eur:
393.85
usd:
367.92
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Algafoltok a Balatonon a Zala folyó torkolatánál, Keszthely külterületi településrésze, Fenékpuszta közelében 2019. szeptember 11-én. Az üledékből felszabadult foszfor lehetett a fő oka az augusztus végén megfigyelt rendkívüli algásodásnak a Balaton délnyugati területén - írta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vízgazdálkodási Kutatócsoportjának két tagja az Országos Vízügyi Főigazgatóságnak és az MTA-nak készített összefoglalójában.
Nyitókép: MTI/Varga György

Egy megoldás van a Balaton égető problémájára

Számítani lehet a 2019 augusztusában váratlanul kialakult algavirágzás megismétlődésére a Balatonon - mondta a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet tudományos főmunkatársa.

Somogyi Boglárka vezető algológus az InfoRádóban kifejtette: a Balaton nyugati területe egészen az 1980-as, 1990-es évek közepéig meglehetősen algás volt. Ezt követően viszont fokozatosan javult a helyzet, és öt-tíz éves viszonylatban egészen jó vízminőség volt megfigyelhető 2019-et megelőzően. Amikor aztán történt egy váratlan esemény: nagy fokú algavirágzás kezdődött a tó keszthelyi és szigligeti medencéjében. A jelenség a kutatókat is meglepte, hiszen

a jelenséggel ilyen mértékben korábban még nem találkoztak

– emelte ki a szakértő, megjegyezve, hogy az idei évről is elmondható, hogy a nyár során az algásodás többször megközelítette azt a határértéket, amit a fürdővízben megengedhetőként határoznak meg.

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet tudományos főmunkatársa érdeklődésünkre válaszolva elmondta, meglátásuk szerint a tó üledékében található foszfortöbblet vezethetett az említett algavirágzás kialakulásához.

Egyetértett azzal, hogy a Balaton életében fontos szerepet betöltő nádasok aránya évről évre csökken, azonban alapvetően nem ez az, ami hatással van vagy lesz a tó vízének a minőségére.

Vagyis az egyetlen megoldás, ami már a múltban is működött: a tápanyagterhelés csökkentése,

még akkor is, hogyha a belső források, azok ott vannak – emelte ki Somogyi Boglárka. Kezdve a horgászati etetőanyagok átalakításától a bemosódások kezeléséig, minden intézkedésnek azt kell célznia, hogy csökkenjen a tó foszforterhelése, a külső tápanyagok bejutása a vízbe – ismételte meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×