eur:
393.93
usd:
365.04
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Teacher and children with face mask back at school after covid-19 quarantine and lockdown, writing.
Nyitókép: Halfpoint/Getty Images

Pedagóguskar: az iskolák kétharmadánál kellett változtatni az oltatlan tanárok miatt

A Nemzeti Pedagógus Kar által megkeresett intézmények visszajelzései alapján nagyjából kétharmadra tehető azoknak az iskoláknak a száma, ahol csak kisebb-nagyobb nehézségekkel tudott elindulni az oktatás a téli szünet után. A pedagógusok oltottsága közben az Emmi közleménye szerint 94 százalékra emelkedett. Horváth Pétert, a Nemzeti Pedagógus Kar elnökét kérdeztük.

Bár egyelőre nincs pontos kép országosan, Németh Péter információi szerint nagyjából az intézmények egyharmadnál egyáltalán nincs probléma, tehát mindenki oltott és normálisan kezdődhetett, mindenféle átszervezés nélkül az év eleji munka. Hozzátette: az intézmények döntő többségében 4-5 százalékos kiesés van, de túlmunkával, csoportok összevonásával és mindenféle erőfeszítések árán úgy tűnik, sikerül a helyzetet kezelni.

Akadnak olyan intézmények azonban, ahol ez az arány „durvább”, így az érintettek a tankerületekkel, fenntartókkal együtt igyekeznek orvosolni a feladatellátást. A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint mindenki arra törekszik, hogy a tanítási órákra pedagógus végzettségű szakos kolléga mehessen be, ami sokszor tankerületen belüli átszervezést is igényel, és szükség lehet arra, hogy teljes átoltottságú iskolákból menjenek át tanárok másik intézménybe néhány óra erejéig.

A szakember szerint a méltányossági kérelmekről sem szabad megfeledkezni. Mint mondta,

ha alapos indok van rá, és ezt dokumentálni is lehet, akkor az emberi erőforrások minisztere mentességet adhat.

Olyan betegségekről lehet szó, amelyek nem tartoznak bele az objektíven elbírálható mentességi körbe, vagy azoknak a pedagógusoknak az esete tartozhat ide, akiknek már csak ez a félévük van hátra. A mentesség megadására konkrét, leírt okok nincsenek – jegyezte meg.

Németh Péter szerint nehéz behatárolni, hogy milyen típusú iskolákban nem tudott megkezdődni a tanítás januárban, de az biztosnak tűnik, hogy a fővárost, illetve a nagyobb városokat kevésbé érinti a probléma, és kétségtelenül ott csúcsosodik ki a dolog, ahol egy településen például egy iskola van, kisebb a tanári létszám, ahol bizonyos tantárgyakat egy-két két ember látott csak el korábban. Ha onnan kiesik valaki, az ő pótlásuk jóval nehezebb – értetett egyet a szakember.

Arra is kitért, hogy a Nemzeti Pedagógus Kar legfeljebb megszólíthatja az intézményvezetőket a kialakult helyzetről, ami viszont sokkal pontatlanabb képet türköz, mint a Klebelsberg Központ a saját adatgyűjtése alapján tud mondani. És miután a minisztérium a Klebelsberg Központtal van kapcsolatban, pontosabb számokat az Emmi részéről lehet majd hallani – mondta.

Németh Péter arra a kérdésre, hogy vajon mennyivel kevesebb pedagógus kezdte meg januárban a munkát, azt válaszolta: pontos statisztika hiányában becslésére hagyatkozik, a számukat néhány ezerre tenné.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×