INFORÁDIÓ
2021. április 11. vasárnap
Leó, Szaniszló

koronavírus-járvány

szennyvíz

mintavétel

Koronavírus: így lát a szennyvíz a jövőbe

Koronavírus: így lát a szennyvíz a jövőbe

Infostart

Négymillió embertől származó szennyvízminta alapján következtetnek a koronavírus-járvány alakulására Magyarországon.

Az operatív törzs sajtótájékoztatóin Müller Cecília országos tiszti főorvos heti rendszerességgel beszámol a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szennyvízvizsgálatainak eredményeiről (itt a legfrissebb jelentés), amelyek nemcsak a járványhelyzet aktuális állapotát vázolják fel, hanem öt-hat nappal előre jelezni tudják a várhatóan bekövetkező változásokat is. A diagnosztikai módszerről az NNK közegészségügyi laboratóriumi főosztályának vezetője tájékoztatta a Magyar Nemzetet. Pándics Tamás beszámolt arról is, hogy mivel a koronavírus örökítőanyagának koncentrációjában országosan stagnáló tendencia figyelhető meg, hamarosan elérünk a harmadik hullám tetejére.

A települések szennyvizének összetétele sok tekintetben a lakosság egészségi állapotának lenyomata, hiszen tartalmaz minden olyan anyagot, kórokozót, ami a csatornahálózatot használó emberek szervezetéből ürül, vagy a fürdővízzel jut a rendszerbe. Ezt használják ki a szennyvízalapú epidemiológiai vizsgálatok.

A cikkből kiderül, hogy Magyarországon a koronavírus örökítőanyagának szennyvízben fellelhető mennyiségét

négymillió embertől származó mintából mérik.

Kiderült, hogy a korábbi két hét adatival vetik össze a frisset, az alapján határozzák meg a tendenciát.

Pándics Tamás beszámolt róla, hogy a mintavételi helyek kiválasztásánál az volt a fő szempont, hogy a lakosság minél nagyobb részét és az ország minden földrajzi területét reprezentálják. Így esett a választás

  • a megyeszékhelyekre,
  • a Budapest teljes területét és az agglomeráció egy részét ellátó három szennyvíztelepre, valamint
  • öt további agglomerációs településre (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta), amelyek szennyvizét egyesített mintaként vizsgálják.

A mintákat hetente a szennyvíztelepek üzemeltetői veszik le a mintákat, a területileg illetékes kormányhivatalok segítenek a minták Budapestre szállításában. A mintákban lévő vírusrészecskék már nem fertőzőek. Az NNK közegészségügyi laboratóriumában tavaly májusban indultak vizsgálatok, és nem magát a kórokozót, hanem annak örökítőanyagát (RNS-ét) keresik, ehhez azonban saját fejlesztésre volt szükség, ugyanis a légúti vírusok örökítőanyagát szennyvízből korábban sem Magyarországon, sem máshol nem vizsgálták még.

Pándics Tamás elmondta, a korábban jellemző, eredeti vírustörzs már csak nagyon kis mennyiségben van jelen, és jelenleg a brit mutáns dominál országszerte.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pexels.com
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018