlan. Bár számszerűsíteni nem tudta, de azért azt mondta, hogy a téli szünet meghosszabbítása vélhetően valamekkora energiamegtakarítást jelenthet az iskoláknak. Hozzátette azt is, hogy

a rendelet ellenére egy intézmény vezetője engedélyezhet három nap szünetet, de azt később be kell majd pótolni.

Akik erre az időre terveztek utazást, azok számára szerinte engedélyezhető, hogy a gyerekük távol maradjon. Ugyanígy a pedagógusok számára is méltányolni kell a távolmaradást, ha anyagi veszteség nélkül már nem mondható le egy korábban szervezett utazásuk - fejtette ki álláspontjukat.

A téli szünet hosszabbodásával logikus lenne, ha változna a tanév hossza is - mondta a Nemzeti Pedagóguskar elnöke. Erről azonban majd a jogszabály módosítása után lehet biztosat mondani, vagyis akkor derülhet ki, hogy a tanév június 15-én, csütörtökön, vagy június 16-án, pénteken ér-e véget.

Megjegyezte még: a téli szünet idején az iskolákban általában nem lesz ügyelet.

Nyitókép: martin-dm/Getty Images

Kapcsolódó hang

Szülői Összefogás Közösség - Burai Vera
 
Nemzeti Pedagógus Kar - Horváth Péter
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018