eur:
392.33
usd:
365.63
bux:
66817.98
2024. április 26. péntek Ervin
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b3), Takács Szabolcs Brexit-ügyi miniszteri biztos (b2) és Szalay-Bobrovniczky Kristóf nagykövet (b5), beszélget Steve Barclay-jel, az Európai Unióból való kilépésért felelős államtitkárral (j2) Londonban 2019. október 3-án.
Nyitókép: MTI/KKM/Burger Zsolt

Meghallgatás - Növelné a harcoló állomány létszámát a honvédelmiminiszter-jelölt

A NATO védelmi szövetség, "de csak akkor fog bennünket megvédeni, ha erre mi is képesek vagyunk" - fogalmazott miniszterjelölti meghallgatásán az összeférhetetlenség megszüntetését is megígérő Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Az ötödik Orbán-kormányban Benkő Tibort váltó Szalay-Bobrovniczky Kristóf is miniszterjelölti meghallgatáson esett át a honvédelmi és rendészeti bizottság színe előtt.

"A katonák mennek, a civilek jönnek a Honvédelmi Minisztériumba" - így értékelte saját miniszteri jelölését Szalay-Bobrovniczky Kristóf. Hozzátette: támaszkodni fognak a katonákra.

A meghallgatáson kiderült, Vargha Tamást kérte fel a tárca parlamenti államtitkárának, és szeretné, ha Maróth Gáspár kormánybiztos a jövőben a tárcán belül dolgozna a haderő fejlesztéséért, de erről még nincs konkrét megállapodás.

Elmondta azt is, a NATO védelmi szövetség, "de csak akkor fog bennünket megvédeni, ha erre mi is képesek vagyunk".

A miniszterjelölt szerint építeni kell egy erős, magabiztos, jól felszerelt, harcolni képes és harcolni tudó hadsereg, ennek érdekében

növelné a harcoló állomány létszámát.

Elkötelezettje az önkéntességnek, így tehát nem vezetik vissza a sorkötelezettség, és elkötelezettje a békére törekvésnek is, ehhez pedig "erősíteni fogjákl a katonadiplomáciai kommunikációt".

Az előző tárcavezetés érdemeit elismerve folytatná a megkezdett eszközbeszerzéseket, a képességek növelését, kiemelte az egyéni felszerelések bővítését és a teljes körű légvédelem kialakítását, amire tervek már vannak. Szintén folytatná az általa sikeresnek ítélt kadétprogramot, katonasulit és táboroztatást is.

Üzleti érdekeltségeiről a miniszterjelölt azt mondta,

minden összeférhetetlenségi szabálynak meg akar és meg fog felelni.

Csák Jánoshoz hasonlóan korábbi londoni nagykövetként érkezik tárca élére; katonacsaládból származik, hagyományőrző huszárszázados, 3 gyermeke van.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 13:10
×
×
×
×