INFORÁDIÓ
2022. május 28. szombat
Csanád, Emil

orbán viktor

koronavírus

mkik

évnyitó

gazdaság

Orbán Viktor elmondta, mikorra lesz szabadabb az élet, és bejelentett egy 10 milliós ingyenhitelt

Orbán Viktor elmondta, mikorra lesz szabadabb az élet, és bejelentett egy 10 milliós ingyenhitelt

Infostart

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évnyitó rendezvényén a miniszterelnök beszélt az újranyitás lehetőségéről és egy konkrétumot elárult a gazdaság-újraindítási akciótervből.

Online nemzeti konzultációt szervez a kormány február közepére - derült ki Orbán Viktor beszédéből. Ha ez lezárult, akkor "döntések születhetnek március 1-jével és április 1-jével, vagy április 3-ával, ami a húsvét". "Akkor már biztosan szabadabb életünk lehet, mint amilyen a mostani, ha addig fegyelmezetten tartjuk a szabályokat" - fogalmazott, lehetséges időpontokat adva ezzel a nyitásra.

A konzultációban fel kívánják mérni azt, hogy milyen nyitást szeretnének az emberek - részlegest, teljest, milyen szempontjaik vannak.

A gazdaság-újraindítási akciótervről elmondta, három ütemben valósul meg:

  • az első ütem január 1-jétől április 1-jéig,
  • a második április 1-jétől július 1-jéig,
  • a harmadik ütem pedig július elejétől októberig tart majd.

Nem derültek ki részletek a bajban lévő ágazatok további megsegítéséről, de egy elemet ismertetett az új akciótervből Orbán Viktor: döntött a kormány egy

új hitelkonstrukció bevezetéséről a koronavírus-járvány miatt bajba került kkv-knak, amelyek 10 évre 10 millió forint erejéig kamatmentes kölcsönt vehetnek igénybe, amelyet csak 3 év után kell elkezdeni törleszteni.

A már megindított lépések között említette a lakásépítési áfa 5 százalékra csökkentését, a lakásfelújításokhoz biztosított 6 millió forintos kedvezményes hitelt - amelyből 3 millió forint vissza nem térítendő támogatás -, a 13. havi nyugdíj visszaépítésének megkezdését, valamint a 25 év alatti fiatalok 2022-től bevezetendő szja-mentességét. Az új lakások építésével kapcsolatban megjegyezte: a cél évi 40 ezer lakás megépítése.

A gazdaság-újraindítási terv második, áprilistól induló üteméről kifejtette: a középpontban a felsőoktatás áll majd, Varga Mihály pénzügyminiszter 1500 milliárd forintos fejlesztést irányzott elő. A miniszterelnök ugyanakkor reméli, ez akár 2000 milliárd forint is lehet majd. Hozzátette: április 1-jéig "az átalakulni akaró egyetemek" át tudják magukat alakítani.

A harmadik ütem, a nagy fejlesztések időszaka júliusban indul, és alapvetően a zöldenergiára, a körforgásos gazdaság felépítésére és a gazdaság teljes digitalizálására építenek majd - ismertette a miniszterelnök.

Hozzátette:

bizonyos kérdésekben - a család hagyományos értékeit és a migrációt illetően - Magyarország erős ellenlábasa lesz Brüsszelnek, bizonyos témákban - például a zöldgazdaságban és a digitalizációban - viszont a legerősebb szövetségese.

Az újraindítási terv fontos lépésének nevezte továbbá a következő 8-10 évre szóló agrár- és vidékfejlesztési stratégia első pályázatainak elindítását.

A miniszterelnök teljes beszédéről itt tudósítottunk.

Nyitókép: Facebook/Orbán Viktor
A címlapról ajánljuk

Megszólalt a Mol

A kormány csütörtök este kihirdette azt a rendeletet, amely tiltja a 480 forintos literenként tankolást...
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018