eur:
393.77
usd:
365.39
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Az ukrajnai fegyverszállítás leállítását követelte a NATO-országoktól Szergej Lavrov - a nap hírei

Oroszország és Ukrajna mellett is tartottak tüntetést Budapesten. Felmentették Schanda Tamás államtitkárt, értesülések szerint Novák Katalin kabinetfőnöke lehet.

Az orosz külügyminiszter felszólította a NATO tagországait, hogy ne szállítsanak több fegyvert Ukrajnának, ha valóban meg akarják oldani a válságot. Szergej Lavrov a kínai hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette, hogy az ukrajnai különleges hadművelet továbbra is a terveknek megfelelően halad, és minden kitűzött céljukat el fogják érni. Azt állította, hogy a háború február 24-i kezdete óta egymillió embert menekítettek ki Ukrajnából Oroszországba. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken ugyanakkor azt állította: az orosz erők mintegy fél millió ukránt vittek erőszakkal és jogellenesen Oroszországba.

Az ukrán vezérkar szerint az orosz erők ismét bombázták a kelet-ukrajnai Donbasz régiót, de nem tudták elfoglalni a három célba vett területet. Közben a moszkvai védelmi minisztérium azt állítja, hogy az orosz hadsereg tüzérsége csaknem 400 célpontot semmisített meg. A Reuters megjegyezte, hogy egyik fél harci jelentései sem ellenőrizhetők. A dpa hírügynökség szerint továbbra is zavaros a hadi helyzet a déli Mariupol nagyváros Azovsztal nevű acélüzemében. Az ország második legnagyobb városát, Harkivot hatalmas robbanás rázta meg. A településen Moszkva saját katonai fölényét, míg Kijev saját taktikai sikerét hangoztatta.

Kijev szerint Oroszország több százezer tonna gabonát tulajdonított el a megszállt ukrajnai területekről. Az ukrán külügyminisztérium szerint ez növeli a világ élelmiszerellátásával kapcsolatos fenyegetést. A mezőgazdasági tárca azt hangsúlyozta: egy ilyen helyzet élelmiszerellátási gondokat okozhat a jelenleg nem ukrán kézen lévő területeken. A tárca 2022-re nem közölt aratási előrejelzést, míg szakértők szerint a tavalyi 86 millió tonnás aratással szemben idén 41 millió tonnás gabonatermés várható Ukrajnában.

Oroszország és Ukrajna mellett is tartottak tüntetést Budapesten. A belvárosi Szabadság téren gyűltek össze azok, akik Oroszország, az orosz társadalom és Vlagyimir Putyin melletti kiállásukat kívánták kifejezni. A megmozdulás ellen egy ukránpárti tüntetést is szerveztek ugyanabban az időpontban a belvárosban, a résztvevők a Deák térről vonultak a Vértanúk terére. A két esemény résztvevői nem találkozhattak, mert a környező utcákat a rendőrök átjárhatatlanná tették.

Újabb útvonalon teljesít kereskedelmi szolgálatot az állami tulajdonú teherszállító repülőgép. A külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán közölte: a Qatar Airways-szel folytatott intenzív tárgyalások eredményt hoztak és a kínai útvonal üzemeltetése kiegészül a Budapest-Doha kereskedelmi légikapcsolattal is. Szijjártó Péter hozzátette: az Airbus cargo gép a világjárvány alatt is hatalmas szolgálatot teljesített azzal, hogy mintegy 6,8 millió adag vakcinát szállított Budapestre a világ minden tájáról.

Azonnali hatállyal, indoklás nélkül felmentették Schanda Tamás államtitkárt. Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára a Magyar Közlönyben pénteken közzétett határozat alapján Áder János államfő mai hatállyal menesztette az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkárát, aki egyben miniszterhelyettes is volt. A Telex értesülései szerint Schanda Tamás várhatóan Novák Katalin megválasztott köztársasági elnök kabinetfőnöke lesz. A portálnak Schanda Tamás sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta az információt.

Bősz Anett lesz a Demokratikus Koalíció főpolgármester-helyettese. Gy. Németh Erzsébet, a DK eddigi fővárosi képviselője, fővárosi frakcióvezetője és főpolgármester-helyettese országgyűlési képviselői mandátumot szerzett, ez összeférhetetlen korábbi pozícióival. A párt elnöksége úgy döntött: Gy. Németh Erzsébet országgyűlési képviselővé válásával a DK listás fővárosi képviselője Élő Norbert, a párt fővárosi frakciójának vezetője pedig Szaniszló Sándor 18. kerületi polgármester lesz.

Már csak két hónapig, június 30-ig érvényesek a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet alatt lejárt okmányok, köztük a személyi igazolványok, a jogosítványok, útlevelek és a forgalmi engedélyek – hívta fel a figyelmet a területi közigazgatásért felelős államtitkár. György István arra is figyelmeztetett, hogy számos olyan terület van, ahol a lejárt okmányok kellemetlenséget jelentenek. Példaként a banki ügyintézést, az ajánlott levelek átvételét, a külföldi utazást, a bérletvásárlást említette.

Szokatlanul korán beköszöntött hőhullám sújtja Indiát, helyenként 45 Celsius-fokot mértek, áprilisi átlaghőmérsékleti rekordok dőlnek meg. Északnyugat- és Közép-Indiában nagyobb a hőség, mint bármikor ilyenkor az időjárási feljegyzések 122 évvel ezelőtti kezdete óta. A hőhullám az elkövetkező napokban is folytatódik, Észak-Indiában 50 fokot meghaladó hőmérsékletek várhatók. A rendkívüli hőség következményei több mint egymilliárd embert fenyegetnek. Hőhullám sújtja a szomszédos Pakisztánt is.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×