INFORÁDIÓ
2021. június 22. kedd
Paulina

nyitás

egészségügy

elektív ellátás

műtétek

egészségügyi közgazdász

koronavírus

várólista

neak

Blurred shot of group of professional surgeons at work in operating room. Emergency case, surgery, medical technology, health care cancer and disease treatment concept

Rékasi Balázs: hosszú idő, mire az egészségügy behozza a műtéti lemaradását

A pandémia miatt akad olyan beavatkozás, amelyre több mint 11 ezren várnak. Plusz források és motivált szakemberek is kellenek a várólisták csökkentéséhez az egészségügyi közgazdász szerint.

Több mint fél év szünet után múlt héten, csütörtökön indulhattak újra az elektív, azaz tervezhető, nem halaszthatatlan egészségügyi beavatkozások. A járvány miatt felfüggesztett műtéteknél komoly várólisták alakultak ki. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatbázisa szerint például szürkehályogműtétre több mint 11 ezren, térdprotézisre 7 ezren, csípőprotézisre 6 ezren várnak.

Hosszú idő lesz, mire az egészségügy behozza a lemaradását – fogalmazott az InfoRádióban Rékasi Balázs egészségügyi közgazdász. Egyes esetekben „akár évek is lehetnek”, ráadásul a halasztható műtéteknél még jó ideig nem tud teljes kapacitással működni az egészségügy, hiszen az orvosok egy része továbbra is Covid-osztályokon vagy az oltóprogramban dolgozik.

A műtétek felgyorsítására plusz forrásokat kell áldozni,

és rendezni kell a beavatkozások finanszírozását is, hogy valós költségek alapján fizessen a társadalombiztosítás – emelte ki a szakember. Szerinte a tb-nek – a várólisták ledolgozása érdekében – minőségi ellátást kell vennie a magán-, illetve többletkapacitást az állami szolgáltatóktól.

„És ki kell találni azt a motivációs eszközt, amivel ösztönözni lehet a műtéti szakmák orvosait.”

Rékasi Balázs szerint ugyanis a járvány miatt kimerültek az orvosok, a béremeléssel és a paraszolvencia tilalmával pedig többen anyagilag rosszul jártak, így kevesebb műtétet vállalnak majd. A szakember azt is hangsúlyozta, az egészségügyi jogviszonyról szóló szerződést számos ápoló nem írta alá, így e téren még nagyobb a munkaerőhiány, a gördülékeny betegellátáshoz pedig a hiányzó egészségügyi dolgozókat is pótolni kell.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Getty Images

Kapcsolódó hang

Évekbe telhet ledolgozni az egészségügy lemaradását
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018