eur:
394.95
usd:
363.21
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2018. november 23-án.
Nyitókép: MTI/Balazs Mohai

Orbán Viktor: nem nyitnak ki a középiskolák április 19-én

A kormányfő a Kossuth rádiónak adott pénteki interjújában arról beszélt, átlépte az oltásra regisztráltak száma a 4 milliót, júniusra pedig 7 millió is lehetne a beoltottak száma. Bejelentette: csak május 10-én nyitnak a középiskolák, és nem lesz szóbeli érettségi.

Az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján elhangzott, az új fertőzöttek számából és a szennyvízadatokból az következhet, már túl vagyunk a koronavírus-járvány harmadik hullámának csúcsán, az ország élete pedig egy nappal korábban egy apró lépést tett a régi kerékvágás felé a szolgáltatások egy részének újranyitásával és a kijárási tilalmi idősáv rövidülésével. A Kormányinfón csütörtökön az is kiderült, a 2,5 milliós "oltotthatárkő" után lesz egy 3 milliós is - ezt követően jönnek újabb nyitó lépések -, ez a jövő hétre várható.

A kormányfő a Kossuth rádióban adott péntek reggeli interjúban mindezek után újabb közlésekkel jelentkezett.

A TELJES INTERJÚ IDE KATTINTVA MEGHALLGATHATÓ.

"Nagy-Britanniáról beszélni indokolt, az onnan érkezett mutáns jóval pusztítóbb, mint a tavaly tavasszal megismert. Ezt a vírust szuronyra kell tűzni, meg kell semmisíteni, már nem elég a bezárás, mint tavaly. Nincs más fegyver, mint a vakcina. A mi nemzedékünk és az utánunk következő sem látott még ilyen

háborús állapotokat, a nagyszüleink meséltek ilyeneket, épp csak hiperinfláció és jegyrendszer nem volt"

- fejtegette Orbán Viktor.

Úgy látja, mindenki most már békére, tervezhetőségre vágyik, ezért az a kérdés, mikor jutunk el oda, ahol a britek vannak, jogos kérdés.

"A kormány szakértőinek véleménye szerint akkor lesz béke, ha a vírust az oltásokkal sikerült legyőzni. Ehhez regisztrálni kell, az ő számuk átlépte csütörtökön a 4 milliót. Növekvő szám ez, de még mindig kevés, ezért híres embereket kértünk fel, hogy vessék latba vonzerejüket" - közölte.

Elárulta, hogy 2,7 millió fölött jár a legalább egy oltást kapottak száma, és heteken belül már 4 millió fölött fogunk járni.

Május közepére 5, május végére akár 6 millió oltott is lehet, júniusra lesz 7 milliós lehetőség, de Orbán Viktor attól fél, nem lesz elég ember, aki akarja az oltást.

Tisztázta a beszélgetés e pontján, hogy a labdarúgó-Eb mérkőzéseit csak vakcinaigazolvánnyal lehet majd látogatni.

Köszönetet mondott mindenkinek, aki betartotta a 8 órai kijárási tilalmat, minden este látta, hogy az emberek normakövetőek, ő ugyanis minden este sokáig dolgozott, 8 után ért haza, "látta a várost".

Az uniós átoltottsággal kapcsolatban futballhasonlat élve azt üzeni, "nézzetek a táblára". Szerinte ebben az ügyben ugyanaz történt, mint a migránsügynél és a kerítésépítésnél; az első hullám még felkészületlenül érte az országot, mindenki látta, mi történik a Keleti pályaudvaron, de aztán cselekedtek, mint felidézte, "mindenek voltunk, csak rendes emberek nem".

"Most meg mit látunk? A németek kétmillió orosz vakcinát szeretnének, akár gyártani is, akárcsak Ausztria. Mi jár annak, akinek igaza van? Mi is megkaptuk a nyaklevest" - fogalmazott.

Közlése szerint

90 százalék fölött van a 60 év fölöttiek beoltása,

ami - a miniszterelnök bevallása szerint - nagy könnyebbség már neki is, de tudta, ebben "versenyt kell futni az idővel", életet a vakcinával lehet menteni.

A fiatal korosztály oltásáról elmondta, még nem kapott erre nézve egyértelmű jelzést a szakemberektől, és azt is tudni kell, 13 kötelező oltás van most gyerekkorban, "a szülők körében alig van oltásellenes" - így látja.

Azt a döntést azonban meghozta a kormány, hogy az érettségiig hátra lévő néhány napra már felesleges, ezért

május 10-én nyitnak csak a középiskolák, érettségi pedig csak írásban lesz,

mint egy évvel ezelőtt.

Beszélt még az "oltásellenes baloldalról" is, elmondva, nem hisz nekik.

Még Petry Zsolt Hertha-kapusedző eltanácsolásáról is elmondta a véleményét, "ingoványos talaj", nem minősíti Németországot, "épp elég baj az, hogy Németország minősítget bennünket". Azt azonban kijelentette, a liberális gondolkodás elnyomó gondolkodás, amelynek most egy magyar ember állásvesztése volt a következménye.

"Petry Zsolt sincs egyedül, mindannyian vele vagyunk" - mondta Orbán Viktor, aki utalt Gulácsi Péter szivárványcsaládok mellett kiálló nyilatkozatára is. "Mi a válogatott sportolóinkra nem egyszerűen sportolóként tekintünk, hanem mint a lányainkra és a fiainkra. Minden ilyen vita megbontja az egységet, ilyenkor egy feladat van, újra kell teremteni az egységet. Van egy szövetségi kapitányunk és egy csapatkapitányunk, nekik kell ezt helyreállítani" - szögezte le.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×