eur:
394.22
usd:
363.23
bux:
65526.66
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Semmelweis Egyetem

Hétfői adatok: csökkent az aktív fertőzöttek száma

Egész pontosan 148 439 főre, ami így is egy magyar nagyvárosnyi ember. A kórházban ápoltak közül 666-an vannak lélegeztetőgépen.

5595 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma (a vasárnapi hasonló adat 6819 volt) és elhunyt 151 beteg az egy nappal korábbi, 156 után - derül ki a Koronavírus.gov.hu adatközléséből

Az eddig ismertté vált fertőzöttszám 217 122, az elhunytak többsége idős, krónikus beteg volt, számuk 4 823 főre emelkedett.

A gyógyultak száma jelenleg 63 860 fő (körülbelül nyolcezer a növekmény egy nap alatt),

az aktív fertőzöttek száma 148 439 főre csökkent, egy nap alatt körülbelül háromezerrel.

Az aktív fertőzöttek 20 százaléka, az elhunytak 24 százaléka, a gyógyultak 25 százaléka budapesti. 7734 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 666-an vannak lélegeztetőgépen.

48 796 hatósági házi karantént rendeltek el eddig, és 1,648 millió mintavétel történt hazánkban.

Továbbra is érvényes, hogy este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom van érvényben, csak ezzel az igazolással lehet kint lenni.

Az élelmiszerüzletekben, patikákban, drogériákban hétköznapokon 9 és 11 óra, hétvégén 8 és 10 óra között működik az idősek védett vásárlási idősávja, amikor csak a 65 év felettiek léphetnek az üzletekbe. Emellett azonban fontos tudni, hogy az idősek a védett vásárlási idősávon kívüli, más időpontban is vásárolhatnak.

Az üzletek - a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével - este 7 óráig maradhatnak nyitva és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.

A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek, azzal, hogy a 10 000 főnél nagyobb település egyes közterületein a maszkviselés kötelező. A területek kijelölése a polgármester feladata. Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.

Minden gyülekezés tilos.

Az éttermek vendéget nem fogadhatnak, vendégnek ott csak az étel elvitele céljából lehet tartózkodni. A szállodák turistákat nem fogadhatnak, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket. Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ide értve a kulturális eseményeket valamint a karácsonyi vásárokat. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat és állatkerteket, korcsolyapályákat.

A bölcsődék, az óvodák és az általános iskolák a 8. osztályig a megszokott rend szerint nyitva tartanak, a speciális intézményi védelmi intézkedéseket az igazgató határozza meg. A középiskolák és egyetemek digitális munkarendre tértek át. A helyhez kötött internet-hozzáférési szolgáltatás harminc napra ingyenesen vehető igénybe a digitális oktatásban résztvevő diákok és pedagógusok számára a köznevelésben és a szakképzésben.

Az operatív törzs jelenleg 319 óvodában egy-egy csoportot érintően (11 százalék), 152 óvodában (55 százalék) és 80 általános iskolában (3 százalék) az egész intézményt érintően rendelt el rendkívüli szünetet, továbbá 531 általános iskolában egy-két osztályt (21 százalék) és 49 általános iskolában (2 százalék) a teljes intézményt érintően digitális tanrendet.

Magán- és családi rendezvények (például: születésnap) 10 főig megtarthatóak. Temetés legfeljebb 50 fővel tartható meg. Esküvők lakodalom nélkül tarthatóak meg, azonban az eseményen csak meghatározott személyek vehetnek részt.

A közterületi parkolás ingyenes. A kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló díjfizetés nélkül vehető igénybe az este 7-től reggel 7 óráig. A létesítmény üzemeltetője köteles ebben az idősávban az ingyenes parkolást lehetővé tenni.

A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja. A katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját és 93 kórházban tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×