INFORÁDIÓ
2021. június 15. kedd
Jolán, Vid

fudan egyetem

palkovics lászló

kiemelt beruházás

népszavazás

budapest

ferencváros

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Gödöllőn, a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem (MATE)  ünnepi névadó dokumentumának aláírásán 2021. február 1-jén. Az eddig Szent István Egyetem (SZIE) néven működő felsőoktatási intézményhez csatlakozott a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ 11 kutatóintézete és gazdasági társaságai, valamint a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Karcagi Kutatóintézete. A MATE fenntartója a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány.

Kiemelt beruházás lehet a Fudan Egyetem Palkovics László kezdeményezésére

Infostart

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere szerint ha így lesz, attól még lehet népszavazást tartani a kérdésben.

Igennel válaszolt Palkovics László az atv.hu-nak arra a kérdésre, hogy kezdeményezi-e, hogy a Fudan kiemelt beruházás legyen. Így Baranyi Krisztina és Karácsony Gergely nem kezdeményezhetnek már népszavazást a Fudanról – írja az atv.hu.

A cikk emlékeztet, a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely az ATV kérdésére, hogy kész-e a kormány kiemelt fejlesztéssé nyilvánítani a Fudant, azt válaszolta: „Ha ilyen előterjesztés érkezik, akkor a kormány készen áll arra, hogy kiemelt beruházássá nyilvánítsa a Fudan megépítését.”

Ezek után megkérdezték Palkovics László innovációs és technológiai minisztert, hogy ő mint a Fudan-Diákváros projektért felelős kormánybiztos kezdeményezi-e, hogy a kormány kiemelt fejlesztési beruházássá nyilvánítsa a Fudan Egyetem építését.

A miniszter azt válaszolta: „igen”.

Ez viszont azt jelenti, hogy Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester, illetve Karácsony Gergely főpolgármester nem kezdeményezhetnek a Fudanról helyi, budapesti népszavazást, érdemben nem tudják befolyásolni a kínai egyetem megépítését a Diákvárosban. A kormány által kiemelt feljesztésűnek nyilvánított beruházások esetében ugyanis nem lehet referendumot kiirni.

Palkovics László két hete, az atv.hu-nak adott nyilatkozatában azt mondta, hogy

tárgyalni akar Baranyi Krisztinával és Karácsony Gergellyel, és meg fognak tudni állapodni, mert amit kínál nekik, „az nem semmi”, egy ékszerdoboz.

De Palkovics Lászlónak már a területről, ahol a kínai egyetem megépül, sem kell tárgyalnia Baranyiékkal – egy tegnapi kormányhatározat ugyanis épp azt küszöböli ki, hogy a Fudan egyetem felépítéséhez a kormánynak egyezkednie kelljen a Baranyi Krisztina vezette ferencvárosi önkormányzattal a tulajdonukban lévő területek megvásárlásáról a kínai egyetem felépítéséhez.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt kormányrendelet ugyanis arra hívja fel a Diákváros-Fudan projektért kormánybiztosként felelős Palkovics László innovációs minisztert, hogy úgy „határolja le” a Fudan Hungary Egyetem megvalósításához szükséges fejlesztési területet a Diákvárosban, hogy annak „a kialakítása állami vagyoni körön kívüli területek bevonását ne igényelje".

Baranyi Krisztina szerda reggel az ATV Startban erre reagálva mondta azt: eddig semmiféle „ékszerdobozt", semmiféle ajánlatot nem kapott Ferencváros Palkovics minisztertől. A kormányrendelet Baranyi szerint azt jelenti, hogy bár a Fudan felépítésére szánt területek 60 százaléka Ferencvárosé volt, most a kormány megváltoztatta az elképzeléseit.

A Fudanról tervezett helyi népszavazásról Baranyi azt hangsúlyozta, hogy a „lehatárolós" kormányrendelet nem fogja tudni a referendumot megakadályozni, hiszen nemcsak a tulajdonátadásról lehet népszavazást kezdeményezni. De szerinte az, hogy csak állami tulajdonban lévő területet harároljon le a Fudan számára Palkovics László, már azt mutatja: a kormány tárgyalás helyett „furmányos megoldásokat” keres Fudan-ügyben – mondta szerdán Baranyi Krisztina a kormányrendelet kapcsán.

Azzal viszont – emlékeztet az atv.hu –, hogy Palkovics László kezdeményezi a Fudan kiemelt beruházássá nyilvánítását, már megváltozik a helyzet, mert a népszavazás is kizárt lesz.

Frissítés:

Mint azt megírtuk mi is, nem sokkal a hír megjelenése után Baranyi Krisztina reagált a fejleményre. Azt írta a Facebook-oldalán, hogy ettől az intézkedéstől még lehet népszavazást tartani. Cikkünk eredeti címében az atv.hu interpretációja alapján azt állítottuk, hogy a döntéssel nem lehet majd népszavazást tartani, ezt utóbb módosítottuk.

A Fudan Egyetem kampuszának a megépítéséről, a projekt céljáról és hasznáról beszélt Palkovics László az InfoRádió Aréna című műsorban is. Erről szóló cikkünket itt olvashatja.

Palkovics László az Arénában
 

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018