eur:
392.91
usd:
366.41
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Gödöllőn, a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem (MATE)  ünnepi névadó dokumentumának aláírásán 2021. február 1-jén. Az eddig Szent István Egyetem (SZIE) néven működő felsőoktatási intézményhez csatlakozott a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ 11 kutatóintézete és gazdasági társaságai, valamint a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Karcagi Kutatóintézete. A MATE fenntartója a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Kiemelt beruházás lehet a Fudan Egyetem Palkovics László kezdeményezésére

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere szerint ha így lesz, attól még lehet népszavazást tartani a kérdésben.

Igennel válaszolt Palkovics László az atv.hu-nak arra a kérdésre, hogy kezdeményezi-e, hogy a Fudan kiemelt beruházás legyen. Így Baranyi Krisztina és Karácsony Gergely nem kezdeményezhetnek már népszavazást a Fudanról – írja az atv.hu.

A cikk emlékeztet, a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely az ATV kérdésére, hogy kész-e a kormány kiemelt fejlesztéssé nyilvánítani a Fudant, azt válaszolta: „Ha ilyen előterjesztés érkezik, akkor a kormány készen áll arra, hogy kiemelt beruházássá nyilvánítsa a Fudan megépítését.”

Ezek után megkérdezték Palkovics László innovációs és technológiai minisztert, hogy ő mint a Fudan-Diákváros projektért felelős kormánybiztos kezdeményezi-e, hogy a kormány kiemelt fejlesztési beruházássá nyilvánítsa a Fudan Egyetem építését.

A miniszter azt válaszolta: „igen”.

Ez viszont azt jelenti, hogy Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester, illetve Karácsony Gergely főpolgármester nem kezdeményezhetnek a Fudanról helyi, budapesti népszavazást, érdemben nem tudják befolyásolni a kínai egyetem megépítését a Diákvárosban. A kormány által kiemelt feljesztésűnek nyilvánított beruházások esetében ugyanis nem lehet referendumot kiirni.

Palkovics László két hete, az atv.hu-nak adott nyilatkozatában azt mondta, hogy

tárgyalni akar Baranyi Krisztinával és Karácsony Gergellyel, és meg fognak tudni állapodni, mert amit kínál nekik, „az nem semmi”, egy ékszerdoboz.

De Palkovics Lászlónak már a területről, ahol a kínai egyetem megépül, sem kell tárgyalnia Baranyiékkal – egy tegnapi kormányhatározat ugyanis épp azt küszöböli ki, hogy a Fudan egyetem felépítéséhez a kormánynak egyezkednie kelljen a Baranyi Krisztina vezette ferencvárosi önkormányzattal a tulajdonukban lévő területek megvásárlásáról a kínai egyetem felépítéséhez.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt kormányrendelet ugyanis arra hívja fel a Diákváros-Fudan projektért kormánybiztosként felelős Palkovics László innovációs minisztert, hogy úgy „határolja le” a Fudan Hungary Egyetem megvalósításához szükséges fejlesztési területet a Diákvárosban, hogy annak „a kialakítása állami vagyoni körön kívüli területek bevonását ne igényelje".

Baranyi Krisztina szerda reggel az ATV Startban erre reagálva mondta azt: eddig semmiféle „ékszerdobozt", semmiféle ajánlatot nem kapott Ferencváros Palkovics minisztertől. A kormányrendelet Baranyi szerint azt jelenti, hogy bár a Fudan felépítésére szánt területek 60 százaléka Ferencvárosé volt, most a kormány megváltoztatta az elképzeléseit.

A Fudanról tervezett helyi népszavazásról Baranyi azt hangsúlyozta, hogy a „lehatárolós" kormányrendelet nem fogja tudni a referendumot megakadályozni, hiszen nemcsak a tulajdonátadásról lehet népszavazást kezdeményezni. De szerinte az, hogy csak állami tulajdonban lévő területet harároljon le a Fudan számára Palkovics László, már azt mutatja: a kormány tárgyalás helyett „furmányos megoldásokat” keres Fudan-ügyben – mondta szerdán Baranyi Krisztina a kormányrendelet kapcsán.

Azzal viszont – emlékeztet az atv.hu –, hogy Palkovics László kezdeményezi a Fudan kiemelt beruházássá nyilvánítását, már megváltozik a helyzet, mert a népszavazás is kizárt lesz.

Frissítés:

Mint azt megírtuk mi is, nem sokkal a hír megjelenése után Baranyi Krisztina reagált a fejleményre. Azt írta a Facebook-oldalán, hogy ettől az intézkedéstől még lehet népszavazást tartani. Cikkünk eredeti címében az atv.hu interpretációja alapján azt állítottuk, hogy a döntéssel nem lehet majd népszavazást tartani, ezt utóbb módosítottuk.

A Fudan Egyetem kampuszának a megépítéséről, a projekt céljáról és hasznáról beszélt Palkovics László az InfoRádió Aréna című műsorban is. Erről szóló cikkünket itt olvashatja.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×