eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2018. november 23-án.
Nyitókép: MTI/Balazs Mohai

Orbán Viktor: március 15-re minden 60 év fölötti regisztrált be lesz oltva

A miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban azt közölte, legkésőbb április elejére védett lesz 2 millió ember a koronavírus okozta megbetegedéstől.

Csütörtökön a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján Orbán Viktor bejelentette az újraindulás és nyitás várható, körülbelüli menetrendjét, és fázisokra is osztotta a tervezett lépéseket. Péntek reggel szokása szerint az operatív törzs ülésén kezdett a Belügyminisztériumban, majd a Kossuth rádiónak adott hosszabb interjút (ITT MEGHALLGATHATÓ), a járványszámokkal kezdett.

1576 új fertőzött, 98 halott csütörtökön, 3638 kórházi ápolt, 302 gépi lélegeztetett – ismertette a legfrissebb számadatokat, és kommentálta is:

"a helyzet javulása megállt,

némi romlásról kell beszámolnom". Ám 92 ezer olyan ember is van, aki már két oltást is kapott.

Összességében úgy látja, március elejére érünk el oda, hogy a már legalább egyszer beoltottak száma és a fertőzésen az elmúlt fél évben átesettek száma meghaladja az 1 millió főt, március 15-re pedig minden regisztrált 60 fölötti be lesz oltva; "aki nem regisztrál, azon nem tudunk segíteni" – mondta.

"Ha a kínai vakcinát is használni tudjuk, április elejére 2 millió fölött lesz a védettek száma"

– folytatta arra utalva, hogy az elmúlt fél évben megfertőződöttek is védetteknek tekintendők. Ez a szám a "legrosszabb eset", ennél csak jobb lehet. Hozzátette, a kínai vakcináról Szerbiából biztató gyakorlati hírek érkeznek.

Még azt is megemlítette, hogy "talán már a jövő héten" bevethető lesz Magyarországon az orosz Szputnyik V vakcina.

Úgy látja, a gyógyszergyárak csatájáról is szó van közben, amit "mi nem értünk, és ellenszenves is, mert ne játsszanak az életünkkel", de emellett érzékeli a hatalomért folytatott ellenzéki küzdelmet is, most mégis "a baloldal túl messzire ment, átlépett egy olyan határt, amelyet nem szabad".

Szót ejtett – brüsszeli "vakcinaviszonylatban" – arról is, hogy a pénz nem lényegtelen, de az élet fontosabb, ez az EU-ban talán nem annyira egyértelmű, mint Budapesten.

Nyitás

A gazdasági évadnyitón elmondottakat összefoglalva elmondta, megérti, hogy a vendéglátósok és az idegenforgalomban dolgozók idegesek.

"Édesanyámmal beszéltem, mondta, csináljak már valamit" – említette.

Megerősítette viszont, hogy a várható nyitást egy online nemzeti konzultáció fogja megelőzni, ahogy korábban is.

A konzultáció két hétig tart majd.

Orbán Viktor számára a járványügyi védekezés sikeressége a munkahelyek számától függ.

A gazdaság újraindításáról szóló bejelentések részleteit ITT olvashatja.

Szerinte 5,1-5,2 százalékos lesz a 2020-as visszaesés mértéke, ami nemzetközi összevetésben a negyedik körüli helyet jelenti.

A vendéglátósoknak egyébként igazat ad abban, hogy az ő megsegítésük lassú volt eddig, de ezt az akadályt a kormány elhárította, ehhez járul még az újrainduló kamatmentes hitel – 10 év, 10 millió forint, 3 év moratóriummal – a legkisebb vállalkozásoknak.

A nyitásra visszatérve elmondta, mindent elképzelhetőnek tart, azt is, hogy

gyorsabb nyitás lesz azok számára, akik védettnek tekinthetők,

de ez a konzultáció eredményétől is függ.

Kommentálta még a demográfiai és a házasságkötési adatokat is.

"2010-ben kezdtük meg a máig tartó kormányzásunkat, azt látom, nagy eredményeket ért el Magyarország az öntudatra ébredés és az önbecsülés területén, úgy látom, szépen is nevelik a gyermekeket a családokban. Azt kell mondanom, hogy a családokon lehet látni, hogy milyen állapotban van egy közösség, jelen esetben a nemzetünk. És jobb állapotban van" – ecsetelte.

A kormányfő nem választási ciklusokban gondolkodik, hanem nemzedékekben, de ennek alapfeltétele, hogy "megszülessenek a nemzedékek". Úgy látja, a szülőkben mindig benne van az ösztön, hogy a gyermeküket minél hamarabb saját lábra állítsák, ehhez ad lehetőséget és segítséget a fiatal felnőttek esetében 25 éves korig a kormány.

"A gyermek a mi felfogásunk szerint közjószág is, érték, de minden évben vannak erről viták, meg kell védeni egy evidensen jó álláspontot is" – zárta gondolatait.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×