INFORÁDIÓ
2023. január 28. szombat
Karola, Károly

fudan egyetem

diákváros

itm

Az ezen a napon, 2018. december 19-én elérhetővé vált látványterven a Budapest Déli Városkapu meghívásos nemzetközi tervpályázat győztesének pályaműve látható. A Duna, a Rákóczi híd, a Könyves Kálmán körút, a Soroksári út és a Weiss Manfréd út által határolt, mintegy 135 hektáros területen 12 ezer egyetemi hallgatónak szánt diákváros, valamint nemzetközi rangadók megrendezésére alkalmas sportlétesítmények épülnek.

Egy komplexumként épül meg a Fudan kampusza és a Diákváros

Infostart / MTI

Erről tett bejelentést a felsőoktatásért is felelős innovációs tárca.

A világ élvonalába tartozó intézmény első külföldi kampusza és a 8500 egyetemi hallgató kollégiumi elhelyezését biztosító Budapest Diákváros bizonyos kiszolgáló funkciókon - például sportcsarnok, konferenciaközpont - megosztozva, de összességében ugyanazokat a feladatokat ellátva, egymást erősítve épülhet fel – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A közlemény szerint a kormány célja, hogy az összehangolt fejlesztések egyszerre szolgálják a hazai felsőoktatás versenyképességének erősítését, biztosítsanak korszerű, világszínvonalú képzést és lakhatást a magyar és külföldi hallgatóknak Budapesten, és tegyék élhetővé, vonzóbbá, zöldebbé a városrészt.

Hozzátették: vagyonjuttatásként kizárólagos állami tulajdonban lévő területeket kaphat az Országgyűlés elé most benyújtott törvényjavaslat szerint létrejövő Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, kormánybiztos a korábbi kormánydöntéseknek megfelelően

teljes egészében állami tulajdonú, jórészt beépítetlen területeket javasol a majdani alapítvány tulajdonába adni

– jelezték.

Azt írták Budapest Diákváros kiemelten közérdekű beruházásként, a kormányzati munkamegosztásban bekövetkezett változásokhoz igazodó törvényi rendelkezések alapján valósulhat meg.

Azt írják, az érintett városvezetők, Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) IX. kerületi polgármester előtt nyitva áll a lehetőség, hogy akár már a jövő hétre tervezett egyeztetésen javaslatot tegyenek a diákvárosi projektelemek elhelyezésére, az önkormányzati tulajdonú területek felsőoktatási célú hasznosítására.

Nyitókép: MTI
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018