eur:
393.76
usd:
365.05
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke sajtótájékoztatót tart Az önkormányzati választások értékelése címmel a párt budapesti központi irodája sajtótermében 2019. október 14-én. A pártelnök úgy látja, az ellenzéki oldalon nincs alternatívája a legszélesebb körű együttműködésnek.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Závecz Tibor: Gyurcsány Ferenc megkerülhetetlen szereplője maradt az ellenzéknek

Még a közvélemény-kutatót is meglepte, hogy a baloldali szavazóknak mindegy, hogy előválasztáson vagy háttéralkukban döntenek a közös jelöltekről. A Závecz Reaserch vezetője beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában a Karácsony Gergely elleni támadásokról is.

Elkezdődött a regisztráció az ellenzéki előválasztáson, de a közvélemény-kutatóknak nagyon nehéz pontos adatokkal szolgálniuk, mert a mérésekhez meg kellene találniuk azokat az ellenzéki szavazókat, akik hajlandók elmenni erre a szavazásra.

"A kutatásainkban nincs olyan nagyon sok ember, aki aktív ellenzéki választónak mondható, vagy nagyon sok embert kell megkérdeznünk ahhoz, hogy elegendő számú ilyen potenciális előválasztási résztvevő választópolgár legyen. Ez a nehézség. És ilyenkor mindig nagyon bizonytalanok az adatok" – mondta Závecz Tibor az InfoRádió Aréna című műsorában, és hozzátette, a miniszterelnök-jelöltnek pályázók közül kiemelkedik Jakab Péter, Dobrev Klára és Karácsony Gergely, fej fej mellett vannak nüansznyi különbséggel, vélhetően ők juthatnak majd be a második fordulóba.

Az egyéni jelölteknél azonban jó néhány előválasztási körzetben nem lesz ellenfele a pártok által támogatott jelöltnek. A Závecz Reaserch vezetője felidézte egy év eleji kutatásukat, amikor azt kérdezték a válaszadóktól, hogy az ellenzéki jelölteket tárgyalásos úton vagy előválasztáson válasszák-e ki, és még a kutatót is meglepte az eredmény.

"Az ellenzéki szavazók ebben rendkívül megosztottak voltak. Nagyjából fele-fele, ebben benne vannak azok az ellenzéki szavazók, akik számára az is megfelelő, ha valamilyen más módon, tárgyalások útján jön létre közös a jelölt.

A lényeg az, hogy legyen egy jelölt"

– mondta az elemző, és hozzátette, az ellenzék végül úgy döntött, hogy legyen előválasztás, de aztán a pártok elkezdtek alkudozni, nagyon sokféle alku jött létre, egy szövevényes hálózat, amit a választópolgár nem is lát. "Én nem látom azt, hogy ez visszavetette volna azt a szándékot, hogy elmenjenek voksolni, mert az elsődleges szándék az, hogy valahogy választódjék ki az a jelölt, aki képes abban a választókerületben győzni" – emelte ki Závecz Tibor.

A nagy figyelmet vonzó miniszterelnök-jelöltek között várhatóan nem lesz alku, az előválasztás fog dönteni. A jelöltek közötti különbségeket elvileg majd a nyilvános vitákban lehet leszűrni, de a közös programalap miatt nagy ellentétek nem várhatók. Erről egyelőre tapasztalat sincsen, csak a 2019-es főpolgármester-választás előtt volt hasonló vita az ellenzéki jelöltek között.

"Lehet, hogy nem ez volt minden idők leghevesebb vitája, de finomságok és pici különbségek kiderülhetnek belőle. Nem is annyira a jelöltek, hanem a jelöltek által fölvetett témák versengenek majd a szavazókért, hogy melyik az a téma, amit adott esetben egy politikus jobban tud artikulálni, jobbat tud ígérni, jobban el tud mondani" – mondta Závecz Tibor, és kijelentette,

arra ne számítsunk, hogy ölre menő viták lesznek.

Karácsony Gergely és az alkalmatlanság

Az egyik miniszterelnök-jelölt jelölt, Karácsony Gergely főpolgármester van elsősorban a középpontban, már csak a jelenlegi posztja miatt is, például az egyszerre elindított építkezések miatti fővárosi közlekedési káosz, vagy korábban az angol nyelvtudásának a hiánya miatt támadták. Závecz Tibor az adataik alapján azonban úgy látja, ezek az ügyek nem ártottak neki az előválasztási esélyei szempontjából.

Az elemző úgy véli, ezek a témák inkább a kormányhoz közel álló sajtóban vertek föl nagyobb port, és a Fidesz-szimpatizánsok körében próbálták napirenden tartani a Karácsony Gergelyről már többször elmondott alkalmatlanságot.

"Nem látom azt, hogy akár az ellenzéki szavazóknál, vagy akár azok körében, akik nem a két nagy tömb szavazói, bármiféle hatása lett volna. Már a 2019-es önkormányzati választási kampányban annyi minden elhangzott Karácsony Gergellyel kapcsolatban, aminek az volt a funkciója, hogy bizonyítsa, nem képes majd a fővárost vezetni, most ehhez képest főpolgármester. Ez nekem felmelegített sztorinak tűnik, aminek akkor sem volt igazán hatása, és most sem látom egyelőre azt, hogy változás lenne" – mondta Závecz Tibor.

Gyurcsány Ferenc szerepe

Visszatérő kérdés Gyurcsány Ferenc szerepe az ellenzéki együttműködésben, a volt miniszterelnök csak a DK elnökeként érintett, de jelöltként nem méreti meg magát az előválasztáson. Závecz Tibor szerint azonban Gyurcsány Ferenc a hatpárti együttműködésben megkerülhetetlen személyiség, mindenképpen fontos szerepe van.

"Az ellenzéki szavazók túl vannak a Gyurcsány-dilemmán, ami azt jelentette kezdetben, hogy sokan nem akarták azt, hogy az ő személye támadási felület legyen, esetleg megnehezíti az ellenzéki együttműködést, esetleg majd új szavazók nem jönnek, mégis valahogy mindenki belátta, érzékelte, elfogadta, hogy

Gyurcsány Ferenc megkerülhetetlen alakja ennek az ellenzéki együttműködésnek"

– mondta a Závecz Research vezetője.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy erre ráérzett a Fidesz is, nagyon sok olyan kampányelem van, amely a Gyurcsány-korszak visszatérésének a veszélyére emlékeztet.

"Abban a kampányban, amit a Fidesz visz – mondta Závecz Tibor –, Gyurcsány Ferenc démonizálása szerepel. Ennek én nagyon sok hatását most már nem látom. Az ellenzéki szavazókat nem töri meg, nem bontja le, és nem is karcolja meg az ellenzéki tábort. A bizonytalanoknak az a két-háromszázezer szavazója, aki ellenzéki orientációjú és meg kell értük küzdenie az ellenzéki pártoknak, őket pedig nyilván valahogy majd Gyurcsány Ferenc ügyében orientálnia kell az ellenzéknek."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×