eur:
394.4
usd:
370.59
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Facebook/Karácsony Gergely

Karácsony Gergely: nem visszalépek, hanem előre

Azért vagyok itt, mert tudom azt, hogy én tudom leváltani Orbán Viktort - mondta a miniszterelnök-jelölt vasárnapi rendezvényén.

Nem lép vissza az ellenzéki előválasztás második fordulója előtt Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd jelöltje. A főpolgármester vasárnapi beszédében azt mondta: úgy érzi, ő tud közös nevező lenni az ellenzéki oldalon.

"Azért vagyok itt, mert tudom azt, hogy én tudom leváltani Orbán Viktort. Tudom, hogy mások is kellenek ehhez, de mások nem tudják ezt elérni, nem tudják összetartani a tábort és elvinni az embereket a szavazófülkékhez jövő tavasszal" - emelte ki.

Karácsony Gergely azt mondta: sokra tartja a második fordulóba jutott további két politikust, a DK jelöltjére, Dobrev Klárát, valamint Márki-Zay Pétert, és szövetségesként tekint rájuk, ám szerinte sem az egypárti, sem a pártellenes politika nem alkalmas a mostani kormány leváltására.

Bejelentette, hogy kormányfőként Hadházy Ákost kérné fel az elszámoltatási feladatok koordinálására, míg Márki-Zay Péter miniszterelnök-helyettesként az alkotmányozásért felelhetne, valamint azért, hogy az önkormányzatoknak visszaadják az elveszett jogokat és feladatokat.

Miért ne lehetne külügyminiszter Dobrev Klára?

- tette fel a kérdést a beszédében, a szakértői kormány felállításának tervére vonatkozó DK-s kritikákra reagálva.

Beszélt arról is, hogy vezető alkotmányjogászokból áll közjogi tanácsadó testületet állítana fel, amely javaslatot tenne az alkotmány megváltoztatásának menetrendjére.

Feladatának nevezte, hogy létrehozza a jövő szövetségét az ellenzéken belül az előválasztás második fordulójára, újraegyesítse az ellenzéket a tavaszi parlamenti választásra, utána pedig, megválasztása esetén az egész országot.

Az ellenzéki szavazók azon kétharmadával ért egyet, akik azt mondták, hogy nem csak az elmúlt 12 évet kell leváltani, hanem azokra a kérdésekre is választ kell adni, amelyek 2010-ben a Fidesz kormányra kerüléséhez vezettek.

Karácsony Gergely szerint szerint az előválasztás első fordulójában az emberek azt az üzenetet küldték az ellenzéki pártoknak, hogy a hat pártnak együtt kell kormányoznia, hogy maradjanak együtt. Úgy vélte, hasznos volt az előválasztás abból a szempontból, hogy kirostálta azokat a jelölteket, akik nagy bajt hozhattak volna az ellenzék fejére, ha közös jelöltté válnak, ám az emberek bölcsek voltak, és az összes olyan jelölt elbukott, akivel szemben aggályok merültek fel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×