eur:
394.02
usd:
365.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pexels.com

Mostantól a múlté a hálapénz

Tavaly októberben derült ki, hogy megtörténik a régóta sürgetett korszakváltás a hazai egészségügyben. De vajon mit hoz a betegeknek az új rendszer?

A március 1-jétől életbe lépő egészségügyi szolgálati jogviszony új szabályokat hoz az ágazatban számtalan területen, köztük:

  • az orvosok és más egészségügyi dolgozók kötelező kirendelhetőségében,
  • az orvosbérekben,
  • a hálapénz ügyében – emlékeztet az Index, amely annak járt utána, hogy vajon mit hoz a betegeknek az új rendszer, azzal együtt, hogy ezt egyelőre nehéz megmondani.

Ami biztos, hogy az orvosok a hétfői naptól is fogadják a pácienseket a magánrendeléseken. Legfeljebb más helyszínen és rendelési időpontban. Itt az alapvető törvényalkotói cél, hogy a magánpraxis és az állami rendszerben, kórházakban, rendelőintézetekben elvégzett szolgálat egyértelműen elkülönüljön egymástól.

Természetesen a továbbiakban is marad a szabad orvosválasztás joga. Tehát

területileg továbbra sem lesz behatárolva, hogy ki hol veheti igénybe a közfinanszírozott egészségügyi ellátást.

A lap arra is kitér, hogy a praxisközösségekről szóló rendelet alapján arra számíthatnak a betegek, hogy az alapellátás a jövőben nagyobb hangsúlyt helyez majd a prevencióra, ezen belül is a megelőző tanácsadásra, valamint a szűrővizsgálatokra.

Hálapénz

Mint ismert, a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) március 1-jétől ellenőrzi az egészségügyi szolgálati jogviszonyban állóknál a hálapénz elfogadását. Egy olyan újonnan létrejött főosztályról van szó, amelynek munkatársai azt tesztelik, hogy az orvos, valamint a többi egészségügyben dolgozó elfogadja-e a vesztegetésre kínált pénzt, vagy él-e más felajánlott jogtalan előnnyel.

Ugyanakkor minden ügy egyedi elbírálás alá esik, az ítéletet végül bíróság mondja ki.

A hálapénzt elfogadót akár három évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik. A betegeket elvileg nem fogják vizsgálni, legalábbis nem az NVSZ munkatársai

Az Index hozzáteszi:

a hálapénz adása vesztegetésnek, azaz bűncselekménynek minősül.

A betegek ellen ugyanúgy büntetőeljárás indul, ha feljelentés érkezik a nyomozóhatósághoz. Az orvosokat, egészségügyi dolgozókat viszont nem terheli feljelentési kötelezettség. A hálapénzt adó páciens egy évig terjedő szabadságvesztésre ítélhető.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×