eur:
394.25
usd:
365.1
bux:
65463.87
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Védőfelszerelést viselő gyógytornász átmozgat egy beteget a fővárosi Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 9-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Egészségügyi szakdolgozói kamara: egyre inkább visszaköszön a tavaszi járványhelyzet

Egyre több a koronavírusos beteg a kórházakban, akik speciális kezelést igényelnek, az egészségügyi dolgozók pedig egyre leterheltebbek – mondta a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke. Balogh Zoltán szerint a helyzet folyamatosan romlik, mert egyre jobban hasonlítanak a tavaszi számokhoz a járványadatok.

Az egészségügyi szakdolgozóknak egyre nehezebb körülmények között kell helytállniuk – hívta föl a figyelmet az InfoRádióban a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke. Extrém mód növekszik ugyanis a gépi lélegeztetésre szoruló betegek száma.

Balogh Zoltán emlékeztetett, a kapacitások rendelkezésre állásában az 1000 fő még egy kiszámíthatóságot jelent az egészségügyben, de ez a szám hétről hétre növekszik, azzal együtt, hogy az ágy mellett dolgozó kollégák száma még elegendőnek mondható. Bár ez az arány a korábbi hullámokhoz képest kedvezőtlenebbül alakul, hiszen tavasszal megtörtént a szolgálati jogviszony átállás, ami következtében több ezeren távoztak az egészségügyi rendszerből, akiknek csak egy részét sikerült pótolni – tette hozzá a szakember.

Balogh Zoltán beszélt arról is, hogy idealisztikus esetben húsz betegre egy orvosnak és öt ápolónak kell jutnia, de egy olyan munkakörnyezetben, ahol néhány óránként a betegápolónak ki kell költöznie a védőruházatból, hogy a saját szükségleteit is meg tudja oldani – a betegek súlyossági fokának figyelembevétele mellett – már négy-öt páciens is hatalmas terhet jelent, miközben a valóságban időnként ennél jóval több beteget kell, hogy ellássanak.

A kamara elnöke kitért az egészségügyben elrendelt legutóbbi változásokra is. Elmondta, egy-egy kórházi struktúrán tartalékágyakat kell fenntartani az esetlegesen bekerülő Covid-betegek ellátására, így bizonyos tervezett műtéteket halasztani kénytelenek az intézmények. Más betegek ellátására pedig a korábban megszokottnál jóval kevesebb ápolási napot biztosítanak és hamarabb engedik el, helyezik át őket más ellátási formába.

Balogh Zoltán elmondta azt is, hogy napról napra nő a kórházak zsúfoltsága, tehát nem véletlenül vannak a már említett ágyfelszabadítások, hogy minél szakszerűbben és minél jobb körülmények között lehessen fogadni az újabb és újabb ellátásra szoruló Covid-betegeket. De azt is lehet látni, hogy a betegeknek a súlyossági foka egyre komplexebb ellátást igényelnek – tette hozzá a kamara elnöke, aki szerint sok megyei intézményben olyan alacsony a létszám, hogy az otthoni szakápolásból kívánnak bevonni embereket az oltópontokra.

Hangsúlyozta:

kommunikálni kell a döntéshozók felé, és meg kell mutatni azokat a helyzeteket, amiket a felsőbb szinteken nem láthatnak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×